Un medic din Soroca practică peste Prut chirurgia robotică de vârf în Urologie. A ajuns unul dintre cei mai buni din România

1
7419

Moldovenii au demonstrat peste tot în lume că sunt cei mai buni. Mulți dintre ei se afirmă nu doar în afaceri, artă sau sport, dar și în domenii mai complicate sau dificil de cucerit în afara țării, și chiar reușesc să inspire încredere și să se manifeste, scrie unica.md. Unica.md vă invită să cunoașteți povestea unui tânăr medic, originar din Soroca, Republica Moldova, care a salvat sute de pacienți ajungând un specialist cu renume peste Prut.

Doctorul Alexandru Cealan are 36 de ani, este absolvent al Univesității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițeanu”, a făcut 6 ani rezidențiatul la noi în țară, a practicat un timp medicina de familie, dar pentru că și-a dorit mai mult de atât a mers la Cluj-Napoca, România, unde a mai făcut câțiva ani de rezidențiat, doar că de această dată în urologie.

Este stabilit de aproape 9 ani în România, unde a reușit să își întemeieze și o familie frumoasă: este tată a doi copii, iar soția este moldoveancă și ea.

Medicul Alexandru Cealan povestește că a prins o pasiune aparte pentru chirurgia robotică încă în timpul rezidențiatului de la Cluj, unde a avut șansa să cunoască și primul robot. Susținut de mentorii săi, primii pași i-a făcut cu robotul Da Vinci, un robot care este manipulat și cu mâinile.

După ani de studii și practică, Alexandru Cealan a ajuns un ilustru doctor, iar în prezent activează în cadrul Spitalului ”Sfântul Constantin” din Brașov. Presa română scrie despre el că este unul dintre cei mai mari specialiști din România în domeniul urologiei, atât pe partea de diagnostic, cât și pe cea de chirurgie, inclusiv a cancerului. Are mii de ore petrecute în sala de operație și sute de pacienți salvați.

Unica.md a reușit să obțină un scurt interviu de la Alexandru Cealan.

  • De ce ați ales România?

”Am ales România în 2011 când am participat la un congres, la Cluj, pentru 3-4 zile, iar când am revenit acasă mi-am anunțat părinții că plec să fac rezidențiatul la Cluj. A durat ceva timp până mi-am obținut cetățenia română, cam trei ani, și din 2015 am început studiile. De ce România? Pentru că mereu am considerat că suntem aceeași țară, același popor, vorbim aceeași limbă și avem aceleași tradiții. Astfel a fost foarte ușor să aleg România, pentru a mă dezvolta mai mult pe partea medicală.

Făcând rezidențiatul la Cluj, una din obțiuni a fost să rămân și să activez în România, pentru că în acest timp am învâțat lucruri noi, am studiat urologie modernă care se practică doar cu aparate moderne de care puteam avea parte doar în România sau în țările dezoltate. Eu am ales cu sufletul, să fiu aproape de casă, de persoanele dragi, și, totodată, să pun în practică tot ce am învățat.”

  • Cât de greu a fost pentru un tânăr specialist să se afirme și să inspire încredere în afara țării?

”Pentru mine a fost grea prima perioadă. Deși vorbim aceeași limbă, veneam, totuși, dintr-o țară străină. În România, medicina este la un nivel mai înalt, și atunci, m-am străduit să mă ridic la acest nivel. Am depus tot efortul pentru a crește, a mă implica în tot ce era disponibil, în intervențiile chirurgicale și toată viața medicală din Cluj, îndeosebi pe partea de urologie, și astfel, prin muncă zilnică am ajuns să inspir încredere persoanelor care mă înconjurau. Datorită susținerii lor am ajuns să fac ceea ce fac astăzi.”

  • De ce chirurgia robotică de vârf? Este un domeniu complicat?

”Fiind în facultate, la Chișinău, nu aveam idee că ar exista chirurgie robotică, dar când am început rezidențiatul la Cluj, sub conducerea profesorilor Coman Ioan și Crișan Nicolae, am cunoscut robotul Da Vinci. Inițial nu știam nici cum funcționează, nici ce poți face cu el, însă datorită celor doi mentori care m-au îndrumat, am ajuns să-mi placă să folosesc acest robot și să practic chirurgia robotică, care, la ora actuală, este chirurgia de cel mai înalt nivel.

Sunt puțini urologi în România care practică chirurgia robotică și mă bucur să mă număr printre ei. Am norocul și șansa să activez într-un spital mare, considerat și unul dintre cele mai curate din Europa, Spitalul ”Sf. Constantin” din Brașov, unde avem acest robot pe care îl folosim zi de zi și ne bucurăm că putem ajuta pacienții care au nevoie de această chirurgie robotică.

Este un domeniu complicat, zic eu, pentru că este o chirurgie pe care nu o înveți oriunde, ci doar de la marii urologi din țară sau din afara ei, însă datorită celor doi profesori, am avut șansă să o cunosc. Am fost nevoit să plec chiar și în afara țării, la congrese, workshopuri. Nu este un domeniu simplu. Este un robot, dar care foarte mult depinde și de dibăcia și capacitățile chirurgului.

  • S-a întâmplat să aveți pacienți din Republica Moldova care să vă solicite ajutorul?

”Da, avem pacienți și din Republica Moldova. Din lună în lună, avem tot mai multe solicitări din partea pacienților de peste Prut care se adresează la noi. Oamenii din Republica Moldova cunosc despre Spitalul ”Sf. Constantin” din Brașov, că practicăm o chirurgie robotică urologică la cel mai înalt nivel. Avem norocul că suntem aproape, așa că mulți oameni ne scriu, se adresează, vin la consultații, pe care i-am operat, inclusiv de cancer de prostată, tumori renale, și care, în prezent, se simt bine și chiar uneori mai vin și la câte un control.

La ora actuală, în R. Moldova nu se practică chirurgia robotică. Știu că colegii de la Medpark folosesc chirurgia laparoscopică, și aș vrea să-i felicit pe această cale, că au început să o aplice atât în cazurile de cancer de prostată, cât și la cel de rinichi. Pentru chirurgia robotică cred că va mai dura ceva timp până să ajungă și la Chișinău. În România, ne bucurăm că avem posibilitatea de a o folosi. Astfel, că și pacienții din R. Moldova se pot adresa, ne pot scrie, pot veni la consultații pentru a-i ajuta cu astfel de chirurgie modernă.”

Unica.md îi urează mult succes doctorului Cealan. Pacienții sănătoși – sunt mai mult decât cuvintele!


Articolul precedentIon Suruceanu s-ar afla în comă indusă. Ce spun colegii de breaslă despre starea artistului și locul unde ar urma să urmeze tratamentul | VIDEO
Articolul următorCal nărăvaș la bordul unui avion, au făcut cale intoarsă după 30 de minute de zbor
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.