Ingrediente:
Compoziţie dulce:
- 200 g miere de albine
- 200 g zahăr
- 200 g unt
- 3 linguri de cacao
- Miezul a 120 de nuci
Tăiţei:
- 3 gălbenuşuri de ouă
- Făină
- 300 g ulei
Mod de preparare:
Zahărul, mierea şi untul se pun la foc potrivit şi se aduc până la fierbere. Compoziţia se fierbe 5 minute apoi se adaogă cacao şi se lasă puţin la foc mic.
Paralel pregătim tăiţei. În cele 3 gălbenuşuri adăugăm făină cât cuprind astfel încât să obţinem un aluat precum cel pentru colţunaşi. Întindem aluatul, blatul trebuie să aibă grosimea de 2-3 mm. Cu un cuţit tăiem bucăţi de circa 1×3 cm.
Tăiţeii se pun într-un ceaun cu ulei rece, după care vasul îl punem la foc potrivit. Amestecăm periodic până tăiţeii îşi măresc volumul. Îi scoatem cu un strecurător şi îi punem în vasul cu acea compoziţie dulce. Tot acolo adăugăm şi miezul de nucă şi amestecăm periodic. Peste 10 minute stingem focul şi turnăm tortul într-un platou adânc. Se serveşte rece, tăiat bucăţi.
Maria Mânăscurtă, s. Parcani