Ziua Internațională de luptă împotriva Traficului de Ființe Umane este marcată pe 18 octombrie, cu scopul de a crește nivelul de conștientizare a populației asupra acestei forme de crimă organizată. Această zi are rolul de a influența în mod pozitiv deciziile și acțiunile autorităților locale și celorlalte instituții publice de a stimula comunicarea și interacțiunea între organizațiile care activează în acest domeniu.
În acest context, recent, IPLT „Mihai Eminescu”, a găzduit o activitate de sensibilizare și informare, facilitată de Larisa Galac, Psiholog-consultant la Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor ,,ANA” Drochia, coordonatoare de voluntari YK Ana. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Elevilor Liceului Teoretic „Mihai Eminescu”, președintă Mădălina Țurcanu, împreună cu membrii consiliului și voluntarii de la YK Ana. Au fost abordate diverse aspecte despre riscurile traficului, prevenirea acestuia și cum poate contribui fiecare la combaterea acestui fenomen. Participanții au beneficiat de multe informații utile, date statistice anuale, aflând cât de important este să cunoaștem despre traficul de ființe umane, cum putem să ne protejăm și cum putem să luptăm împotriva acestui fenomen.
Traficul de persoane continuă să afecteze cele mai vulnerabile categorii sociale. La nivel mondial, 70 la sută din victime sunt femei, în timp ce 30 la sută sunt copii. În Republica Moldova, în prima jumătate a acestui an, traficul de persoane a făcut 77 de victime, 15 dintre care sunt copii. Din cauza expunerii la provocările din mediul online, o categorie la fel de vulnerabilă rămân tinerii.
Fiind un efort de complexitate majoră, eradicarea traficului de ființe umane necesită nu doar o cooperare extinsă la nivel național, regional și internațional, dar și implicarea tuturor membrilor societății.
Cele mai frecvente cazuri înregistrate de TFU, apar din cauza lipsei de informație, tinerii fiind supuși unui risc sporit.
Pentru evitarea riscului de a deveni victimă a traficului de persoane, atunci când vi se oferă un loc de muncă în străinătate:
- Aflați numele și cât mai multe detalii despre persoana care vă facilitează obținerea locului de muncă.
- Aflați denumirea, adresa și datele companiei cu care urmează să semnați contractul de muncă.
- Transmiteți informația dată persoanelor în care aveți încredere – părinți, rude, prieteni.
- La etapa perfectării documentelor necesare pentru călătorie nu lăsați pașaportul nimănui, sub niciun motiv;
- Informați persoanele de încredere despre itinerarul călătoriei, locurile de cazare, datele dvs. de contact.
- Linia fierbinte accesibilă24 de ore a Centrului de Combatere a Traficului de Persoane: +373(22) 254-998
- Linia fierbinte naționalăa Centrului Internațional La Strada: 0 800 77777
Activitatea s-a încheiat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri, cu un feedback în urma celor discutate. Această inițiativă a oferit tinerilor oportunitatea de a își exprima opiniile, sugestiile, motivându-i să se implice activ în prevenirea traficului de ființe umane.
Traficul de ființe umane este un fenomen complex, abordat din perspectiva criminalității organizate transnaționale, dar și o încălcare gravă a drepturilor omului, care în continuare afectează statele din întreaga lume, inclusiv Republica Moldova.
Ioana BOLEA, membră HTSJ, Centrul de Creație a Copiilor Drochia, vicepreședintă a Consiliului Elevilor IPLT „Mihai Eminescu”