Profesori din Buzău, în vizită la Colegiul ”Mihai Eminescu”

0
108

În perioada 28 — 31 martie, Colegiul ”Mihai Eminescu” din Soroca a trăit momente de mare satisfacție, avându-i ca oaspeți pe profesorii-colegi de peste Prut, împreună cu discipolii lor de la Liceul Pedagogic „Spiru Haret” din Buzău. Fiind inițiatori ai proiectului, doamna Ana Bejan, prima doamnă prefect și profesoară de limba română din Republica Moldova, și domnul Mihai Sălcuțan, scriitor, avocat din România, au fost torțele ce au vegheat derularea acțiunilor de colaborare între aceste două instituții de mare valoare în sistemul educațional românesc. Această perioadă este una istorică pentru activitatea acestor doi piloni ai învățământului ce sprijină cele două maluri ale Prutului, care a coincis cu Centenarul Marii Uniri Naționale.

Venirea partenerilor români a avut o oarecare tangență cu Decada catedrelor — desfășurarea unui melanj de activități extracurriculare, de implementare a teoriei în practică, este o perioadă în care se accentuează finalitățile obținute după un an de studiu minuțios și de calitate. Săptămâna a început cu o masă rotundă cu tema ”Problemele demografice în Republica Moldova”, desfășurată de către Bordian Simion, membru al Catedrei de științe exacte și naturale. Ziua de marți a fost îmbibată cu mirosul evenimentelor istorice cu referire la semnarea Pactului de Unire, responsabili fiind profesorii de istorie Uretii Dumitru, Rebeja Valentina, Lipovanciuc Vitalie, membrii Catedrei de filologie și științe socioumane. Miercuri, membrii Catedrei de limbi străine s-au implicat în organizarea unui concurs de poezie franceză, monitorizat de profesoarele Zagaevscaia-Rezneac Lilia şi Streliciuc Veronica.

Vizita a fost consemnată de un evantai larg de preocupări menite a uni educația cu dimensiunea culturală în scopul pregătirii tinerilor pentru a deveni cetățeni destoinici, intelectuali de marcă ai societății și, nu în ultimul rând, buni români… Sosirea oaspeților la Soroca a avut loc miercuri seara, pe data de 28 martie. Ziua de joi a început cu primirea festivă a profesorilor și elevilor din România, prin intermediul dansului popular basarabean, prezentat de către ansamblul de dansuri populare ”Nistrenii”, coregraf Gorpin Nadejda. Surprizele au continuat, în holul instituției, cu un colaj de melodii interpretate de orchestra de muzică populară ”Doina”, dirijor Vorotneac Ion. Șirul activităților a continuat cu un Recital de muzică instrumentală cu genericul ”Muzica — arta divinității”, responsabili de scenariu şi aranjament profesoarele Gornari Iulia şi Donos Tatiana, membrii Catedrei de muzică instrumentală. Activitățile educaționale au continuat cu totalizarea stagiului de practică ce precede probele de absolvire la specialitatea Pedagogia preșcolară cu genericul ”Educatorul — factorul central în demersul educațional”.

Timp de cinci săptămâni, înarmați cu resurse cognitive, elevii-practicanți au îmblânzit zeci de suflete, au condiționat formarea micuților din instituțiile preșcolare și au preluat o experiență de neuitat, realizând stagiul de practică în cadrul instituțiilor de învățământ preșcolar, atât din mediul urban, cât și cel rural. Mentori-responsabili pentru dirijarea stagiului de practică au fost profesoarele de pedagogie Arbuz Irina, Revenco Mariana, Railean Viorica.

Stagiul de practică ce precede probele de absolvire, constituind o parte integrantă a procesului de instruire, le-a asigurat formarea competenţelor și aptitudinilor profesionale, precum şi acumularea experienţei privind organizarea şi realizarea activităţilor în domeniu, necesare pentru exercitarea profesiei de educator.

Ross Campbell spunea: ”Obiectivul absolut este educarea copiilor în aşa fel încât să fie pregătiţi a duce o existenţă responsabilă, fericită şi plină de reuşite”. Asta înseamnă că veţi anticipa nişte situaţii precise pentru copii, având în vedere că ei nu o pot face singuri. Ziua a finalizat cu vizita la Cetatea Sorocii și Muzeul de Istorie și Etnografie. Pedagogii sociali împreună cu Tanas Diana, profesoară de științe administrative, au desfășurat pentru elevi, în cadrul căminului studențesc, un seminar cu următoarea tematică: ”Familia – orientări/tendințe moderne”. Au urmat acțiuni diverse, la ziua de vineri, cu inițierea Atelierului de creație ”Suvenir Pascal”, ediția a III-a, monitorizat de profesoara de educația tehnologică Ostapovici Olga. A fost o activitate cu implicarea atât a profesorilor, cât și elevilor în procesul de creare, hande-made, a suvenirelor de Paști. Am continuat traseul de colaborare cu activitatea literar-muzicală ”Cuvânt pentru suflet”, organizată de către profesoarele Vovc Mariana și Streliciuc Veronica. E ceas de rugăciune… E ceasul unui examen spiritual… Suntem în Postul mare, ne îngrijim de sufletele noastre prin spovedanie și împărtășire, precum și de sufletele celor decedați, pomenindu-i și aprinzând candela amintirii la mormintele lor. „Răsărit-a primăvara Postului și floarea pocăinței”, cântă biserica, or este timp de bucurie, nu de descurajare, este o primăvară duhovnicească, este, după cum spunea Ioan Scăraru, „fericită tristețe bucuroasă”. Întristarea pe care o resimțim în timpul marelui Post e un imbold ca să implorăm cu lacrimi fierbinți ale regretului, ca să ne purificăm, readucând echilibrul și armonia, lumina și credința.

La activitate ne-au onorat cu prezența oaspeți de onoare, colegii buzoeni, dar și fețe bisericești, care și-au expus liniștea sufletească și plăcerea ce i-a însoțit în aceste momente sfinte: Preasfinţitul Ioan, Episcop de Soroca, Vicar al Mitropoliei Chişinăului şi al Întregii Moldove, protoiereul Nicolae Craveţ, protopop de Soroca, protoiereul Vadim Patrinica, secretar al protopopiatului Soroca.

La sfârșitul zilei ne-am delectat cu vizita la biserica românească ”Sfinții Martiri Brâncoveni”, pentru întărirea sentimentului de iubire față de ființele apropiate sufletește.

Vizita buzoienilor la Soroca ne-a oferit posibilitatea de a întări relațiile emoționale, educaționale și culturale. Am reușit să construim un pod trainic de colaborare cu profesorii care activează în Liceul Pedagogic „Spiru Haret”.

Vișniovaia Tatiana,
director
Pînzari Maria,
șefă Secție didactică


Articolul precedentSimţiri din Basarabia (IV)
Articolul următorCimitirul — un fel de PODIUM PENTRU FĂLOȘI ȘI NESIMȚIȚI
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.