Te poți împărtăși fără să ții post?

0
590

În tradiția creștină, împărtășirea este un act spiritual foarte important, prin care credincioșii primesc Trupul și Sângele lui Hristos. În ceea ce urmărește postul, acesta este considerat de mulți creștini ca fiind o practică importantă pentru pregătirea sufletească și trupească înainte de împărtășire.

Cu toate acestea, nu există o regulă strictă care să impună postul înainte de împărtășire. În general, postul este recomandat înainte de momentele importante din viața spirituală a credincioșilor, precum împărtășirea, pentru a ne pregăti sufletul și trupul pentru a primi pe Hristos.

Te poți împărtăși fără să ții post?

Este important să ținem cont de fapt că împărtășirea este un act deosebit de personal și de spiritual și că fiecare credincios ar trebui să se pregătească cu atenție înainte de a primi Trupul și Sângele lui Hristos. În acest sens, postul poate fi un instrument util de pregătire, dar nu este obligatoriu pentru toată lumea. De exemplu, sfinții părinți spun că nu este necesar să țină post copiii sunt șapte ani, femeile însărcinate, precum și oamenii bolnavi.

În concluzie, deși postul poate fi considerat util înainte de împărtășire, acesta nu este obligatoriu și fiecare credincios poate decide cum să se pregătească în mod adecvat pentru acest moment important din viața spirituală.

Posturile din timpul unui an

Este important să se înțeleagă că postul nu este doar o perioadă de abstinență alimentară, ci și o perioadă de curățire sufletească. Prin urmare, este recomandat să se acorde o atenție deosebită rugăciunii, spovedaniei și să încerce să elimine păcatele și să se cultive virtuțile creștine în viața de zi cu zi.

Există mai multe zile în care se ține post, conform calendarul ortodox, cele mai importante patru posturi, fiind:

  • Postul Crăciunului: începe pe 15 noiembrie și durează până la Nașterea Domnului, pe 25 decembrie;
  • Postul Mare: începe în prima zi de luni de Duminica Lăsatului Secului și durează până la Învierea Domnului, în noaptea de Sâmbăta Mare la Paști;
  • Postul Sfinților Apostoli: începe în ziua de luni de după Duminica Pogorârii Sfântului Duh și durează două săptămâni;
  • Postul Adormirii Maicii Domnului: începe pe 1 august și durează până la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, pe 15 august.

Postul dinainte de împărtășanie

Iată ce spun sfinții părinți, cu privire la perioada de post dinainte de a primi Sfânta Împărtășanie. Părintele Arsenie Papacioc, afirma următoarele:

,,Postul, în general, îşi are rigorile lui. Eu le tot spun celor care mă cercetează să postească, dar după puteri şi după rânduială. Pentru că degeaba te abţii de la cele „de dulce”, un post de 40 de zile, dacă după acesta îţi asupreşti trupul cu îmbuibări peste măsură. Acest post este zadarnic şi, în loc să ducă la eliberare şi la sfinţenie, duce la lăcomia pântecelui, ceea ce este mare păcat. De aceea eu recomand postul după puterea fiecăruia şi îl exclud la copii cu vârsta de până la 7 ani, la femei însărcinate şi la cei bolnavi. Postul sufletului este superior postului trupului. Degeaba nu mănânci carne dacă muşti din carnea aproapelui. Soluția optimă şi plăcută lui Dumnezeu este aceea a postului încununat de smerenie şi rugăciune”

Părerea preoților referitor la post

Sfântului Nicodim Aghioritul, spunea următoarele cuvinte, referitoare la evlavia pe care credincioșii ar trebui să o aibă postind trei sau mai multe zile înainte de a lua Sfânta Împărtășanie:

 ,,«Deşi nu se rânduieşte postul înaintea Împărtăşirii de dumnezeieştile canoane; cei ce pot posti mai înainte de aceasta şi o săptămână întreagă bine fac» (Comentariu la canonul 13 al Sinodului VI Ecumenic, Pidalion, 191).

Însă, mulţimea credincioşilor Bisericii trebuie să respecte sfintele posturi şi abţinerea de la mâncare începând cu miezul nopţii pentru a se apropia de Sfânta Împărtăşanie, care este expresia prin excelenţă a fiinţei Bisericii”.

sursa: playtech.ro


  • ETICHETE
  • EC
Articolul precedentPescari, strângeți undițele! În perioada 10 aprilie – 30 iunie a fost declarată perioadă de prohibiție a pescuitului
Articolul următorDupă Paști, tariful la curentul electric ar putea scade cu 20-50 de bani
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.