Veceul orăşenesc, fără stăpân…

0
37

Fostul arendaș s-a dezis de veceul orășenesc

251-OdN-090216logo_rubricaÎn vara anului 2005, autorităţile locale au inaugurat veceul orăşenesc din actualul parc “Grigore Vieru”. Acesta a fost amplasat pe “scheletul” fostei toalete care a activat în perioada sovietică. Acum 11 ani conducerea primăriei anunţa cu mult fast că “după atâţia ani de aşteptare a fost rezolvată una dintre cele mai actuale probleme ale oraşului”. Şi dacă la început a mai fost cum a fost, cu anii starea acestuia a devenit jalnică, iar cea mai mare problemă era că acesta părea a fi mai mult închis decât deschis. Arendaşul a cerut să fie racordat direct la reţeaua de apeduct care a fost renovată recent, pentru că ţeava prin care vine acum apa este la suprafaţă şi îngheaţă mereu când dau gerurile. Dar nu a fost auzit. Aşa că recent a refuzat să mai presteze aceste servicii. Am încercat să aflu opinia unor soroceni despre utilitatea investiţiei capitale şi ce notă i-ar da veceului urban. “Ce notă pot să-i pun, dacă el nu lucrează, îmi spune revoltat Ion Babici. El a lucrat tare demult, dar ultimii doi-trei ani nu ţin minte ca el să fi fost deschis. Eu cred că nu-i pot da acestui veceu nici o notă pozitivă, iar el ar trebui să fie amenajat şi să lucreze gratuit, să fie ca un serviciu public al oraşului”. “Dar el funcţionează?, mă întreabă Valentina Cazac. Eu am vrut să mă folosesc de el cu vreo doi ani în urmă, când erau nişte probleme la oficiu, dar nu funcţiona şi nu am mai mers acolo. Credeam că nu mai lucrează. Nu pot să-i dau nici o notă, fiindcă nu ştiu cum a activat. Ar fi bine să lucreze gratuit, dar chiar şi cu bani, însă să fie mereu deschis şi să fie ordine acolo, nu ca la piaţă”.

banner-ro-12

Se pare că autorităţile, care au dat în gestiunea unui sorocean acest veceu, şi-au cam luat grija de el. Viceprimarul oraşului, Mihail Grabciuc, ne-a declarat însă că acest veceu public a activat până acum o lună. “Veceul nu lucrează de vreo lună şi poate nici pe timp de iarnă nu a lucrat, dar în rest a fost deschis. Toaleta a fost până acum dată în arendă, dar persoana a refuzat să mai presteze aceste servicii. Noi l-am luat iarăşi la balanţă şi în timpul apropiat o să-l luăm în gestiune sau îl vom da în comodat Serviciului pentru amenajare şi înverzire al oraşului şi o să punem o persoană responsabilă”, afirmă funcţionarul. Vasile Ciuntu, şeful Direcţiei Gospodăriei Locativ Comunale, în gestiunea căreia se află acum acest edificiu de menire publică, ne-a confirmat că acesta o să activeze în curând. “Trebuie să vedem mai întâi în ce stare este acum şi poate cei care îl vor lua în gestiune vor dori să facă reparaţie. Primăria ar putea să-l lase DGLC sau să-l transmită la balanţa Serviciului pentru amenajare şi înverzire a oraşului”.

Atât timp cât veceul orășenesc este închis, sorocenii şi oaspeţii oraşului merg la Palatul de Cultură sau la unele instituţii de alimentare publică din preajmă. Dar sunt şi din cei care fără a avea o alternativă transformă parcurile şi cheiul în veceuri publice.

382-OdN-090316disclaimer-ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.