Toți vor să devină juriști și businessmani, puți se văd ingineri sau agronomi

0
33

  La Admiterea-2020, în universităţile din Republica Moldova cele mai solicitate specialităţi au rămas a fi drept, business şi administrare, finanţe, design, tehnologii informaţionale şi comunicaţionale, medicină, stomatologie, potrivit lui Igor Şarov, ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, care a susţinut un briefing pe subiectul sesiunii de admitere din acest an, transmite MOLDPRES. „Totodată, la un şir de specialităţi nu au fost solicitate locuri la buget, cele mai multe oferte rămânând neacoperite la ştiinţe exacte, ştiinţe fizice, ecologie, ştiinţe ale educaţiei, inginerie, ştiinţe agricole”, a precizat oficialul.

Ministrul a explicat că în sesiunea de bază de admitere, în instituţiile de învăţământ superior, înmatricularea la ciclul întâi de licenţă s-a organizat la 169 de specialităţi, oferta fiind de cinci mii de locuri la buget, iar la master – 3096 de locuri, în 16 instituţii de învăţământ de stat şi opt private.

„În contextul situaţiei pandemice de COVID-19 şi lipsei acute de personal medical, în acest an am majorat numărul de locuri la buget – cu 35 la licenţă şi 20 la master, alocate specialităţilor medicale”, a menţionat ministrul Educaţiei.   La fel, a fost majorat planul la ştiinţe ale educaţiei – cu 50 de locuri, la tehnologii informaţionale – cu 83 de locuri, toate modificările fiind făcute în limita mijloacelor financiare planificate. „La finele sesiunii de bază a Admiterii-2020, pe 20 august, constatăm următoarele rezultate preliminare – la ciclul întâi, la locurile cu finanţare bugetară au fost înmatriculaţi 4201 de studenţi (84% din plan), cu circa trei sute mai mult faţă de anul trecut. Vacante au rămas 779 de locuri bugetare. La ciclul doi, la locurile cu finanţare bugetară au fost înscrişi 3014 de masteranzi (97% din plan)”, a anunţat Igor Şarov. Conform ministrului, majoritatea locurilor cu taxă au fost solicitate de instituţiile de stat, la universităţile private fiind înscrişi doar 23% din studenţi.

Universităţile au demarat a doua sesiune suplimentară de admitere pentru locurile neacoperite, atât la buget, cât şi la contract, în perioada 21-29 august


Articolul precedent1-14 septembrie: doar activități online în universități
Articolul următorMâine are loc Forumul Raional al Pedagogilor: În premieră evenimentul va avea loc online
OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.