Turnul Babel: fapte, stiri, informații, declarații – pe scurt

0
56
Pictură de Lucas van Valckenborch
t

*Conform bazei de date a ANOFM, la data de 1 iunie 2020 erau în evidenţă 8963 locuri de muncă vacante, care pot fi accesate atât de femei, cât și de bărbați. Cele mai multe dintre ele sunt în Chișinău și Bălți, iar cele mai puține în Dondușeni — 19 și Basarabeasca — 13.

*În primele cinci luni ale anului, Serviciul Fiscal de Stat a încasat 15,2 miliarde de lei la Bugetul Public Național. Astfel, la Bugetul de stat, în primele cinci luni ale anului 2020 au fost încasate 6,2 miliarde de lei.

*România se situează pe locul al şaselea în topul statelor membre UE cu cele mai mari vânzări de pesticide, după primii patru producători agricoli din Uniune (Franţa, Spania, Italia, Germania) şi Polonia, arată datele publicate de Eurostat.

*Pe parcursul lunii mai, echipele de geniu ale Armatei Naţionale au lichidat circa 800 de obiecte explozive de diferit calibru, pe întreg teritoriul RM. De la începutul anului, geniștii Armatei Naționale au lichidat 1110 obiecte explozive în cadrul a 108 misiuni de deminare.

*Conform bazei de date a Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, domeniul sănătății are active 385 de funcții vacante. Cea mai acută este criza de asistenți medicali, urmați de medici din medicina generală și de medici de familie.

*Un contingent de de militari din Compania Gărzii de Onoare va participa la parada de la Moscova, din 24 iunie, Piața Roșie, la indicațiile președintelui Igor Dodon. Informația a fost confirmată pentru IPN de ofițerul de presă al Ministerului Apărării, Ala Diaconu.

*În perioada ianuarie-mai 2020, la Bugetele locale s-au înregistrat încasări în sumă de 1,5 miliarde de lei, ceea ce reprezintă cu 199,5 mii de lei mai mult comparativ cu perioada similară a anului precedent.

*Pandemia nu a fost un impediment în ceea ce privește acumulările la Bugetul asigurărilor sociale de stat, or în primele 5 luni ale anului au fost încasate 5,6 miliarde de lei, ceea ce constituie cu 374,2 milioane de lei mai mult comparativ cu perioada similară a anului precedent, sau o creștere de 7,2%.

*De la începutul anului, la Fondurile asigurărilor obligatorii de asistență medicală s-au acumulat 1,9 miliarde de lei, ceea ce constituie cu 56,5 milioane de lei mai mult în comparație cu perioada similară a anului 2019 sau cu 3,1%.

*Circa 40 la sută dintre localitățile din Basarabia au nume identice sau asemănătoare cu satele și orașele de pe teritoriul actual al României. Este vorba despre 800 din cele aproximativ 2.000 de localități din RM, care sunt gemene cu peste 2.350 de aşezări din 13.500 existente în Țară.

*Aproximativ 5.000 de tone de lapte pasteurizat și frișcă sunt cumpărate anual din țările Uniunii Europene. Circa 50% din cantitatea de lapte prelucrat în RM este de import.

*O lege care oferă un control asupra licitațiilor privind cheltuielile sale interne a fost făcută publică, luni, la Vatican. Prin această nouă lege adoptată, Vaticanul speră să prevină corupția și să economisească bani, în contextul pandemiei de coronavirus.

*Agenția Servicii Publice asigură începând de luni, 1 iunie, tot spectrul de servicii pe care îl presta înainte de pandemie, până la stabilirea restricțiilor în contextul stării de urgență.

*Pandemia provocată de coronavirus și carantina impusă de majoritatea partenerilor comerciali ai RM pun în pericol ramura viniviticolă. Cel mai probabil, în 2020, exporturile se vor prăbuși iarăși până la nivelul anului 1998, sub 100 de milioane de dolari.

*Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat că administraţia sa va înscrie mişcarea de extremă stângă „Antifa” (antifascist) pe lista americană a organizaţiilor teroriste.

*Începând cu ziua de 1 iunie, s-a reluat procesul de antrenament al jucătorilor de fotbal legitimați în cadrul Federației Moldovenești de Fotbal. Despre aceasta se spune în hotărârea nr.13 a CNESP.

*Viteza internetului va crește uimitor în următorii cinci ani. 1.000 de filme HD ar putea fi descărcate într-o singură secundă, scrie The Independent, după ce un nou record mondial a fost stabilit în Australia.

*În capcanele viciului cad tot mai mulţi tineri. Conform Studiului Global al Adolescenților despre Fumat, 16,3% dintre adolescenții de 13-15 ani din ţara noastră sunt fumători activi și circa 10% din ei consumă alte tipuri de produse din tutun decât țigaretele obișnuite.

*Fumatul scurtează viața cu aproximativ 10 ani, arată datele Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Datele oficiale arată că anual în Republica Moldova fumatul provoacă peste 4500 de decese.

Articolul precedentDe ce a fost demolată biserica medievală de lângă Cetatea Sorocii?
Articolul următor Republica Moldova – locul I la numărul de decese și locul III la numărul de infectări
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.