Pe 26 august curent, am avut onoarea să moderez un eveniment semnificativ, dedicat Zilei Independenței Republicii Moldova, organizat de șefa Bibliotecii Publice Țarigrad, Ludmila Cioruța. La eveniment au participat copii și părinți, veniți să aducă un omagiu cu prilejul aniversării de 33 ani de la proclamarea Independenței Republicii Moldova. A onorat cu prezența și domnul primar Sergiu Rusu, care a adresat un mesaj de felicitare cu prilejul sărbătorii, asigurând de susținere în toate inițiativele frumoase, organizate în comunitate, în scopul comun de a păstra valorile și de a educa tânăra generație în spiritul dragostei de țară și neam.
Atmosfera a fost plină de entuziasm și emoție, spațiul prietenos al bibliotecii fiind frumos decorat cu baloane în culorile tricolorului. Șefa bibliotecii, Ludmila Cioruța a dat start sărbătorii, salutând prezența participanților, menționând că genericul activității „Țara mea, țară de dor” semnifică sentimentele pe care le nutrim pentru patria noastră, pentru locurile copilăriei, pentru tradițiile și valorile, ce ne-au fost transmise din generație în generație. „Această denumire nu este doar o expresie poetică, ci o mărturie a legăturii profunde, pe care fiecare din noi o simțim, cu acest pământ binecuvântat, – a menționat dumneaei. – Este o expresie a dorinței noastre de a vedea Moldova prosperă, liberă și respectată în lume. În această zi specială, ne reamintim cu toții de curajul înaintașilor noștri, care au luptat, ca noi să trăim astăzi într-o țară independentă. Să ne amintim de cei care au făcut posibilă independența noastră, să fim mândri că suntem moldoveni, că aparținem unei țări cu o istorie bogată și un viitor promițător.”
Ludmila Cioruța a prezentat și o expoziție inedită de cărți istorice, menite să ofere cititorilor informații utile, pentru a înțelege contextul istoric și pentru a învăța lecții din trecut, pentru a cunoaște personalități ce au jucat un rol esențial în obținerea independenței, precum Mircea Snegur, primul Președinte al Republicii Moldova (1990-1997); Ion Hadîrcă, poet, politician și unul din fondatorii Frontului Popular din Republica Moldova, o figură-cheie în mișcarea de eliberare națională; Grigore Vieru, poet și militant pentru limba română; Petru Lucinschi, politician și ex-președinte al Republicii Moldova, care a contribuit la consolidarea mișcării pentru independență; Leonida Lari, poetă, publicistă, care a jucat un rol important în promovarea valorilor naționale și lupta pentru independență; Alexandru Moșanu, istoric și politician, președinte al Parlamentului Republicii Moldova în perioada 1990-1993; Ion și Doina Aldea-Teodorovici, muzicieni și compozitori moldoveni, cunoscuți pentru melodiile patriotice și lupta lor pentru limba română, dar și reunirea Basarabiei cu România, ce a devenit un simbol al Mișcării de Eliberare Națională.
Ulterior, într-un colț special al evenimentului, a urmat ora de poveste cu bunicii, care a fost o călătorie în timp. Ion și Viorica Spinei, foști profesori, care și-au dedicat întreaga viață scopului nobil de a educa zeci de generații de discipoli, au învăluit ascultătorii în amintirile unei perioade istorice deosebite, oferind o privire fascinantă asupra vremurilor de demult, răsfoind file memorabile din timpurile mișcării de eliberare națională a poporului nostru, fiind martirii acelor pagini de istorie. Au împărtășit cu pasiune detalii prețioase despre perioada Independenței, transformând amintirile lor în lecții vii despre curaj, sacrificiu și speranță. Astfel, tinerei generații i s-au deschis porțile către trecut, îmbogățind cunoștințele și adâncind respectul pentru moștenirea istorică a națiunii noastre.
Copii talentați au întregit spiritul sărbătorii cu cântece și poezii ce au răsunat ca ecouri de mândrie și speranță. Fiecare notă și fiecare vers au reînvigorat sentimentul de unitate și dragoste pentru țară. La finele evenimentului primarul Sergiu Rusu a oferit diplome, mulțumind Ludmilei Cioruța pentru buna organizare, dar și participanților pentru dedicație în promovarea sărbătorilor de importanță națională, pentru omagiul adus cu prilejul Zilei Independenței Republicii Moldova.
Cornelia RUSU,corespondentă voluntară, HUB-ul Tinerilor Scriitori și Jurnaliști Drochia