Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA din raionul Soroca este printre cei 59 de beneficiari ai Programului de granturi din cadrul Proiectului „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer. În cadrul programului, CRT DACIA implementează proiectul “PRO-DEM”. Despre scopul proiectului și rezultatele scontate pentru societate și autoritățile sorocene ne-a comunicat într-un interviu doamna Stela Babici, director executiv CRT DACIA.
– Doamnă Stela Babici, ce-și propune CRT DACIA prin proiectul implementat în cadrul programului menționat mai sus, finanțat de UE și Fundația Konrad Adenauer?
– Scopul proiectului este de a abilita Coaliția Locală a societății civile în vederea implicării active în procesul decizional din cadrul Primăriei municipiului Soroca.
– Prin ce activități planificați să atingeți scopul enunțat?
– Sunt mai multe tipuri de activități pe care le vom realiza pe parcursul celor 12 luni, cât durează proiectul. Este vorba despre: Transmisiuni live a ședințelor Comisiilor de specialitate direct pe pagina de Facebook https://www.facebooc.com/euparticip.md și pe pagina web http://www.euparticip.md; Transmisiuni live a ședințelor Consiliului Municipal Soroca direct pe pagina de Facebook https://www.facebooc.com/euparticip.md și pe pagina web http://www.euparticip.md; Organizarea dezbaterilor alternative a Coaliției Locale pe marginea proiectelor de decizie de interes major pentru comunitate cu transmisiunea live pe pagina de Facebook https://www.facebooc.com/euparticip.md și pe pagina web http://www.euparticip.md; Plasarea alternativă a proiectelor de decizie, inclusiv a deciziilor aprobate de către Consiliul Municipal Soroca pe site-ul http://www.euparticip.md, asigurând accesul public online; Ședințe ale Coaliției Locale a societății civile pentru analiza proiectelor de decizie și elaborarea de recomandări la necesitate; Activități de advocacy pentru a promova aprobarea recomandărilor din partea Coaliției Locale de către Consiliul Municipal Soroca.
– Transmisiunile în direct: de ce sunt importante și transmisiunile de la ședințele comisiilor de specialitate, nu doar cele ale consiliului local?
– Principiul democratic de guvernare de jos în sus este unul fundamental în dezvoltarea durabilă a unei comunități și a unui stat în ansamblu, iar această abordare tot mai des este în topul discuțiilor publice pe arena internațională. Deși în Republica Moldova există un cadru legal care asigură participarea cetățenească în procesul decizional, inclusiv accesul la informațiile din cadrul activității autorităților publice, necesitatea de a promova aceste drepturi în rândul cetățenilor, pe de o parte, iar de pe cealaltă parte, cetățenii și sectorul asociativ sunt insuficient de activi pentru a-și realiza aceste drepturi. De cele mai dese ori, aceasta se datorează sau din cauza neîncrederii în guvernarea locală, regională sau centrală, sau din lipsa unor practici pozitive care ar servi ca modele și posibilități de reaplicare pentru participarea în procesul decizional.
Transmisiunile în direct sunt prima cale de a transmite direct informația cetățenilor, celor care nu au posibilitate să asiste direct, cetățenii pot privi direct procesul de lucru al consilierilor în cadrul comisiilor, inclusiv pot reveni în orice zi, orice oră să mai privească ședința consiliului sau ședințele comisiilor.
De ce credem că ședințele comisiilor sunt la fel de importante ca și ședințele consiliului? Da, în timpul ședinței consiliului, consilierii deja votează deciziile, dar în timpul comisiilor ele sunt discutate, analizate, apar propuneri, ceea ce este foarte important ca cetățenii să cunoască.
video: facebook/Euparticip.md
– De ce noi, cetățenii, avem nevoie de cât mai multă transparență în procesul decizional și cel de administrare al banilor publici, le monitorizăm activitatea, dar nu stăm liniștiți patru ani să așteptăm realizarea promisiunilor făcute în campania electorală de cei pe care i-am votat?
– Noi, cetățenii, suntem o forță care avem dreptul și obligația de a ne implica responsabil în procesul decizional. Locuim toți în același oraș, unde vrem să fie curat, să avem apă potabilă, grădinițe amenajate, drumuri bune, dar asta putem avea dacă ne implicăm și implicarea în procesul decizional este primul pas pentru noi, cetățenii.
– Printre activitățile pe cale vi le propuneți sunt organizarea dezbaterilor pe diverse proiecte de decizie și subiecte importante pentru comunitate. Cum ar trebui să reacționeze cetățenii la aceste activități? De ce? Ce au de câștigat?
– Efectele de neparticipare și de neimplicare a cetățenilor în procesul decizional sunt vizibile și au o influență nefastă în ceea ce privește cum cetățenii acceptă și se implică în realizarea deciziilor luate de către autorități pe diverse domenii. Iar pe de altă parte, pe lângă faptul că în astfel de situații nu este asigurată nici o durabilitate a investițiilor efectuate din banii publici, crește în continuu gradul de neîncredere și nemulțumire a cetățenilor față de autoritățile publice.
De asta reprezentanții primăriei trebuie să fie deschiși către cetățeni, ca aceștia să capete încredere în administrația locală. Dar și noi, cetățenii, trebuie să fim mai insistenți pentru a primi răspuns la întrebările pe care le avem. Doar prin implicarea noastră vom acumula experiență de a participa în procesul decizional. Astfel, prin acest proiect, se vor aborda problemele ce țin de transparența în procesul decizional în raport cu Primăria municipiului Soroca, modul în care necesită a fi dezbătute proiectele de decizie în comunitate și, nu în ultimul rând, modul în care este necesar de asigurat participarea societății civile în acest proces.
Intenția noastră de a coagula societatea civilă într-o Coaliție Locală poate influența la inițierea unei coeziuni pozitive între asociații și va putea asigura un impact mai mare asupra procesului decizional prin unificarea mai multor voci și opinii.
– Dar ce reacție au autoritățile locale la faptul că societatea civilă este cu ochii pe fiecare pas al lor?
– Reacția Primăriei și a Consiliului Municipal este una bună, chiar asta ne bucură, deoarece deschiderea lor ne dă o șansă ca să putem informa comunitatea despre lucrul și activitatea Consiliului Municipal.
– Până la urmă, cine are de câștigat de pe urma proiectului, sorocenii sau autoritățile?
– De câștigat au toți, cetățenii primesc informații și se implică în procesul decizional și Consiliul Municipal poate fi alături de cetățeni.
– Vă mulțumesc!
***
Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „E timpul să fii activ!” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.