112 este un număr de apel la care în ultimul an apelează concetățenii care sunt în situații de criză. Pe lângă ajutorul medicilor sau al poliției, cetățenii pot solicita la acest număr de telefon intervenția pompierilor și salvatorilor. Și fiindcă astăzi, 5 aprilie, este Ziua Salvatorului, avem un prilej frumos de a-i felicita pe toți cei 125 de angajați ai DSE Soroca. Desigur că sărbătoarea profesională este și un motiv de a ne aduce aminte de veteranii acestui serviciu, care și-au dedicat viața salvării oamenilor.
Pe parcursul anului 2018, subunităţile de salvatori şi pompieri din cadrul DSE Soroca (ce includ și raioanele Drochia și Floreşti) au efectuat 1121 intervenţii, ce constituie cu 115 intervenţii sau 11,4% mai mult în comparaţie cu anul 2017. DSE Soroca a efectuat 348 intervenţii, faţă de 296 în anul 2017, SSE Drochia 185, față de 182 în anul 2017, SSE Floreşti 403 de intervenţii, faţă de 499 în anul 2017.
“De către colaboratorii DSE Soroca în scopul asigurării apărării împotriva incendiilor pe parcursul anului 2018 a fost efectuată evaluarea riscului de incendiu prin control operativ la 288 obiective și în 16256 case de locuit, informează DSE Soroca. În urma evaluării riscului de incendiu la obiective şi în sectorul locativ în domeniul antiincendiar au fost instruite 50 227 persoane, dintre care 11691 persoane din raionul Soroca. Despre starea de apărare împotriva incendiilor la obiective şi în localităţi, în adresa organelor administraţiei publice centrale şi locale au fost transmise 246 note informative, printre care 72 în raionul Soroca. În scopul pregătirii organelor de conducere şi forţelor protecţiei civile, întru prevenirea şi lichidarea consecinţelor situaţiilor excepţionale în perioada vizată, ISS al DSE Soroca în domeniul protecţiei civile a organizat în raionul Soroca 9 şedinţe ordinare și o ședință extraordinară ale Comisiilor pentru situaţii excepţionale de nivel raional. Au fost verificate în domeniul protecţiei civile 9 primării, 12 obiective economice și 2 obiective periculoase din punct de vedere chimic din raion”.
- Sarcinile de bază ale DSE Soroca sunt: conducerea nemijlocită a sistemului teritorial al protecţiei civile; exercitarea supravegherii de stat în domeniul protecţiei civile şi apărării împotriva incendiilor, organizarea protecţiei populaţiei, bunurilor materiale şi teritoriului municipiului, raionului în caz de situaţii excepţionale şi incendii; executarea lucrărilor de salvare, deblocare şi altor lucrări de urgenţă la lichidarea consecinţelor situaţiilor excepţionale; organizarea pregătirii prealabile şi multilaterale a organelor de conducere, forţelor protecţiei civile teritoriale, obiectivelor economice şi populaţiei pentru acţiuni în caz de pericol sau declanşarea a situaţiilor excepţionale; efectuarea măsurilor în regimul stării de urgenţă, de asediu şi de război.
În anul trecut, 123 de incendii au fost anunțate la DSE Soroca, fiind în creștere cu peste un sfert în comparație cu 2017. Dintre acestea, a treia parte au avut loc pe teritoriul raionului Soroca. Incendiile din aceste trei raioane au cauzat decesul a 7 persoane, printre care un copil, și au cauzat pagube în sumă de aproape 4 milioane de lei. Totodată, datorită intervenției prompte a pompierilor și salvatorilor, a fost salvată viața a 11 persoane, dar și bunuri în valoare de aproape 12 milioane de lei.
“DSE Soroca reprezintă o componentă importantă în domeniul asigurării securităţii populaţiei şi teritoriului în condiţii de pericol sau declanşare a situaţiilor excepţionale, ceea ce s-a demonstrat la mai multe intervenţii majore, astfel ne dăm bine seama de responsabilitatea pe care o avem, aşteptările care sunt de la noi şi vom depune toate eforturile în vederea realizării sarcinilor stabilite prin Lege în activitatea de prevenire şi intervenţie. Efectivul este apt pentru intervenţii în caz de declanşare a situaţiilor excepţionale” precizează conducerea DSE Soroca.
Au fost realizate 6 campanii de importanţă majoră pentru cetăţeni:
- Campania de prevenire a înecurilor în perioada sezonului rece;
- Campania de prevenire a incendiilor în perioada rece a anului;
- Campania de prevenire a incendiilor în perioada sărbătorilor pascale;
- Campania de prevenire a riscurilor în rândul minorilor „Salvăm prin prevenire”;
- Campania de prevenire a înecurilor în perioada estivală;
- Campania privind minimalizarea riscului de producere a cazurilor de incendii şi intoxicaţiilor în sectorul locativ, prioritar la persoanele în etate şi singuratice, precum şi familiile social vulnerabile cu sloganul ”O CASĂ PROTEJATĂ — O VIAŢĂ SALVATĂ”, unde în comun cu APL în raionul Soroca au fost montate în total 91 detectoare autonome de fum la 81 locuinţe ale familiilor din grupurile de risc.
- Desfăşurarea concursului regional ”Şcoala bărbăţiei”, unde la 11 mai 2018 pe teritoriul stadionului raional Soroca au participat 9 echipe din raioanele Soroca, Drochia și Floreşti cu peste 100 de copii şi 25 de cadre didactice.
FELICITARE
Sărbătoarea profesională Ziua Salvatorului este un bun prilej de a exprima aprecierea pentru bărbăția prin care vă manifestați, câștigând pe bună dreptate stima și respectul cetățenilor. În data de 5 aprilie, în Republica Moldova sărbătorim Ziua vitejiei, a curajului şi a devotamentului, îmbinate toate în nobila meserie de Salvator. Din partea mea, pentru întreg efectivul DSE Soroca și subdiviziunilor subordonate, aduc sincere urări de felicitare cu ocazia zilei profesionale, pentru eforturile depuse în prevenirea şi lichidarea consecinţelor situaţiilor de risc, pentru devotamentul şi sacrificiul demonstrat zi de zi și Vă doresc să aveți curaj, vitejie, să purtați în continuare în inimi triumful demnităţii, iar în gânduri — simţul responsabilităţii, deoarece aveți ca misiune salvarea vieții omenești, precum și asigurarea protecției și liniștii cetățenilor.
Mihail Borș, colonel al serviciului intern, șeful DSE Soroca
APROPO
- Cele mai afectate de incendii în raionul Soroca au fost: Sectorul locativ — 29 incendii; În transportul auto — 12 incendii. Cauzele producerii incendiilor: incendiere intenţionată — 2 incendii; imprudenţa în timpul fumatului — 5 incendii; nerespectarea regulilor la exploatarea sobelor şi a canalelor de evacuarea fumului — 7 incendii; încălcarea regulilor de exploatarea echipamentului electric — 8 incendii; scurtcircuit — 2 incendii; scurtcircuit a firelor electrice a transportului auto — 8 incendii; jocul copiilor cu focul — 2 incendii; nerespectarea regulilor antiincendiare la exploatarea instalaţiilor cu gaze — 1 incendiu; alte cauze de imprudenţă cu focul — 6 incendii.