Toamna se numără… copitele

0
98

O vorbă veche spune că toamna se numără bobocii, cei care-i au desigur, restul numără fiecare ce mai are. Au de numărat și fermierii soroceni, care au ales să se ocupe (și) de creșterea animalelor, fie pentru carne sau produse lactate. Am încercat să aflăm care sunt problemele cu care se confruntă și să înțelegem dacă în ultimii ani situația în zootehnie la Soroca se îmbunătățește sau mai este în criză…

Conform informațiilor oficiale, culese de la Direcția Agricultură și Alimentație din raionul Soroca, în fermele din Soroca cresc 192 de bovine, 615 porcine și 662 de ovine și caprine.

Dacă am compara cu perioada similară a anului trecut, atunci numărul bovinelor a coborât la 85,7%, a porcinelor la 73,8% și doar la ovine și caprine s-a înregistrat o ușoară creștere până la 105,1%. La SRL “TehRubSor”, agent economic din domeniul agricol de la Rublenița, numărul porcilor a scăzut aproape în jumătate, și dacă anul trecut aveau 321 capete, anul acesta, conform datelor oficiale, au coborât la 154 de capete. “Noi am rămas cu mai puțini porci fiindcă nu este rentabil, este prea costisitor, ne explică situația Angela Muntean, conducătoarea SRL “TehRubSor”. Noi îi creștem pentru carne, iar pentru aceasta ne străduim să le dăm nutreț bio, dar când să-i vindem nu avem piață de desfacere. Ceilalți din jur le dau diferite pribombasuri, eu așa le spun, adică chimicale și-n 2-3 luni fac vreo 60 de kilograme de carne și vând cu prețul redus. Și nu se compară cu prețul celor care îi hrănește natural, iar lumea se avântă unde este mai ieftin, doar o parte din oameni conștientizează că trebuie să mănânce mai natural. Statul ar putea să ne dea un ajutor să facem ferme mai performante, bine ar fi să avem susținerea Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, dar și a unor proiecte finanțate din exterior. Ar fi binevenit să fie alocate resurse pentru noi. Noi ne vom strădui în continuare să ne dezvoltăm cu puterile noastre, dar vom face cât putem”.

În ianuarie-septembrie 2019, față de aceeași perioadă a anului precedent, în gospodăriile de toate categoriile s-a înregistrat micșorarea creșterii vitelor și păsărilor în masă vie cu circa 5% și producției de lapte — cu puțin peste 9%, ca rezultat al scăderii efectivului mediu de animale și păsări în gospodăriile populației… Producția de ouă în gospodăriile de toate categoriile a crescut cu 9% ca rezultat al majorării producției de ouă atât în întreprinderile agricole, cât și în gospodăriile populației.

La întreprinderea individuală “Dumitraș A.”, care deține o fermă în satul Iorjnița, numărul animalelor a crescut, conform acelorași date, de la 22 la 38 de capete. Acest lucru a fost făcut în pofida problemelor cu care se ciocnește agentul economic. “Noi am ajuns la ideea că trebuie să cooperăm, așa cum se face în Franța și în alte țări, afirmă Andrian Dumitraș, conducătorul întreprinderii. Ca să obții o subvenție, ca să fii auzit de către stat și de către alte organe, am creat o cooperativă care se numește “Eco Ferm”, din care fac parte încă șase parteneri, la fel certificați ecologic din nordul Republicii Moldova și care dispun de materie primă. Noi tindem să vindem laptele prin cooperativă și asta înseamnă că vom obține subvenții de la stat. Suntem în faza de a face un produs finit, cum ar fi cașcavalul, și anume o fabrică de cașcaval. Deja baza a fost pusă. Eu fac parte și dintr-o asociație de fermieri, unde suntem 85 de producători de lapte. Și împreună înaintăm propuneri Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, ca el, la rândul său, să le înainteze Guvernului pentru a fi aprobate. Dar de multe ori nimic nu se rezolvă, doar ne întâlnim, vorbim, dar nu se găsesc soluții care să ne rezolve problemele. Și dacă pentru agricultori li se mai oferă careva stimuli, atunci pentru fermieri nu este nimic. Prețul la lapte rămâne foarte jos, noi toți dorim să fie măcar cu doi lei mai mare. O sticlă de apă plată de 1,5 litri costă 10-11 lei, iar un litru de lapte fabricile îl procură cu cinci lei. Dar laptele este natural, fără concentrate, pur ecologic și vedeți ce prețuri sunt. Am fi recunoscători dacă am avea careva ajutoare financiare și reduceri pentru unele impozite. Dacă nu se va schimba nimic, acest business este pe cale de dispariție. Unica soluție este majorarea prețului de achiziție a laptelui, subvenția per litru de lapte și subvenția pentru fiecare animal”.
Deși, conform statisticii, ceva mai bine le merge celor care au ferme de ovine și caprine, nici aici situația nu este roz. Lider la numărul de capre și oi pe raion este SRL “Prietenia-Agro”, care deține mai mult de jumătate din numărul caprinelor și ovinelor din Soroca. Majoritatea absolută a animalelor pe care le dețin sunt capre, și dacă în 2018 aveau 439 capete, în această toamnă numărul lor a scăzut ușor la 393. “La noi cea mai mare problemă este lipsa brațelor de muncă, nu sunt lucrători, ne zice Lilia Morari, conducătoarea SRL “Prietenia-Agro” din Slobozia-Cremene. Și nici o piață de desfacere nu este, iar prețurile lasă de dorit, sunt mici. Cineva cumpără de la noi ca producători cu un preț și câștigă ceilalți care nu muncesc, ci doar schimbă locul producției. Cooperarea ar fi, posibil, o soluție în cazul nostru. Anul viitor vrem să deschidem o linie de ambalare a laptelui de capră care să fie a noastră, desigur, și un magazin de firmă am vrea să avem în orașul Soroca, de unde oamenii să poată procura produsele noastre. Caprele noastre sunt greu de întreținut. Sunt capricioase, fiindcă nu-s de rase de ale noastre, trebuie îngrijire specială, cu ovinele este mult mai ușor — le-ai scos la păscut și gata, dar caprele noastre nici nu le poți scoate la păscut”.

În total în raionul Soroca sunt înregistrați 11 agenți economici care se ocupă de creșterea bovinelor, porcinelor, ovinelor și caprinelor.


Articolul precedentНа местных выборах текущего года не был избран ни один примар национальности рома
Articolul următorFOTOGRAFIA ZILEI: Zebră pentru furnici
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.