- Rujul este una dintre cele mai populare produse cosmetice din lume. Anual se produc sute de mii de tone de acest produs, în diverse nuanțe și arome.
- Femeia care își aplică ruj de cel puțin 5 ori pe săptămână consumă în medie 4,5 kg de acest produs pe parcursul vieții.
- Rujul de calitate conține ceară de trandafir, ceară de carnauba și ceară de albine, precum și ulei de migdale, unt de shea și unt de cacao.
- Cel mai scump ruj din lume costă 62.000 de dolari. „Guerlain’s KissKiss Gold and Diamonds” este realizat din aur de 18 carate și decorat cu 199 de diamante.
- În Grecia antică, doar femeile de moravuri ușoare foloseau rujul pentru a se diferenția de femeile respectabile.
- Rujul cu ingrediente artificiale poate fi ușor de recunoscut: dacă după utilizare buzele devin uscate și crăpate, este probabil un produs de calitate inferioară.
- Se crede că folosirea rujului în nuanțe intense poate duce la decolorarea naturală a buzelor. Deși nu este adevărat, utilizarea frecventă poate afecta circulația sângelui, ducând la paliditatea buzelor.
- Un ruj este considerat organic dacă conține cel puțin 85% ingrediente naturale.
- Rujul Cleopatrei era făcut din gândaci care produceau colorantul natural carmin. Pentru 400-500 de grame de carmin, egiptenii aveau nevoie de aproximativ 70.000 de gândaci.
- În 1880, marca Guerlain a lansat primul ruj comercial de succes, făcut din grapefruit, ulei și ceară.
- În Egiptul Antic, atât femeile, cât și bărbații nobili își colorau buzele. Cele mai populare nuanțe erau purpuriul, negrul și portocaliul.
- Primele rujuri conțineau adesea substanțe toxice precum plumbul și mercurul.
- Elizabeth Taylor era o mare fană a rujului roșu și cerea să fie singura actriță din cadru cu buzele colorate.
- „Efectul rujului” este un fenomen social care arată că, în perioadele de criză economică, vânzările de rujuri, în special cele roșii, cresc semnificativ.
- Primul președinte american, George Washington, folosea ruj pentru a arăta mai bine la aparițiile publice.
- În 1770, parlamentul britanic a interzis folosirea rujului, acuzând femeile că seduc bărbații căsătoriți cu ajutorul cosmeticelor. Legea a fost ulterior abrogată.
- Termenul de valabilitate al unui ruj înainte de deschidere este de 1,5-2 ani, iar după deschidere nu mai mult de 5-6 luni.
- În Evul Mediu, rujul era strict interzis, iar cei care îl foloseau puteau fi acuzați de vrăjitorie.
- Moda pentru ruj a devenit populară datorită cinematografiei. Actrițele de pe ecran au început să-l folosească chiar și în filmele alb-negru.
- Deși rujul roșu este considerat clasic, cel mai vândut produs pentru buze este balsamul de buze incolor.
- În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în Marea Britanie, producerea tuturor produselor cosmetice a fost interzisă, cu excepția rujului.
- Curtenii regelui Ludovic al XVI-lea din Franța foloseau ruj, dar doar bărbații.
- Rujul poate crea iluzia de a face buzele să pară mai mari sau mai mici.
- Studiile arată că femeile cu buze rujate în roșu atrag atenția bărbaților de trei ori mai mult decât cele fără ruj.
- Regina Elisabeta a II-a a comandat o nuanță personalizată de ruj pentru a se potrivi perfect cu rochia ei de la ceremonia de încoronare din 1952.
Zilnic se vinde o cantitate imensă de ruj, iar dacă s-ar desena o linie cu acesta, lungimea ei ar fi de 20.000 de kilometri, aproximativ jumătate din circumferința Pământului.