Victor Postolachi: “Ar trebui să promovăm produsele noastre!”

0
57

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor a fost creată în 2013 ca autoritate administrativă responsabilă de reglementare şi control în domeniile: sanitar-veterinar, zootehnic, al protecţiei plantelor şi carantinei fitosanitare, controlului semincer, calităţii produselor primare, produselor alimentare şi a hranei pentru animale. Direcţia raională pentru Siguranţa Alimentelor este una din subdiviziunile teritoriale ale Agenţiei, şi are trei secţii: sănătatea animalelor, sănătatea plantelor şi siguranţa alimentelor, care monitorizează calitatea produselor alimentare ce ajung pe masa consumatorilor. Pentru a afla mai multe despre produsele alimentare ce se vând la Soroca, l-am invitat la o discuţie pe Victor Postolachi, şeful Secţiei siguranţa alimentelor.

Care este activitatea de bază a secţiei?

Scopul agenţiei este de a supraveghea şi verifica persoanele fizice şi juridice care se ocupă de achiziţionarea, plasarea, transportarea, distribuirea şi comercializarea produselor alimentare. Indiferent dacă este vorba de cele importate, exportate sau cele care rămân pe loc, ele toate sunt în supravegherea noastră.

Şi cum verificaţi produsele în prezent, căci sunteţi incluşi în Moratoriul guvernului asupra controlului de stat, care interzice perchezițiile la agenții economici?

Da, din februarie suntem incluşi în Moratoriu pentru a nu efectua controale oficiale. Acum facem doar monitorizări privind conformitatea cu prevederile legale, la moment ne axăm pe cele 35 de puncte de colectare a laptelui. Au fost organizate diferite seminare cu agenţi economici, instituţii de alimentaţie publică şi persoane fizice ca să-i informăm despre condiţiile de calitate care trebuie să le îndeplinească.

Şi dacă sunt încălcări în ce priveşte calitatea produselor alimentare comercializate?

Dacă se încalcă, noi facem o prescripţie şi dăm un termen, iar dacă aceştia nu se conformează atunci noi dăm o interpelare la Agenţie, care o remite Ministerului Economiei pentru a face un control oficial. Noi acum venim cu recomandări, iar pe viitor, când se va încheia moratoriul, vom putea verifica şi vor fi controale mai severe şi vor fi condiţii concrete. În această perioadă se face şi evaluarea unităţilor de alimentaţie publică, sunt cerinţe europene de păstrare, procesare şi comercializare, iar fiecare unitate de alimentaţie publică, de procesare sau de comerţ trebuie să le respecte.

Victor Postolachi: “Dacă este să compar actuala generaţie cu cei de vârsta mea, să ştiţi că pe timpuri dimineaţa se făcea gimnastică. În produsele de la magazine, chiar şi la aceeaşi îngheţată, nu erau alte ingrediente decât cele care doar trebuia să fie, produsele erau naturale. Nu în zadar oamenii cu vârsta mai înaintată sunt mai viguroşi şi energici, chiar şi silueta este alta. Dar cei de mai dincoace consumă şi produse fast-food, care duc la obezitatea pe care o observăm la copii şi nepoţi. Ar trebui să promovăm produsele noastre naturale şi de calitate!”

Să înţelegem că am trecut de la vechile GOST-uri sovietice la standarde europene?

Orice lege şi hotărâre de guvern este deja armonizată la legislaţia europeană şi sunt diferenţe mari între aceste standarde. Astfel, conform normativelor europene, avem aşa-zisele puncte critice de control de pe tot lanţul alimentar de producere, care trebuie să fie monitorizate. Anterior, pe timpul sovietic, nu era aşa ceva.

Putem fi siguri pe ceea ce cumpărăm şi mâncăm? Sau nu prea, mai ales în ceea ce ţine de E-uri?

Mult depinde de fiecare persoană care vrea să cumpere ceva. Ea trebuie să se informeze despre produs, dacă este respectat termenul de valabilitate, dacă e confirmat cu un certificat, dacă se respectă regimul termic de păstrare, poate să citească şi ingredientele. Multe produse sunt importate din alte ţări şi au adaosuri şi stabilizatori, iar cât priveşte produsele autohtone din raionul Soroca, nu cunosc să introducă în produsele lor astfel de E-uri. Aceeaşi carne şi lapte sunt naturale şi bune. Aceasta se datorează pământului, dar şi alimentaţiei autohtone a animalelor care sunt mai bogate cu unităţi nutritive şi produsul final este de o calitate mai înaltă. O bună parte dintre aceste animale pentru carne sau lapte sunt crescute de persoane fizice cu hrana de pe pământurile noastre, fără diferite adaosuri sau ingrediente. Însă produsele ecologice sunt mai scumpe, iar la noi cetăţenii au probleme financiare şi nu le pot procura.

Există o statistică despre cantitatea produselor modificate genetic sau cu componente modificate genetic pe care le găsim la magazinele de la noi?

Noi la Soroca nu avem o astfel de informaţie. Oricum, recomandăm cumpărătorii să se informeze până a cumpăra produsul, ca să ştie ce cumpără şi neapărat să o facă doar de la unităţi autorizate. Din vânzările stradale şi neautorizate consumatorii pot procura produse ofensive care nu sunt de calitate şi astfel ei şi cei apropiaţi pot avea probleme de sănătate în urma consumului lor.

Vă mulţumim!

Materialele au fost realizat în cadrul proiectului „Consolidarea independenței în mediile de comunicare din Moldova”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent în colaborare cu Internews.

Articolul precedentConsumatori dezamăgiți: unde ne adresăm?
Articolul următorFALS: La ONU au pledat împotriva închiderii şcolilor din Moldova

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.