37.800 de șomeri sunt înregistrați în RM. Nu toți, însă, pot primi ajutor de șomaj.

0
214

  Șomajul a afectat într-o proporție mai mare bărbații – 51,9% din total șomeri și persoanele din mediul urban – 53,5%5. Statistica spune că rata șomajului (ponderea șomerilor în forța de muncă) la nivel de țară a înregistrat valoarea de 4,0%. Dar cine sunt considerați șomeri în Republica Moldova și de ce ajutor pot beneficia din partea statului?

Potrivit legislației în vigoare, șomer/ă este considerată persoana aflată în căutarea unui loc de muncă, care întrunește cumulativ următoarele condiții: are vârsta cuprinsă între 16 ani și vârsta stabilită pentru obținerea dreptului la pensie pentru limită de vârstă, este aptă pentru prestarea unei munci, nu are un loc de muncă, nu studiază la o formă de învățământ cu frecvență. De asemenea, caută activ un loc de muncă atât în mod individual, cât și prin intermediul ANOFM, este disponibilă să înceapă activitatea de muncă și este înregistrată cu statut de șomer la ANOFM. Astfel, dacă v-ați pierdut jobul, dar sunteți apt de muncă și vă aflați în căutarea unui loc de activitate, trebuie să vă înregistrați în calitate de șomer ca să beneficiați de ajutor de șomaj.

   Totuși, nu orice șomer poate beneficia de ajutor de șomaj, ci doar cei care întrunesc cumulativ următoarele condiții: nu realizează venituri la momentul stabilirii ajutorului de șomaj, au activat și au realizat un stagiu de cotizare în sistemul public de asigurări sociale de stat de cel putin 12 luni în ultimele 24 de luni calendaristice premergătoare datei înregistrării, nu refuză un loc de muncă corespunzător, participă la măsurile active de ocupare a forței de muncă oferite de subdiviziunea teritorială conform planului individual de angajare a șomerului. Dacă întruniți aceste condiții, puteți să vă prezentați personal la Agenția de Ocupare a Forței de Muncă în a cărei rază teritorială domiciliați. Aici veți depune o cerere-tip pentru înregistrarea în baza de date a ANOFM și obținerea statutului de șomer. Pe lângă cerere, veți mai mai depune următoarele acte: buletinul de identitate cu viza de domiciliu în raionul respectiv, actele de studii și de calificare și declarația pe propria răspundere.

   Cuantumul ajutorului de șomaj se stabilesc în baza datelor transmise în regim on-line de către subdiviziunea teritorială pentru ocuparea forței de muncă. Cuantumul ajutorului de șomaj se stabilește în funcție de circumstanțele în care șomerul a încetat activitatea de muncă:  în cazul încetării activității de muncă drept urmare a lichidării sau încetării activității angajatorului, reducerii numărului sau a statelor de personal sau în cazul decesului, declarării decedat sau dispărut fără veste, prin hotărârea instanței de judecată, a angajatorului persoană fizică – 50% din venitul mediu lunar asigurat al șomerului realizat în ultimele 12 luni din ultimele 24 de luni calendaristice premergătoare datei înregistrării cu statut de șomer;  în cazul încetării activității de muncă în alte circumstanțe decât cele indicate – 40% din venitul mediu lunar asigurat al persoanei realizat în ultimele 12 luni din ultimele 24 de luni calendaristice premergătoare datei înregistrării cu statut de șomer.

   Precizăm că venitul mediu asigurat se determină prin împărțirea la 12 a venitului asigurat realizat la toate unitățile în ultimele 12 luni din ultimele 24 de luni calendaristice premergătoare datei înregistrării cu statut de șomer. Deci dacă ați avut mai mulți angajatori, ați avut lucrul prin cumul sau prestări servicii, tot ce ați  acumulat în 12 luni se împarte la 12 și acesta se consideră venitul mediu lunar. Cuantumul lunar al ajutorului de șomaj nu poate depăși cuantumul salariului mediu lunar pe economie pentru anul precedent. Perioada de plată a ajutorului de șomaj se stabilește diferențiat, în funcție de stagiul de cotizare, după cum urmează: 5 luni calendaristice, în cazul unui stagiu de cotizare cuprins între cel puțin 12 luni și până la 10 ani; 7 luni calendaristice, în cazul unui stagiu de cotizare cuprins între 10 și 15 ani; 9 luni calendaristice, în cazul unui stagiu de cotizare de peste 15 ani.

SURSA: moldova.org, FOTO: realitatea.md


Articolul precedent(video) Șezătoare ca pe timpuri la Racovăț
Articolul următorVIDEO: Generația Z face față provocărilor erei digitale?
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.