Virusurile respiratorii, atacă în continuare regiunile europene, inclusiv și țara noastră. În ultimele zile, spitalele de la Bălți, Orhei și Chișinău sunt arhipline cu pacienți testați cu COVID-19. L-am telefonat pe Valeriu Bordian, vicedirectorul medical al Spitalului Raional Soroca „Anatolie Prisacari” pentru a afla care este situația cu municipiul Soroca.
„Oferim atenție maximă tuturor celor care se adresează la noi. Dacă se adresează pacienții cu febră, noi îi testăm, îi izolăm, facem tot posibilul ca să împiedicăm dezvoltarea infecției. Astăzi dimineața, a fost adus de salvare un pacient din Dondușeni, care se află acum la noi în spital. Din cauza secțiilor pline ale spitalelor din alte regiuni, la Florești este deschisă o secție COVID-19 și de două zile este deschisă și la noi. S-au preconizat șase paturi și până când e doar un pacient. Pacienții gravi cu COVID-19 pozitiv, sunt transferați la un nivel mai superior. Majoritatea pacienților care se adresează la noi sunt nu doar cu simptomul febrei, dar au dereglări de comportament, ceea ce înseamnă că e afectat sistemul nervos. De obicei, au un comportament foarte straniu”, ne-a povestit Valeriu Bordian, vicedirector medical al Spitalului Raional Soroca „Anataloie Prisacari”.
Totodată Ministerul Sănătății informează că în a șaptea săptămână a anului, 14-20 februarie, au fost înregistrate 11 556 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IARCS), în creștere cu 2,6% față de săptămâna anterioară, 75 de cazuri de gripă sezonieră, cu 22 mai puține în comparație cu săptămâna precedentă și 456 – infecţii respiratorii acute severe (SARI). La fel, au fost raportate 2 834 de cazuri de COVID-19, în creștere de peste două ori.
Totodată, numărul spitalizărilor s-a majorat cu 38%. Respectiv, în instituțiile medico-sanitare au fost internate cu IARCS 471 de persoane, iar cu gripă- 46. Majoritatea spitalizărilor sunt, în continuare, în rândul copiilor de până la 14 ani. Informăm că, nu au fost înregistrate decese provocate de gripă. În total, în acest sezon, au fost confirmate 1 614 cazuri de gripă, 204 088 – IARCS și 8 449 – SARI.
În situația actuală îndemnăm cetățenii să fie mult mai precauți – purtați măști de protecție, în special în transportul public, alte locuri aglomerate; respectați distanța, de cel puțin un metru, față de persoanele care tușesc sau strănută; aerisiți periodic încăperile; respectați igiena mâinilor, eticheta tusei şi a strănutului.
De asemenea, consultați medicul de familie la apariția primelor simptome specifice infecțiilor respiratorii – febră, tuse, strănut, dureri de cap, stare de slăbiciune, etc comunică Ministerul Sănătății.