Victor Său: “Noi aşteptăm implicarea cetăţenilor”

0
32

251-OdN-090216logo_rubrica

 

Deşi suntem în criză economică, autorităţile, dar şi orăşenii speră că sectorul investiţiilor capitale nu va fi conservat. Mai ales că oraşul are mai multe probleme, iar unele dintre acestea aşteaptă de ani buni şi necesită investiţii masive pentru soluţionarea definitivă. Astfel că l-am invitat pe primarul oraşului Soroca să discutăm despre subiectul investiţiilor capitale.

− Domnule primar, care ar fi principalele investiţii capitale pe care doriţi să le faceţi pe parcursul mandatului?

− Eu pot să vă spun doar de investiţiile capitale care vor avea loc în oraşul Soroca în 2016, deoarece este prematur să vorbim despre anii 2017, 2018 şi 2019, căci nu ştim cum va fi situaţia economică în Republica Moldova. Nici nu ştim deocamdată ce programe de finanţare vor fi deschise pentru autorităţile locale din Republica Moldova şi nici nu cunosc deciziile care vor fi luate de consilieri, deoarece eu sunt doar un executor al deciziilor adoptate. Pentru anul 2016 consilierii au fost receptivi la bugetul care a fost propus şi au votat spre finanţare mai multe obiecte din oraşul Soroca.

− Cum ar fi?

− Proiectul iluminarea stradală, care prevede schimbarea tuturor iluminatoarelor de pe străzile centrale, iar cele vechi vor fi folosite pentru străzile adiacente. Este un proiect foarte important, voi face tot posibilul ca tot oraşul să fie iluminat. Este important să găsim surse ca să achităm iluminarea străzilor, deoarece şi acest lucru nu este uşor. A doua, este vorba de reparaţia capitală şi curentă a mai multor străzi din oraşul Soroca, cum ar fi străzile Renaşterii, Bolintineanu, ambele sunt problematice. Planificăm şi peste patru sute de mii de lei pentru trotuare, care au rămas deteriorate în urma schimbării bordurilor pe străzile Independenţei şi Alexandru cel Bun. Am propus pentru reparaţie capitală o parte din strada Vasile Stroescu, dar fără schimbarea bordurilor, unde vor fi folosiţi peste un milion de lei. Mai vedem dacă vom avea finanţare din fondul rutier, fiindcă se vorbește că acesta va fi descentralizat şi banii să vină la autorităţile locale de nivelul întâi, atunci voi ieşi în faţa consilierilor, voi prezenta sumele şi vor fi investite tot în oraşul Soroca.

− În Strategia de Dezvoltare Social Economică pentru anii 2015-2020 sunt planificate zeci de investiţii capitale. Care ar fi 2-3 acţiuni realizabile în prezent?

− Nu este vorba doar de 2-3, eu voi merge pe toate proiectele care sunt reale, nu acele virtuale. Spre exemplu, cel cu troleibuzele nu-l văd la ziua de astăzi real din cauza situaţiei financiare. La celelalte — şi mici, şi mari — mă voi implica la maximum ca să fie realizate. În primul rând, staţia de epurare, în prezent ducem tratative atât cu Ministerul Mediului, cât şi cu finanţatorii. Nu-i vorba să-l duc eu la bun sfârşit, măcar să fie semnate toate acordurile şi să fie finanţare. Nu-i neapărat ca eu să-l realizez şi să tai panglicile, ci să fie rezolvată problema pentru toţi sorocenii. Ar mai fi continuarea extinderii sistemului de canalizare, este foarte greu şi acest lucru, dar este important să atragem investitori străini ca să deschidă aici întreprinderi şi noi locuri de muncă.

banner-ro-12

− În oraş a fost implementat proiectul cu extinderea sistemului de apeduct şi canalizare, dar care este unul cam problematic. După ce s-au cheltuit şi bani publici, urmează în anumite locuri unde a fost deja reparat capital drumul să fie iarăşi făcute săpături pentru a conecta unii beneficiari. De ce nu există un plan de viziune pentru zece ani, să zicem, ca să fie o continuitate, iar lucrurile să fie bine gândite înainte de a fi făcute?

− Eu am aşteptat un an întreg ca să fie valorificaţi banii la apeduct, dar, cu părere de rău, executorul a îndeplinit lucrările rău. Nu depinde totul de administrator, dar de fiecare cum se implică, atât întreprinderile, cât şi specialiştii. Nu putem spune că vor fi dărâmate străzile, va fi examinat fiecare caz în parte. Şi dacă va fi nevoie, doar atunci când nu va exista altă soluţie voi accepta tăierea acestor sectoare. Eu cred că această situaţie va fi examinată, iar vinovaţii vor fi traşi la răspundere de organele competente. Cum aţi spus, dacă facem ceva, noi trebuie să facem pe minim 20-25 de ani.

− Cum veţi consulta sorocenii în privinţa investiţiilor capitale, ca şi orăşenii să se implice, iar autorităţile să fie mai transparente?

− Noi chiar şi atunci când am adoptat bugetul am organizat audieri publice…

− Dar mai întâi subiectul a fost pus pe ordinea de zi a consiliului, nu a fost aprobat şi pe urmă s-au petrecut audieri publice, abia în luna ianuarie 2016, şi a doua zi consilierii au votat bugetul. A fost făcut totul pe fugă…

− Posibil, fiecare are părerea lui personală şi nu poţi să indici termenele pe fugă, termen scurt sau lung. Nu a fost nici o încălcare. Pentru mine tot este o lecţie, ca să fie organizate la mai multe proiecte de decizie audieri publice. Vor fi invitaţi specialişti în domeniu, dar şi mass-media. Până acum, fiind şi în funcţia de preşedinte al raionului, am petrecut audieri publice, era important ca societatea să ştie de proiectele pe care le propunem consiliului, şi aşa va fi şi pe viitor. Noi aşteptăm implicarea cetăţenilor în administraţie, în special mizez pe tineret, deoarece vine cu proiecte foarte bune pentru noi şi vom face tot posibilul ca ele să fie aplicate. 

382-OdN-090316disclaimer-ro


Articolul precedentRepublica Moldova — ţara cu oameni de neînlocuit
Articolul următorMai puţine afaceri în oraşul Soroca
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.