Mediul de afaceri din nordul țării, invitat să colaboreze în cadrul unui nou Program USAID

0
70

La 27 martie a fost prezentat Programul pentru Reforme Structurale în Moldova, în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), în incinta Primăriei municipiului Bălți.

La lansarea Programului în regiunea de nord au participat reprezentanți ai mediului de afaceri din municipiul Bălți și din 10 raioane din nordul republicii (Sîngerei, Glodeni, Rîșcani, Fălești, Edineț, Briceni, Ocnița, Dondușeni, Soroca, Florești), autoritățile publice locale, reprezentanții societății civile și ai presei.

În debutul evenimentului, președintele CCI, Sergiu Harea, a subliniat că “noul Program are drept scop susținerea companiilor din Moldova, îmbunătățirea mediului de afaceri, creşterea competitivităţii mărfurilor moldoveneşti pe pieţele europene și facilitarea comerțului. În toate aceste domenii, Camera de Comerț și Industrie a RM este foarte activă și acordă suportul necesar agenților economici,  promovează dialogul între business și autoritățile publice dar și prestează serviciile care sprijină comerțul intern și cel internațional. Aș vrea să menționez că CCI are o colaborare de lungă durată cu Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională USAID și pe parcursul ultimelor ani în parteneriat cu USAID au fost inițiate și realizate mai multe programe de asistență”.

La rândul său, viceprimarul Primăriei Bălți, Ghenadie Șmulschii, a reiterat că Programul vine să ajute producătorii autohtoni să se afirme și să își extindă piața de desfacere pe plan extern.

Despre obiectivele și componentele Programului a comunicat în cadrul conferinței Douglas Muir, director de program. “În ultimii șapte ani Moldova a înregistrat o creștere semnificativă a volumului de comerț, dar și la capitolul import și export. Timp de mai mulți ani, USAID susține creșterea economică a țării, iar la moment există două proiecte care sunt implementate în domeniul facilitării comerțului”.

Una din principalele activități ale acestuia reprezintă evaluarea coridoarelor comerciale, și anume urmează a fi identificată care este situația în acest domeniu și unde ar fi nevoie de îmbunătățiri. “Adițional, dorim să instituim un portalul de informații comerciale, care va conține proceduri și instrucțiuni clare cum trebuie să treacă mărfurile vama”, a menționat Douglas Muir.

Expertul în domeniul facilitării comerțului, David Smith, a remarcat că “în Republica Moldova vama este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat. Facilitarea comerțului implică simplificarea procedurilor, reducerea costului și a perioadei de timp de aflare la vamă. Un alt subiect pe care îl vom trata este protejarea societății și rolul vamei în acest sens”.

În cadrul conferinței a fost explicată noțiunea de coridor comercial și în ce constă studiul privind evaluarea coridoarelor în cadrul Programului Reforme Structurale în Moldova. La realizarea acestuia vor fi implicați agenții economici din partea de nord a țării, iar la final experții vor veni cu recomandări în vederea reformării cadrului de politici și crearea unui mediu favorabil afacerilor.

Despre provocările și problemele în domeniul în care activează au vorbit câțiva reprezentanți ai mediului de afaceri local. “Am dorit să menționăm că agenții economici autorizați nu simt eficiența coridorului verde. Este o decizie binevenită pentru agenții economici, dar între timp au apărut impedimente care nu au fost prevăzute din start. Atunci când pe teritoriul vamei se formează cozi, carnetul agentului nu mai are nici o valoare și astfel este nevoit să aștepte la rând”, a spus Ludmila Guțuleac, directorul Molltex Group SRL. O altă problemă menționată a fost schimbarea valorii mărfii în vamă.

La acest capitol, Sergiu Harea a reiterat că “aceste prețuri indicative contravin legislației în vigoare. Sunt șase metode de evaluare în vamă și toate se trec pe rând. Și aici apar cele mai multe întrebări”.

Așadar, reprezentanții mediului de afaceri au mulțumit poporului american pentru susținerea continuă în contextul implementării reformelor structurale.

Menționăm că Programul are drept scop îmbunătățirea mediului de afaceri și comerț în Moldova prin sprijinul acordat instituțiilor guvernamentale și sectorului privat în implementarea mecanismelor de liberalizare și modernizare a comerțului; realizarea reformelor structurale de reglementare și stimulare a afacerilor; și îmbunătățirea comunicării strategice dintre sectoarele public și privat prin dezvotarea dialogului reciproc, a consolidării și cooperării strânse cu organizațiile profesionale, în special cu cele din domeniul întreprinderilor mici și mijlocii (IMM), precum și cu mediile de informare, în special cu presa economică.

Experții urmează să asiste Guvernul Republicii Moldova în implementarea reformelor e-guvernare și a soluțiilor comerciale digitale, cum ar fi Ghișeul Unic.

Perioada de implementare a Programului este de 4 ani, iar bugetul – de 11,2 milioane de dolari SUA. Compania americană Nathan Associates Inc., contractată de USAID, este cea care va asigura implementarea Programului în Moldova.


Articolul precedentConsiliul municipal se convoacă mâine
Articolul următorКампания «Не спускай глаз с власти!»
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.