Tradițiile de Sfântul Andrei sunt reînviate la Schineni

0
249

Tradiţiile moştenite din străbuni au reânviat în comuna Schineni. În ajun de Sfântul Andrei, elevii clasei a VII-a împreună cu diriginta Rusu Oxana, părinții lor, având ca parteneri-Primăria comunei Schineni au organizat  în  Centrul Comunitar din sat o şezătoare ca pe vremuri cu genericul ”De la lume adunate, la Andrei depănate”.


     Îmbrăcaţi în straie tradiţionale, au cântat melodii populare, au dansat şi au depănat amintiri. Nelipsite au fost şi vrăjitoriile pe care obişnuiau să le facă fetele bune de măritat şi flăcăii în ajun de Sfântul Andrei.
   “Ne-am propus să organizăm această şezătoare pentru a promova obiceiurile şi tradiţiile noastre frumoase moldoveneşti. Noi ne străduim să le promovăm, deoarece copii de astăzi  nu cunosc  multe din tradițiile  acestei sărbători”, a spus diriginta clasei a VII-a  Rusu Oxana .

Bătrânii satului spun că şezătorile sunt un bun prilej pentru a educa generaţia tânără.

Copiii  şi-au adus aminte de obiceiurile moştenite de la bunei și le-au depănat celor prezenți.
“Îmi aduc aminte cum la părinţi, la bunei se grămădeau, aveau de dezghiocat porumb, aveau de tors, aveau de scărmănat lână.

De sfântul Andrei se lăuda fiecare ce roadă a strâns”, a spus Nina Leșan, bunica elevei din clasa a VII-a Vacari Mădălina, iar bunica elevului Vîrlan Maxim le-a povestit fetelor cum se vrăjeau pe timpuri: “Am făcut cu lumânări, aprindeam lumânările şi ne mai ascundeam pe sub pat. Veneau şi furau porţile băieţii de la fete, dimineaţa se sculau şi căutau porţile la vecini”.

Momentul culminant al serii a fost aprinderea luminițelor pe bradul de sărbătoare al satului dând start sărbătorilor de iarnă.

Rusu Maxim, elev în clasa a VIII-a IP Gimnaziul Schineni

Articolul precedentVa fi sistată energia electrică în mai multe localități. Aflați adresele
Articolul următorLilia Pilipețchi: Primarul nu trebuie să activeze la regim de pompieri
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.