Tinerii dezvoltă afaceri în agricultură

0
174
Mihai Eftodi verifică calitatea merelor din acest an, seceta le-a afectat, spune tânărul

Tot mai mulţi tineri se avântă în lumea businessului. Unii moştenesc cunoştinţe şi afaceri de la părinţi, alţii încep de la zero cu propriile forţe sau profitând de diverse oportunităţi de finanţare. În timp ce unii se tem de risc, de faliment sau alte greutăţi şi aleg de multe ori să plece la muncă în străinătate, alţii le înfruntă pe toate, demonstrând că tinerii din Moldova îşi pot construi un prezent şi asigura un viitor frumos acasă. O bună parte dintre aceştia aleg să activeze în domeniul agriculturii sau zootehniei. Vă prezentăm în continuare două istorii ale oamenilor care au şi curaj, şi dorinţă de a da viaţă propriilor idei şi vise.

Mihai Eftodi: „Fiecare trebuie să aibă ideea proprie, să-şi găsească nişa”

Mihai Eftodi este un tânăr de 23 de ani, locuitor al satului Ocolina. Fiu de livădar, Mihai a cunoscut bine această afacere, care însă nu l-a prea atras la început. Totuşi, mai târziu s-a alăturat părinţilor, care l-au ajutat să-şi fondeze propria afacere cu mere. În prezent tânărul administrează propria firmă, ceea ce presupune 33 ha de livadă intensivă cu diverse soiuri de mere. Este convins că şi-a găsit ocupaţia vieţii şi îi încurajează şi pe alţi tineri să se lanseze în afaceri şi să se dezvolte.

Mihai Eftodi verifică calitatea merelor din acest an, seceta le-a afectat, spune tânărul

Fiind elev în liceu, Mihai Eftodi ajuta părinţilor în timpul liber, fără să manifeste mult interes, dar mai târziu a hotărât să se alăture familiei şi să se facă livădar. Din 2009, administrează propria afacere în domeniu. „Dacă la început, recunosc sincer, nu mă încânta ideea să muncesc la pământ, văzând că părinţii muncesc foarte mult şi uneori nu reuşesc să facă faţă tuturor problemelor, m-am gândit să le ajut. La început mă ocupam mai mult de documentaţie, evidenţa contabilă, mai apoi m-am încadrat mai bine. În timpul când nu am de lucru cu documentele am alte activităţi în procesul de lucru la livadă”, recunoaşte tânărul. Pentru că se gândeşte la viitor, care trebuie să fie unul frumos şi în care se vede păşind cu încredere, a aplicat la Facultatea de Business şi Administrare a Academiei de Studii Economice. Cunoştinţele acumulate îi prind bine în activitatea de antreprenor, spune tânărul, care este convins că oamenii care lucrează pământul, inclusiv livădarii, trebuie să aibă şi multă carte. „Studiile mi-au ajutat mult, acum cunosc mai bine domeniul contabilităţii, cum să închei contracte, cum să fac marketing ş.a.”. Nu fără susţinerea părinţilor, Mihai administrează cu succes livada sa, dintre care 15 ha de livadă proprie şi alte 15 ha pe care le arendează.

Un sprijin important, în formă de cursuri de instruire în domeniul antreprenoriatului, oferirea granturilor etc., tinerii soroceni îl obţin la Centrul de Resurse pentru Tineret „DACIA”. „În ultimii ani, 18 tineri din raionul Soroca au deschis afaceri noi, iar alţii nouă au beneficiat de suportul centrului pentru extinderea afacerii pe care o aveau”, ne-a comunicat Stela Babici, director executiv CRT DACIA.

În cei şase ani de când s-a implicat activ în domeniu, a învăţat multe lecţii, inclusiv lecţia dură din partea Rusiei. La capitolul realizarea mărfii, Mihai susţine că a cam avut de suferit din cauza embargoului la importul de fructe impus de Federaţia Rusă, unde îşi exporta marfa. Totuşi, livădarul nu disperă şi caută alţi parteneri şi alte pieţe de desfacere.

„Anul trecut am pus merele la păstrare. Am plasat anunţuri şi făceam legătura cu antreprenori locali. Astfel am realizat merele în mare parte pe piaţa locală”, îşi aminteşte antreprenorul.

Deşi este şeful în livadă, tânărul nu ezită să înveţe toate etapele de lucru în plantaţiile de mere, să se implice în lucrările propriu-zise. „Îmi vine mai greu când vine vorba de stropitul livezii, în fiecare sezon apar multe preparate noi şi trebuie să le înveţi, să ştii ce să alegi”, recunoaşte tânărul.

Livădarul de la Ocolina vrea să-şi dezvolte afacerea, ca să devină mult mai independent, de aceea „coace” multe planuri pentru viitor, cum ar fi construcția unui frigider pentru păstrarea merelor, cu o capacitate de 600 de tone. În acest scop tânărul planifică să solicite suport financiar din creditul polonez oferit de Guvernul Poloniei agricultorilor din Moldova. Şi seceta din acest an i-a dat de gândit. Astfel Mihai a demarat lucrările de instalare a unui sistem de irigare prin picurare: „Acum irigăm cu cisternele, dar nu toată livada, pentru că e foarte costisitor. Iar pe o suprafaţă de 5 ha, unde este portaltoi MM26 care necesită apă, instalăm sistem de irigare prin picurare. Pe viitor planific să construiesc un sistem de irigare în toată livada, conductele principale deja au fost instalate”, ne-a comunicat acesta.

Tânărul antreprenor gestionează 33 hectare de livadă de mere. © Tatiana Zabulica/OdN
Tânărul antreprenor gestionează 33 hectare de livadă de mere

Conştient de faptul că afacerea sa necesită investiţii mari, livădarul a aplicat pentru obţinerea unui suport financiar din care şi-a procurat un tractor: „investesc şi profitul, dar mai încerc şi prin proiecte. Astfel am aplicat la proiectul PNAET pentru tineri, în care mi s-a oferit un credit de 300 de mii de lei cu porţiune de grant de 40%. Am mai adăugat bani şi am procurat un tractor”.

Mihai Eftodi încurajează toţi tinerii să-şi încerce puterile şi să fondeze afaceri, dar să-şi aleagă bine ocupaţia. În opinia lui, fiecare om trebuie să-şi aleagă o ocupaţie care îl reprezintă, pentru care acesta este bun, dar să nu cadă pradă „modei”: „Moldovenii au un neajuns: dacă unul plantează livadă — mulţi fac la fel, dacă altul face seră — mulţi repetă din urmă. Fiecare trebuie să aibă ideea proprie, să-şi găsească nişa, să studieze piaţa şi să aleagă ce i se potriveşte mai bine şi să calculeze ce şi când îi va aduce profit”.

1
2
Articolul precedentCreșterea caprelor — o afacere profitabilă
Articolul următorSe descurcă cum pot. Cum lucrează fermierii moldoveni pământul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.