Trecerea pe sub masă în Vinerea Mare. Ce semnifică și cum să treci corect pentru a primi binecuvântare

0
145

Vinerea Mare este una dintre cele mai importante și încărcate spiritual zile din Săptămâna Patimilor. În această zi, creștinii ortodocși retrăiesc simbolic punerea în mormânt a Mântuitorului, prin participarea la slujbe speciale și prin gesturi ritualice care aduc aminte de jertfa lui Hristos.

Unul dintre cele mai cunoscute momente din această zi este trecerea pe sub masa cu Sfântul Epitaf, o practică veche, dar adesea greșit înțeleasă.

Ce este Sfântul Epitaf și de ce este așezat în mijlocul bisericii

Sfântul Epitaf – cunoscut și ca Sfântul Aer sau Plascenița – este o pânză brodată, pictată sau imprimată, pe care este reprezentată icoana Punerea în mormânt a Mântuitorului Iisus Hristos.

În Vinerea Mare, după slujba Ceasurilor Împărătești, în cadrul Vecerniei Mari, Epitaflul este scos și așezat în mijlocul bisericii pe o masă special pregătită. Credincioșii vin să se închine, să sărute Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și Sfântul Epitaf, iar apoi trec pe sub masă, ca gest de smerenie și pocăință.

Cum se face corect trecerea pe sub masă

Potrivit tradiției ortodoxe, trecerea pe sub masa cu Epitaf se face cu profund respect, în genunchi sau aplecat, cu capul plecat, într-o atitudine de reculegere totală.

Este un gest simbolic, care reflectă conștiința că Hristos a murit pentru păcatele oamenilor, nu pentru vina Lui. „Este o poziție care exprimă maxima pietate față de icoana Mântuitorului mort și pus în mormânt. Se înțelege că El a murit nu pentru vina Lui, ci ca să absolve vina noastră în fața lui Dumnezeu”, a explicat preotul Nicolae Crângașu pentru DCNews.ro.

După acest moment, în timpul Deniei Prohodului, Epitaflul este purtat în procesiune în jurul bisericii, semnificând înmormântarea Domnului, apoi este dus în Sfântul Altar, unde rămâne așezat pe Sfânta Masă.

De ce este important postul negru în Vinerea Mare

În Vinerea Mare, se spune că protejația divină se retrage pentru o zi, fiind o zi de doliu și reculegere profundă. Tradiția creștină îndeamnă la post negru, adică să nu se consume nimic altceva în afară de apă până la apusul soarelui.

Postul din această zi este o formă de solidaritate spirituală cu suferințele îndurate de Hristos înainte de răstignire. De asemenea, potrivit credinței populare, cei care țin post negru în Vinerea Mare vor fi feriți de boli și vor avea spor în tot ce fac.

Vinerea Mare este mai mult decât o zi de doliu – este o ocazie pentru reflecție profundă și smerenie, o zi în care fiecare gest ritualic are o semnificație simbolică adâncă, iar credincioșii sunt chemați la purificare sufletească înainte de marea bucurie a Învierii.


  • ETICHETE
  • EC
Articolul precedentPască gata în 5 minute. Ai nevoie de un blender şi de o tavă rotundă
Articolul următorCE ESTE INFORMAȚIA OBIECTIVĂ ȘI CUM O DEOSEBIM DE DEZINFORMARE?
OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.