Tradiția care unește generații: Elevii din Florești învață să încondeieze ouă de Paște

0
44

 Bucuria sărbătorilor pascale a prins viață într-o manieră specială la Școala Primară Florești, unde elevii clasei I “C”, coordonați de învățătoarea Lunela Gangan, au pătruns în lumea fascinantă a încondeierii ouălor – o tradiție străveche pe care dascălul dorește să o transmită mai departe, din suflet, către noile generații.

În săptămâna premergătoare Paștelui, clasa I “C”de la Școala Primară Florești s-a transformat într-un mic atelier de artă populară. Sub îndrumarea doamnei învățătoare Lunela Gangan, copiii au avut ocazia să experimenteze pentru prima dată încondeierea ouălor – nu cu ceară fierbinte și ouă reale, ci cu guașe și markere, într-un exercițiu creativ adaptat vârstei lor.

„Copiii au așteptat cu nerăbdare și curiozitate această activitate”, a declarat doamna Lunela. „Am desfăşurat această activitate cu elevii mei pentru a le transmite această tradiţie, le-am vorbit despre povestea încondeierii ouălor, despre ce simbolizează ouăle încondeiate, cu speranţa că vor practica acest obicei şi în alţi ani, fiindcă Sfintele Sărbători de Paşti sunt aşteptate de mic şi mare, aducându-ne lumină, bucurii şi gust de viaţă.”

Originară din părțile Bucovinei, una dintre regiunile în care tradițiile pascale sunt păstrate cu sfințenie, doamna Lunela ne-a împărtășit și propriile amintiri despre această tradiție:
„Era o bucurie pentru noi când mama ne spunea că iată mâine vom încondeia ouă. Noi, fiind 3 copii la părinţi, aşteptam cu nerăbdare acea zi. Ne adunam în jurul mamei şi cu ajutorul unei peniţe muiate în ceară, desenam fiecare ornamentele dorite, după care, mama le cufunda în vopseaua dorită, cel mai des roşie, apoi fiecare curăţa ceara şi se evidenţia ornamentul pe ou.”

Mai mult decât o activitate decorativă, încondeierea ouălor a devenit un moment de apropiere, de comuniune și de legătură între generații. Copiii au fost captivați nu doar de partea practică, ci și de semnificația simbolurilor și ritualurilor pascale:
„În prima zi de Paşte ciocneam cu vârful oului, a doua zi – cu dosul oului, iar a treia zi cu partea laterală. Se întrista acel copil al cărui ou se strica primul, dar părinţii erau mereu alături și totul era bine.”

În familia doamnei Lunela, tradițiile au fost mereu respectate și transmise cu grijă. „Aceste momente ne apropie, chiar fiind deja adulţi, având familiile noastre, oricum păstrăm în suflet momentele din copilărie petrecute alături de cei dragi.” Provenind dintr-o familie de pedagogi – mama profesoară de limba franceză, iar tatăl profesor de educație fizică – învățătoarea aduce nu doar cunoștințe, ci și valori și emoție în sala de clasă.

Activitatea de încondeiere a ouălor desfășurată la Școala Primară Florești nu a fost doar un exercițiu artistic, ci un pas important în păstrarea și continuarea unei tradiții cu rădăcini adânci. Prin dedicarea doamnei Lunela Gangan, copiii nu doar că au descoperit o activitate nouă, dar au înțeles și valoarea culturii, a familiei și a legăturii cu trecutul. Iar în aceste vremuri în care totul pare grăbit, astfel de gesturi rămân o formă de rezistență prin frumusețe și sens.

Ina RÎBALCHIN


Articolul precedentTradiție cu suflet: Pasca coaptă de Silvia Gordila aduce familia împreună de Paște
Articolul următorCum petrec moldovenii Paştele
OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.