Tragedia pârâului Racovăţ

0
84

Din partea de deal a oraşului Soroca porneşte spre vale pârâul Racovăţ, care se varsă în Nistru în preajma cetăţii. Mult mai mic decât afluentul Prutului care poartă acelaşi nume şi mult mai murdar. Chiar de la început pârâul îşi face loc printre gunoiul aruncat de localnici şi-şi continuă cursul pe lângă mizeria cu care este “împodobit” de soroceni. Ceva mai curat este doar în zona păduricii unde mai rar păşeşte picior de “gospodar”, în rest apele acestuia trec cu iuţenie printre recipiente de plastic, veselă, ambalaje, sticle de bere, gunoi menajer ş.a. Am mers pe malul Racovăţului de la gura sa şi până la Nistru şi am încercat să-l fotografiez în diferite ipostaze cu speranţa că poate măcar în cel de-al unsprezecelea ceas noi, care pretindem că suntem civilizaţi şi ne dorim un viitor european, vom conştientiza despre daunele pe care i le aducem mediului.

Alecu Reniţă, preşedintele Mişcării Ecologiste din Moldova
Mişcarea Ecologistă din Moldova (MEM) a lansat de-a lungul anilor mai multe iniţiative de salvare a râurilor mici, dar autorităţile locale şi comunităţile nu s-au apucat la modul serios de îngrijirea şi amenajarea ecologică a apelor curgătoare care traversează o localitate sau alta. Nu lipsa de bani a degradat reţeaua hidrografică, ci comportamentul barbar al locuitorilor de la sate şi oraşe a transformat râuleţele noastre în canale de scurgere a deşeurilor. Chiar o iniţiativă a MEM ca “Râu curat, de la sat la sat”, susţinută masiv de Ministerul Mediului, nu a schimbat radical atitudinile colective faţă de râurile mici din republică. Din experienţa acumulată pot sugera ca cetăţenii să se unească şi să facă ordine pe malurile râului din localitatea lor, iar după ce termină curăţenia generală, să invite primarul, consilierii, inspectorii de mediu, ONG, mass-media, cetăţenii şi să le spună clar tuturor că orice nesimţit care va arunca deşeurile şi murdăriile în albie sau pe maluri va fi tras la răspundere, va fi amendat cu sute şi mii de lei, iar pentru repetarea faptelor antiecologice va fi impus să lucreze 10-20-30 de zile în folosul societăţii. Nu o singură dată MEM a propus ca amenzile pentru indivizii care îşi bat joc de natură să înceapă de la 3 mii de lei în sus. Paralel cu amenzile descurajatoare, trebuie să fie derulate activităţi educativ-informaţionale. Un foarte bun aliat al cetăţenilor în lupta lor cu poluatorii şi îngrijirea râurilor mici este revista naţională “NATURA”. Ne-am convins că acolo unde intră “NATURA”, oamenii se transformă destul de rapid şi din indivizi nepăsători devin cetăţeni activi, care vor să trăiască normal, într-o comunitate normală, capabilă să-şi păstreze ecosistemele curate şi sănătoase. Cunosc bine ţinutul Sorocii şi râuleţul Racovăţ. Acest ţinut este o adevărată bijuterie naturală şi poate deveni prin frumuseţile sale inegalabile cartea de vizită a Republicii Moldova. E nevoie de voinţa cetăţenilor şi a autorităţilor ca ţinutul Sorocii să devină unul curat, frumos, atractiv şi prosper, lucru pe care vi-l doresc din toată inima.

Valentina Rusu, Şefa organizaţiei locale a Inspectoratului Ecologic de Stat
Din partea noastră noi am făcut raiduri acolo, am scris afişe cu mărimea amenzilor pentru poluare, însă conştiinţa oamenilor este la un nivel foarte scăzut. Noi suntem ca jandarmul, dar ca să poţi amenda o persoană trebuie să demonstrăm că el a aruncat şi să-l prindem în flagrant. O să mai vorbim cu lumea, mai ales că în curând va fi bilunarul ecologic. Oamenii trebuie să se gândească la ziua de mâine şi copiii lor, căci aşa se murdăreşte apa Racovăţului şi Nistrul, iar copiilor le lăsăm solul poluat şi apa murdară. Cum spunea bunica mea, Dumnezeu să o ierte, suntem cu buzele făcute şi gâtul nespălat.

Mihail Grabciuc, viceprimarul oraşului Soroca
La noi se prelungeşte proiectul cu Iazul Ivancea şi râuleţul Racovăţ şi o să se înceapă şi curăţirea lui în primăvară, mai ales că în perioada aprilie-mai va fi anunţată “Luna curăţeniei în oraş”. Poate vom face nişte audieri, să ieşim mai des în presă, împreună cu poliţia şi Inspectoratul Ecologic. Cu părere de rău, primăria nu este în drept să amendeze pe nimeni, putem doar informa şi ruga.


Articolul precedentDonaţii pentru Artiom Mânzat
Articolul următorBoris Andonii noul conducător al Oficiului Teritorial Soroca al Cancelariei de Stat
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.