UE // Testarea instrumentală micșorează pierderile

0
24
sdr

Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova: COMUNICARE PENTRU SCHIMBARE

Reieșind din scopul proiectului de a îmbunătăți condițiile de lucru și procesului educațional, în perioada rece echipa proiectului „Eficientizare pentru buna educare”, implementat de Asociația Obștească „Colaborare” a purces la testarea instrumentală cu camera de termoviziere BOSCH a clădirilor și sistemelor de încălzire a instituțiilor educaționale. La cererea primăriilor am efectuat testarea la gimnaziile și grădinițele din satele Târnova și Cuconești, testarea clădirii liceului, grădiniței și primăriei s. Gordinești și a Seminarului Teologic Liceal de Fete din Edineț. Testarea clădirilor și sistemelor de încălzire se îndeplinește pentru a depista breșele și golurile pe unde se pierde căldura din încăperi sau blocajele în sistemele de încălzire ce diminuează eficiența caloriferelor. La cererea primarilor sau managerilor de instituții testăm și utilajul electric din interior pentru a preîntâmpina scurtcircuitul, deteriorarea sistemelor și pierderile de energie.

În rezultatul testărilor au fost depistate câteva blocări în conducă agentului termic, a caloriferelor, bule de aer în calorifere, kit-robinete astupate și alte probleme, din care cauză nu se încălzeau uniform încăperile în instituții frecventate de copii. Mari pierderi de căldură se atestă prin ferestrele și ușile necalitative, goluri sub podele și prin ungherele și podurile neizolate și umede din cauza acoperișului cu defecte. De asemenea, au fost depistate unele defecte la sistemele, panourile și utilajele electrice , care se supraîncălzesc și pot provoca scurtcircuit.

După fiecare testare mergem la beneficiari și le înmânăm rezultatele testării și recomandările pentru înlăturarea defectelor și eficientizarea edificiilor. În timpul înmânării Președintele Grigore Musteață le lămurește managerilor de instituții și primarilor ce, când, cum să facă și din care surse. Îndeplinind recomandările noastre urgente și pe termen mediu, vor crea condiții mai bune de lucru și realizare a procesului educațional, precum și pentru activitatea funcționarilor din primărie. Toți beneficiarii au rămas mulțumiți de serviciile acordate de specialiștii A.O.„Colaborare”.

În cadrul întrunirilor domnul Grigore Musteață a acordat și consultații individuale celor interesați de a întreprinde pași concreți de eficientizare energetică și folosire a surselor regenerabile de energie. (Eduard MIRON, asistent de proiect)

AO ”Info-DAVA” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul ”Comunicare pentru schimbare” în raionul Soroca. Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).


Articolul precedentAstăzi, 224 de persoane infectate și 7 persoane au decedat. La Soroca situația este bună.
Articolul următorEU// Implicarea în monitorizarea energetică
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.