Pe data de 24 februarie, în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare ordinare, de data aceasta după un nou sistem electoral. Pentru oglindirea obiectivă a scrutinului, redacția ziarului „Observatorul de Nord”, în cadrul proiectului cu genericul „CITITORI INFORMAȚI — ALEGĂTORI CONȘTIENȚI”, își asumă rolul de a pune umărul la sporirea gradului de informare a electoratului, în vederea ridicării nivelului de cultură politică și activismului civic… Interlocutorul nostru de astăzi este Vladimir Nicuța, președintele Consiliului electoral al circumscripției electorale uninominale nr.7 municipiul Soroca.
− Domnule Nicuță, aș vrea să începem cu mecanismul de constituire a Consiliului electoral al circumscripției electorale uninominale nr.7 Soroca, adică cine și după ce criterii au fost aleși în acest Consiliu.
− Competența de constituire a organelor electorale, inclusiv a Consiliului electoral uninominal, conform Codului Electoral, aparține Comisiei Electorale Centrale (CEC). Astfel, prin Hotărârea CEC nr. 1941 din 21 decembrie 2018 a fost aprobată componența și constituită componența nominală a Consiliului electoral al circumscripției electorale uninominale nr.7 municipiul Soroca. În conformitate cu prevederile Codului Electoral, dreptul de a face propuneri, inclusiv în componența nominală a Consiliului circumscripției uninominale, aparține, în primul rând, organelor judecătorești și instanța din Soroca a propus CEC două candidaturi, acestea fiind aprobate și incluse în componența Consiliului. La fel, în conformitate cu Codul Electoral, Consiliul raional propune la fel două persoane. Altfel, candidaturile propuse de instanțele judecătorești și de către Consiliul raional nu pot fi consilieri în consiliile locale și nu pot fi membri de partid. Partidele parlamentare, la rândul lor, sunt reprezentate în Consiliu de către o persoană, iar alte două persoane sunt din Registrul funcționarilor electorali de la CEC. (Vezi componența nominală a Consiliului — V.C.).
- Componența nominală a Consiliului electoral al circumscripției electorale uninominale nr.7 municipiul Soroca:
ANDRIUȚĂ Aliona — licențiată în administrație publică, din partea Consiliului raional Soroca; CAUN Elena — economist, din partea Partidului Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova; ISTRATI Maria — specialist în finanțe, din Registrul funcționarilor electorali; COJOCARU Vladimir — jurist, din Registrul funcționarilor electorali; COREȚCHI Ina — jurist, din partea Judecătoriei Soroca; GĂINARU Constantin — jurist, din partea Consiliului raional Soroca; GHINDA Victor — inginer, din partea Partidului Liberal; MOSCVIN Valentin — jurist, din partea Judecătoriei Soroca; NICUȚA Vladimir — master în administrația publică, din partea Partidului Democrat din Moldova; SERATILA Marina — jurist, din partea Partidului Comuniștilor din Republica Moldova; URSU Veaceslav — jurist, din partea Partidului Liberal Democrat din Moldova.
− Și acum să ne spuneți și despre atribuțiile Consiliului electoral uninominal nr.7 Soroca…
− Prin hotărârea CEC, ne-au fost atribuite următoarele funcții: constituirea Secțiilor de votare și constituirea birourilor electorale a Secțiilor de votare. Până la această dată (17 ianuarie — V.C.) a fost adoptată decizia Consiliului electoral al circumscripției electorale uninominale nr.7 municipiul Soroca cu privire la constituirea Secțiilor de votare. În total pe circumscripție vom avea 52 secții de votare, 13 în municipiul Soroca și 39 în localitățile raionului Soroca, cu excepția satelor Cosăuți și Căinarii Vechi, unde vor fi câte două secții de votare. Adică, dacă e să facem o incursiune în trecut, nu există noutăți în ceea ce privește amplasarea Secțiilor de votare.
− Apropo, dacă am amintit de trecut, trebuie să menționăm și faptul că Dvs. nu sunteți un novice în materie de activitate în cadrul unui astfel de consiliu.
− Adevărat, cu o pauză de câțiva ani. Astfel, pot spune că am ceva experiență în domeniu.
− Domnule Nicuță, și acum să trecem la cea mai interesantă și mai așteptată etapă a interviului nostru și să ne spuneți câte persoane și-au exprimat dorința până astăzi (17 ianuarie 2018 — V.C.) de a candida pentru funcția de deputat în parlamentul Republicii Moldova pe circumscripția uninominală nr.7 Soroca?
− Ar fi bine ca alegătorii să știe că actualele alegeri parlamentare se deosebesc esențial de alegerile precedente, fiindcă vor avea loc în baza sistemului electoral mixt. Acest sistem prevede formarea grupurilor de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în favoarea unui sau altui candidat. Ultima zi de înregistrare a grupurilor de inițiativă a fost 4 ianuarie, ora 17:00. Până la acea zi, Consiliul electoral al circumscripției electorale uninominale nr.7 municipiul Soroca a recepționat 9 cereri cu actele respective, din partea a 9 candidați potențiali. În ziua adresării, toți președinții Grupurilor de inițiativă și candidații au primit legitimațiile și listele de subscripție. Până la ziua de azi (17 ianuarie — V.C.) 6 candidați au prezentat listele de subscripție cu documentele necesare pentru înregistrarea lor în calitate de candidați la funcția de deputați în parlamentul Republicii Moldova. Îmi permiteți să-i numesc pe cei șase candidați în ordinea recepționării cererilor și adoptării hotărârii respective de către Consiliul electoral al circumscripției electorale uninominale nr.7 municipiul Soroca… De altfel, am avut un eveniment interesant pe data de 27 decembrie 2018, or, în aceeași zi, cu o diferență de o oră, au prezentat actele necesare și listele de subscripție domnul Victor Său, candidat din partea PDM, și doamna Ala Pelipețcaia, candidat din partea PSRM. De aceea, în seara aceleiași zile, am avut o tragere la sorți, în urma căreia domnul Victor Său va fi nr.1 în buletinul de votare, iar doamna Ala Pelipețcaia — numărul 2. Doamna Elena Bodnarenco, candidat din partea PCRM, va fi cu nr.3 în buletinul de vot, candidatul independent Alexandru Cimbriciuc — nr.4, candidatul PP Partidul Șor, Maxim Melnic — nr.5 și candidatul Blocului Electoral ACUM DA și PAS, Larisa Ungureanu — nr.6. Vreau să zic că pe circumscripția noastră se înregistrează un număr mai mare de candidați decât media pe republică. Și încă trei grupuri de inițiativă sunt în activitate și data-limită de prezentare a listelor de subscripție este 24 ianuarie.
− Cred că ar fi cazul să spunem și numele celorlalți trei candidați virtuali astăzi, dar care pot fi reali atunci când cititorii noștri vor primi acest ziar.
− Cu siguranță, este bine ca cititorii Dvs. să cunoască și celelalte candidaturi. Astfel, potențiali candidați la ziua de astăzi sunt doamna Anastasia Televca din partea Partidului Politic „Partidul Nostru”, domnul Iurie Todirean, candidat independent, și domnul Serghei Manchevici, din partea Partidului Liberal.
- În Republica Moldova au fost create 51 de circumscripții electorale — 46 în dreapta Nistrului, 2 circumscripții în raioanele din stânga Nistrului și 3 circumscripții pentru diaspora. Circumscripția 7 Soroca include 41 localități cu aproximativ 66.000 de alegători — un municipiu, 22 comune și alte 18 sate, cu excepția primăriilor Holoșnița, Șeptelici, Șolcani, Baxani, Bădicani, Cremenciug, Dărcăuți, Visoca, Oclanda, Iarova, Tătărăuca Veche, Rudi, care fac parte din circumscripția uninominală nr.6 Drochia.
− Domnule Nicuță, să mai facem o precizare necesară — Consiliul electoral al circumscripției electorale uninominale nr.7 Soroca are în gestiune, dacă e să spuneam așa, doar candidații uninominali și nu aveți nimic cu candidații în deputați în parlamentul Republicii Moldova incluși pe listele de partid…
− Competența Consiliului electoral al circumscripției electorale uninominale nr.7 Soroca se răsfrânge, după cum am menționat mai sus, asupra înregistrării candidaților independenți și celor din partea partidelor politice pe circumscripția uninominală și grupurilor de inițiativă, iar ceea ce ține de competențe pe circumscripția națională avem competențe în ceea ce privește formarea birourilor și secțiilor de votare atât pentru alegerea deputaților, cât și petrecerea referendumului consultativ republican și calcularea rezultatelor pe circumscripții, inclusiv pe buletinul național, dar nu avem competențe pe totalizarea referitoare la alegerile pe listele de partid, care ține de prerogativele CEC.
− În concluzie: ieri, 24 ianuarie, deja am avut o claritate în ceea ce privește numărul final al candidaților pentru parlamentul Republicii Moldova din partea Consiliului electoral al circumscripției electorale uninominale nr.7 Soroca?
− Rog să fim atenți la un lucru foarte important — ieri, 24 ianuarie, a fost ultima zi când potențialii candidați au putut depune actele necesare pentru înregistrare. După aceasta, Consiliul electoral al circumscripției electorale uninominale nr.7 Soroca are la dispoziție șapte zile pentru examinarea corectitudinii semnăturilor, după care urmează adoptarea deciziei de înregistrare sau de neînregistrare a candidaților.
− Vă mulțumesc pentru interviu.
Interviu realizat de redacția „Observatorul de Nord” în cadrul proiectului „Cititori informați — alegători conștienți”, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare. Viziunea din produsele media realizate în cadrul proiectului nu reprezintă opinia sau poziția Agenției.