Preparatele din carne de pasăre pregătite și consumate de locuitorii din raion sunt variate după compoziție, tehnologia de preparare, produse alimentare asortate, etc. În fiece zi, în familie se pregătesc supe, cartofi cu pui sau găină, pui în smântână.
Unele bucate se pregătesc la sărbătorile de familie și calendaristice: rațe, gâște sau găini umplute, desigur prezente sunt și răciturile de cocoș sau curcan. Pe lângă bucatele preparate de pe timpuri, dar care își păstrează locul sunt cunoscute bucatele noi intrate în bucătăria noastră: diferite salate cu piept de găină, bătutele din piept de găină, pulpe umplute cu ciuperci, gâturi de pasăre umplute.
Răcitură de cocoș
Ingrediente:
• 1 cocoș de 1,2 – 1,5 kg
• 2 – 3 cepe
• 1 morcov
• 5 – 6 căței de usturoi
• frunze de dafin
• 1 linguriță boabe de piper
• sare
• pătrunjel
• apă rece pentru fiert răciturile
Preparare:
Pregătim cocoșul, îl spălam, îl tăiem bucăți și îl punem într-o cratiță, adăugăm cepele, morcovul (pentru ca culoarea bulionului să fie mai intensă). Turnăm apa, astfel încât să
fie acoperită carnea de 3 – 4 degete și fierbem la foc domol timp de 2,5 – 3 ore, luând spuma și grăsimea. Apoi scoatem carnea din bulion și adăugam frunzele de dafin, piperul
negru boabe, sarea. Carnea fiartă o luăm de pe os, o punem în farfurii adânci. Lăsăm bulionul să se limpezească, îl stoarcem, îl condimentăm după gust cu usturoi ras, mai
lăsam încă 10 minute și îl stoarcem încă o dată. Carnea pusă în farfuriile adânci, o ornăm cu morcov și pătrunjel, turnăm bulionul răcit și le dăm la rece.
SURSA text și foto: Ghidului bucatelor tradiţionale din raionul Soroca