Te trezești obosit, chiar dacă dormi 7 – 8 ore pe noapte? Iată cauza și leacul…

0
797
Sursa: pixabay.com
Sursa: pixabay.com

Dormi timp de 7 până la 8 ore și respecți programul de somn aproape în fiecare noapte, însă dimineața te trezești mai obosit decât înainte de somn? Și, de cele mai multe ori, starea de oboseală persistă pe toată perioada zilei?

Pentru a rezolva această problemă, trebuie să-ți evaluezi somnul, și asta o poți face răspunzând la două întrebări, susține dr. Raj Dasgupta, profesor la Școala de Medicină Keck de la Universitatea din California de Sud. „Somnul are durata recomandată? Dacă da, următoarea întrebare este: „Oare este de bună calitate?” Există însă și alți factori care îți pot afecta calitatea somnului, informează DIGI24, citând CNN.

1. Oboseala. „Există o mulțime de afecțiuni care pot provoca starea de oboseală, dar nu neapărat îi face pe oameni să se simtă că sunt gata să adoarmă”, a spus Jennifer Martin, profesor de medicină la David Geffen School of Medicine de la Universitatea din California, Los Angeles, și președinte al Academiei Americane de Medicină a Somnului. Acestea pot include afecțiuni precum dureri cronice, afecțiuni metabolice sau tiroidiene, anemie și boala pulmonară obstructivă cronică.

Dacă simțiți o oboseală inexplicabilă, „un prim pas important ar putea fi o examinare fizică de rutină făcută de medicul de familie”, a spus Martin. În plus, specialiștii susțin că adulții sănătoși au nevoie de șapte până la nouă ore de somn pe noapte, așa că este posibil să aveți nevoie de mai mult de opt ore de somn pentru a vă simți plini de energie. Ai putea încerca să te culci cu o oră mai devreme sau să te trezești cu o oră mai târziu decât de obicei și să vezi dacă asta face o diferență, a spus Christopher Barnes, profesor de management la Universitatea din Washington, care studiază relația dintre somn și muncă.

2. Sedentarismul. Dacă ești sedentar, corpul tău se poate obișnui să consume doar niveluri scăzute de energie, așa că s-ar putea să te simți mai obosit decât ar trebui atunci când încerci să faci activități zilnice de bază, a spus Martin. Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca adulții să facă cel puțin 150 de minute (2 ore și jumătate) de activitate fizică moderată sau intensă pe săptămână, în timp ce gravidele ar trebui să facă cel puțin 150 de minute de exerciții aerobice moderate și de rezistență pe săptămână.

3. Anxietate sau depresie. Dacă suferi de anxietate sau depresie, atunci problema poate fi una de dozare a energiei, spune Dasgupta. Aceste afecțiuni pot influența timpul necesar pentru a adormi, precum și dacă (și de câte ori) te trezești pe parcursul nopții, a adăugat el. Și, uneori, medicamentele folosite pentru a trata depresia sau anxietatea pot avea efecte secundare, cum ar fi insomnia sau blocarea stadiilor mai profunde ale somnului, a spus Dasgupta.

4. Program de somn neregulat. Uneori, programul nostru diferă în zilele lucrătoare față de weekend-uri, a spus Barnes. Programele pot fluctua și pentru persoanele cu locuri de muncă pe ture. „O practică foarte comună este să spui: „OK, este vineri seara. Nu trebuie să lucrez mâine dimineață, așa că pot sta treaz puțin mai târziu”, a spus Barnes. Poate stai treaz chiar mai târziu sâmbătă seara, deoarece nici duminică nu trebuie să lucrezi, apoi te culci mai devreme duminică înainte de săptămâna de lucru. Dar deja ți-ai schimbat programul de somn de câteva ori într-o perioadă scurtă de timp. Iar aceste modificări nu sunt benefice pentru somnul tău.

5. Deshidratare. Peste 50% din corpul tău este format din apă, care este necesară pentru multiple funcții, inclusiv digestia alimentelor, crearea de hormoni și neurotransmițători și circulația oxigenului în corp. Deshidratarea a fost asociată cu scăderea vigilenței și creșterea somnolenței și oboselii. Institutul de Medicină recomandă femeilor să consume 2,7 litri de lichide zilnic, iar bărbaților 3,7 litri zilnic. Această recomandare include toate lichidele și alimentele bogate în apă, cum ar fi fructele, legumele și supele. Deoarece raportul mediu de aport de apă dintre lichide și alimente este de aproximativ 80:20, aceasta înseamnă o cantitate zilnică de 9 căni pentru femei și 12 ½ căni pentru bărbați.

Citește articolul integral pe DIGI24


Articolul precedentÎn Rusia, cultivarea zorelelor a fost interzisă. Cei care încalcă această interdicție risca o pedeapsă de până la 8 ani
Articolul următor10 curiozități despre Cetatea Soroca
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.