Vinerea Mare – tradiții și obiceiuri. Ce nu este bine să faci în această zi

0
179

  În această zi a fost răstignit Iisus Hristos și face parte din cele trei zile de sărbătoare religioasă creștină numite Triduum Sacrum, care includ Joia Mare, Vinerea Mare și Sâmbăta Mare.

În această zi se ține post negru. Conform credinței creștine, în Vinerea Mare a avut loc răstignirea lui Iisus pe cruce și moartea lui pentru salvarea oamenilor de păcate. În această zi se ține slujba numită Ceasurile împărătești și Vecernia, în timpul căreia se face scoaterea Epitafului în mijlocul bisericii pentru închinare.

Este o zi de mare doliu a creștinătății. În această seară are loc denia Prohodului Domnului. I se mai spune Vinerea Seacă, pentru că oamenii țin post negru în această zi. Se face pomenire în această zi la patimile lui Hristos. Potrivit unor tradiții și obiceiurilor, în Vinerea Mare, femeile merg la morminte, unde aprind lumânări și îi plâng pe cei morți.

Este o zi aliturgică, asta însemnând că nu se face nici una dintre cele trei Sfinte Liturghii. Creștinii nu concep să lipsească de la scoaterea Epitafului în biserică. Simbolul este acela al coborârii de pe Cruce a lui Hristos și pregătirii trupului său spre înmormântare.

Epitaful pe care preoții îl poartă ajutați de credincioși simbolizează trupul lui Iisus. După slujbă, Sfântul Epitaf este așezat pe masa din altar, unde rămâne până la Înălțare.

Tradiții și obiceiuri în Vinerea Mare 

*Dis-de-dimineață se afumă casa cu tămâie, iar oamenii o înconjoară de trei ori.

*Se spune că dacă plouă în Vinerea Mare va fi un an bun și roditor, iar dacă nu plouă, va fi unul secetos.

*Oamenii obișnuiau să se scufunde în această zi în apă rece de trei ori, pentru a fi sănătoși tot anul Oamenii din Moldova cred că mersul la frizer în Vinerea Mare îi vor feri de boli și afecțiuni.

*În trecut, lumea pleca acasă cu lumânările aprinse pe drum de la biserică.

*Potrivit unor tradiții și obiceiurilor, în Vinerea Mare, oamenii nu se spală În unele zone se afumă cu tămâie pomii pentru a fi feriți de animale sălbatice, boli sau dăunători.

*În Vinerea Mare se spune că postul negru este un bun pentru vindecarea bolilor de piele și cel care ține post va fi sănătos tot anul În unele părți ale țării, înainte de răsăritul soarelui, oamenii alergau desculți prin rouă.

Tradiții și obiceiuri în Vinerea Mare – ce să nu faci

*În această zi nu se coace nimic, nici pâine, nici cozonaci, pentru că se spune că gospodinele vor arde mâinile Maicii Domnului.

*În această zi nu se mănâncă urzici pentru că Iisus a fost bătut cu ele De asemenea, nu se folosește oțet pentru că buzele Mântuitorului au fost umezite cu el.

*Potrivit unor tradiții și obiceiurilor, în Vinerea Mare nu se sacrifică animale.

*De asemenea, gospodinele nu roșesc ouă și nici nu fac pregătiri pentru ziua de Paște În Vinerea Mare.

*Agricultorii nu trebuie să lucreze sau să semene nimic pe câmp pentru că nu va crește.

*Potrivit unor tradiții și obiceiurilor, în Vinerea Mare se spune că nu e bine să coși, să speli și nici să faci curățenie.

*Unii oameni cred că nu e bine să mergi la frizer în ziua asta, pentru că există riscul, conform superstiției, să pierzi pe cineva drag

SURSA: libertatea.ro


Articolul precedentCurs valutar, 18-21 aprilie 2025: euro va avea valoarea de 19 lei și 56 de bani, iar dolarul va costa 17 lei și 22 de bani
Articolul următor„Siguranța NU se negociază” – genericul campaniei naționale de informare și sensibilizare anticorupție inițiată de Poliție.
OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.