Una spune și alta fumează: Kievul pregătește în continuare manuale de limba „moldovenească”

0
146

 Autoritățile ucrainene pregătesc pentru viitorul an școlar manuale de „Limba moldovenească” și de „Literatura moldovenească și universală” chiar dacă au promis Bucureștiului în mai multe rânduri că renunță la sintagma de limbă „moldovenească”, scrie anticoruptie.md.

În timp ce la București a fost sărbătorită schimbarea abordării Ucrainei față de divizarea limbii române, la Kiev se lucrează la manualele de limba și literatura „moldovenească”, care vor ajunge la elevi în toamna anului 2024, potrivit libertatea.ro

Copertele au ajuns din greșeală la președintele unei asociații care militează pentru drepturilor etnicilor români. Președintele Asociației „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa, Anatol Popescu, este cel care a primit cele două coperte pe e-mail. A fost o greșeală a editurii, care dialoga cu un alt Anatol – soțul autoarei celor două manuale și președinte al Asociației Naţional-Culturale a Moldovenilor „Luceafărul” din Ucraina.

Potrivit președintelui Asociației „Basarabia” din regiunea Odesa, Anatol Popescu, în școlile în care mai există clase cu predare în așa-zisa limbă „moldovenească” nu au ajuns până acum niciun fel de instrucțiuni că s-ar fi schimbat ceva. Limba „moldovenească” continuă să existe în sudul Basarabiei.

„Nimeni nu a auzit despre vreo decizie a executivului ucrainean, despre care informa opinia publică cu mare fast premierul României, Marcel Ciolacu, imediat după prima ședință comună a celor două guverne din 18 octombrie”, povestește Anatol Popescu pentru Libertatea.

Directorul editurii „Svit”, Igor Melnik, a fost rugat de Anatol Popescu pe e-mail să oprească procesul de editare a acestor manuale după întâlnirile româno-ucrainene recente. Editorul a răspuns că „editura nu poate decide de una singură să tipărească sau să nu tipărească anumite cărți finanțate de stat”.

În 2022, cea mai mare editură didactică finanțată de guvernul ucrainean i-a solicitat Consiliului Național al Românilor din Ucraina, o uniune civică cu peste 20 de membri, un sprijin financiar pentru tipărirea manualelor.

Este vorba de manualele pentru regiunile Transcarpatica, Cernăuți și Odesa, persoana de legătură a comunității românești fiind Anatol Popescu. Acum un an, spune Popescu, editura nu găsea bani pentru tipărirea cărților în limba română, iar acum are fonduri pentru cărți în limba „moldovenească”, subliniază reprezentantul comunității românești din sudul Basarabiei.

Limba „moldovenească” are același statut juridic în educație ca limba rusă. Absolvent al Facultății de Drept, Anatol Popescu susține că, în conformitate cu noua legislație educațională a Ucrainei, așa-zisa limbă „moldovenească” are același statut ca limba rusă. Ceea ce înseamnă că nu e protejată de recomandările Comisiei de la Veneția. Comisia se referă la limbile UE, care trebuie protejate, și nu la vorbitorii de limba română din regiunea Odesa.

După vizita la Kiev a premierului român Marcel Ciolacu și declarațiile acestuia despre renunțarea Ucrainei la limba „moldovenească”, președintele Asociației Naţional-Culturale a Moldovenilor „Luceafărul” din Ucraina, Anatol Fetescu, a declarat pentru presa locală că Moldova este un stat mai vechi ca România, iar limba „moldovenească” – mai veche ca româna.

Fetescu a declarat pentru ziarul „Reni-Odesa” că moldovenii din sudul Basarabiei au devenit români pentru 500-600 de euro pe lună. „Un grup mic de moldoveni de ieri care au devenit români încearcă să-i convingă pe profesori, pe directori de școli și părinți că limba română este cu ceva mai bună”, a declarat Fetescu.

Anatoli Fetescu a fost partenerul socialiștilor de la Chișinău. El este de asemenea un bun asociat al comuniștilor din Republica Moldova.

„Dodon nu face altceva decât să continue ceea ce a făcut Voronin, care organizase la Chișinău un congres al moldovenilor din întreaga lume, la care a participat și președintele Asociației moldovenilor din Ucraina, Anatoli Fetescu”, a spus regretatul Vasile Tărâțeanu pentru Sinopsis.info în 2018.

„El chiar a vorbit în plenul congresului, solicitând lui Voronin să îl pună la punct pe președintele de atunci al României, Traian Băsescu, pentru că îi sprijină pe moldovenii din Ucraina.”

La rândul său, Larisa Fetescu, responsabila de învățământul minorităților naționale din regiunea Odesa, și soția lui Anatoli Fetescu, a fost acuzată de liderii mai multor organizații românești că interzice cărțile editate în altă parte decât în Ucraina și răspândește literatură moldovenistă scoasă la Chișinău.

AUTOR: Ilie GULCA
FOTO: Libertatea

Articolul precedentFOTOGRAFIA ZILEI: Lenin în spirala istoriei
Articolul următorCum se “restaurează” Cetatea Soroca și ce nu cunoaștem despre istoria ei? / VIDEO
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.