Uniunea Europeană a acordat un lot de ajutoare umanitare pentru ambele maluri ale Nistrului, destinate combaterii epidemiei de Covid-19. Echipamentele de protecție și cele medicale, consumabilele și dezinfectanții achiziționate din fonduri europene sunt destinate unor centre medicale și spitale locale și vor ajuta la reducerea riscului de infectare cu care se confruntă oamenii din prima linie: personalul medical, autorităţile publice locale, dar și voluntarii locali şi persoanele din grupurile vulnerabile.
Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a mulțumit UE și Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și a spus că „pe termen scurt, preocuparea Guvernului de la Chişinău este să se asigure că sistemul de sănătate își poate face munca în siguranță, iar pe termen mediu și lung – să fie evitate efectele negative asupra economiei”.
Șeful Delegației UE, Peter Michalko, a subliniat că ajutorul acordat pentru personalul medical din prima linie, care îşi pune în pericol propria siguranţă pentru a salva vieţi pe timp de pandemie, este oferit suplimentar la asistenţa pe care Uniunea Europeană o va acorda statelor membre ale Parteneriatul Estic, anunţată recent. Republica Moldova va primi 100 de milioane de euro din această asistență.
În regiunea transnistreană duminică erau anunțate 388 de cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19 și 18 decese. 341 de persoane suspecte de contaminare sunt internate la secțiile specializate din spitalele din centrele raionale și orașele din stânga Nistrului.
Cea mai afectată localitate din stânga Nistrului continuă să rămână Tiraspolul, urmat de orașul Bender. Un nou focar de îmbolnăviri a fost înregistrat săptămâna trecută la Dubăsari, cu 30 de îmbolnăviri.
În aceste condiții, starea de urgență a fost prelungită în regiunea transnistreană cu încă două săptămâni, până la 15 mai, iar în perioada 28-30 aprilie au fost declarate zile libere cu plată pentru bugetari. Starea de urgență a fost instituită în regiunea transnistreană la 17 martie.
sursa: moldova.europalibera.org