Pentru seara de astăzi, la Chișinău se vor întâlni 110 muzicieni din Republica Moldova, România, Ucraina, Finlanda, Ungaria, Spania și Olanda. Printre toți muzicienii, se regăsește ca invitată și soroceanca noastră – Ludmila Samarin.
Andriano Marian, Directorul Orchestrei Naționale de Tineret a Moldovei a menționat că:
„După cinci luni de pregătiri asidue au început pregătirile pentru a doua și cea mai importantă parte a proiectului – ”Orchestra unită de tineret Moldova-România-Ucraina-Europa” – interpretarea simfoniei numărul 9 de Ludwig van Beethoven la Chișinău. Simfonia numărul 9 „Oda Bucuriei” este lucrarea muzicală cu cel mai puternic mesaj de pace și solidaritate din istorie”.
Este un proiect extraordinar care a unit un număr impresionant de muzicieni ce cântă într-un ritm faimoasa lucrare. Cu siguranță, muzica nu are hotare, dar unește cu dor și jale continentele.
Ludmila Samarin, conducătoarea corului „BELCANTO” din municipiul Soroca ne-a declarat că: „Sunt nespus de bucuroasă pentru oportunitatea de a urmări repetițiile extraordinare a maestrului Gabriel Bebeșelea, împreună cu colegii care de asemenea împărtășesc dragostea față de Artă Corală. Este o oportunitate frumoasă de a căpăta experiență pentru persoanele care abia pășesc pe calea dirijorală pe care au căpătat-o studenții prezenți. Recunoștință aparte doamnei Elena Marian (Președintele Asociației Muzical-Corale din Moldova) pentru invitație.
Dirijorul Gabriel Bebeșelea alături de 60 instrumentiști, 45 de coriști (corul Filarmoncii din Chișinău și corul Filarmonicii din Vinița), 4 soliști (Ana Cernicova, Lilia Istratii, Ion Timofti, Sergiu Garabajii) – vor transmite prin muzică un mesaj de solidaritate pentru Ucraina și un ”NU” ferm războiului.