Ţiglăul din Cremenciug

Unul dintre peisajele frumoase pe care le găseşti cu duiumul pe la noi se află la Cremenciug, sat de pe meleagurile Sorocii. Deasupra localităţii se înalţă o stâncă de toată frumuseţea, botezată de localnici “Ţiglău”, numită de cercetători “Colina Casca”.

 

Stânca ce se ridică pe moşia satului are o înălţime de peste 100 de metri deasupra Nistrului şi este un loc de odihnă pentru băştinaşi, dar şi pentru oaspeţi.

harta-acoperire-Moldova-turism

ÎNTRE NISTRU ŞI PRUT
Cunoaştem bine cam totul „de afară”, dar nu prea ştim ce avem acasă, indiferent dacă este vorba de personalităţi, sport, muzică sau turism. Prin urmare, “Observatorul de Nord” lansează o nouă rubrică, care va prezenta atracţiile turistice din Republica Moldova. Pentru că este păcat să ajungi la umbra Piramidelor Egiptene, dar să nu fi ajuns în Peştera Răposaţilor din Rudi, să te fotografiezi în vârful Turnului Eiffel, şi să nu cunoşti unde se află podul Eiffel din Ungheni, ori să schiezi în Munţii Alpi, dar să nu te fi căţărat măcar o dată pe stâncile milenare din Corjeuţi, Brânzeni sau Buteşti. În caz că cititorilor le va plăcea această rubrică, vom publica în ziar şi o hartă turistică pentru cei care vor să fie turişti la ei acasă.

Chiar dacă însăşi colina este o comoară naturală, cei de pe loc sunt convinşi că undeva în adâncurile ei au fost ascunse o parte dintre bogăţiile turcilor, care au ajuns cândva pe aceste meleaguri.

Spre vârful stâncii sunt cel puţin trei căi de acces: una dinspre fosta mahala a răzeşilor, deasupra Văii Izvoarelor, alta pe de-a dreptul prin pădurice şi cealaltă dinspre Sobari.

Deşi urcuşul nu este floare la ureche, cum s-ar părea la început de cale, în schimb panorama văzută de pe culmile stâncii merită tot efortul.

Chiar şi iarna culoarea verde predomină datorită coniferelor şi muşchilor ce apar peste tot.

De pe vârful stâncilor se vede bine Nistrul, dar şi pădurile lui moş Tudor şi ale lui moş Ion. Atmosfera pare una cu adevărat montană.

Ceva mai jos de vârful dezgolit al colinei stau aşezate haotic câteva blocuri de piatră, care parcă ar fi fost aruncate ici-colo de nişte uriaşi.

Se crede că aceste locuri au fost populate de înaintaşii noştri încă acum cinci-şase mii de ani, chiar dacă însuşi satul Cremenciug are abia patru secole de la prima atestare documentară.

Cei împătimiţi de „Odnoklassniki” şi „Facebook” vor găsi la Cremenciug un loc tocmai bun pentru a-şi face fotografii frumoase, selfie-uri şi tot felul de poze deosebite.

Întreaga deplasare spre piscul stâncii, aflarea în mijlocul naturii, dar şi coborârea va fi pentru dumneavoastră o aventură de neuitat.

 

P.S. Recomandăm totuşi celor care merg pe “Ţiglău” să se odihnească cum pot de bine, dar să nu uite că urmează să vină după ei şi alţii. Ar fi bine să facă ordine unde au petrecut, căci ar mai putea reveni.

Preluarea știrilor, reportajelor și interviurilor de pe site-ul Observatorul.md se face doar până la 300 caractere cu indicarea sursei (www.observatorul.md – link activ la știrea respectivă ).

About Vadim Șterbate
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova Reporter la Revista Tinerilor Români de Pretutindeni „ACUM” (2002), Reporter la Publicaţia Periodică “Observatorul de Nord” (2002 – 2009, 2014-prezent), Reporter şi prezentator la Studioul de televiziune “Sor-TV” (2002 –2009), Reporter la “Jurnal TV” - Departamentul Ştiri, “Jurnal de Weekend” și “Asfalt de Moldova” (2009 – 2011), Reporter al emisiunii “Prima Oră” la “Prime TV” (2011- 2014)

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.