DNA nu mai trece Prutul?

0
106


De la o vreme încoace, speranțele moldovenilor în lupta lor cu corupția și oligarhii de tot felul erau legate de Direcția Națională Anticorupție (DNA) de la București, care în urma unor „circumstanțe favorabile” putea trece Prutul, dar… ultimele evenimente de pe malul Dâmboviței ne-au mai tăiat din elan. Am în vedere, bineînțeles, decizia ministrului Justiției, Tudorel Toader, de a o elibera pe Laura Codruța Coveși din funcția de director al DNA, punându-i acesteia în cârcă nu mai puțin de douăzeci de capete de acuzare.

Ce-i drept, în opinia mai multor experți și analiști, multe din aceste învinuiri sunt cusute cu ață albă și nu exprimă mai mult decât o banală reglare de conturi dintre instituția cea mai abilitată să lupte cu acest flagel și să dea peste mâini corupților de tot felul, dar ce mai contează aceasta când clasa politică guvernatoare nu mai tolerează amestecul în „treburile ei interne”.

Probabil, cineva dintre Dumneavoastră consideră că ceea ce se întâmplă la București nu ar trebui să ne afecteze atât de mult, fiindcă avem problemele noastre și corupții noștri, avem DNA-ul nostru, dar eu îmi permit să nu fiu de acord cu această abordare superficială și simplistă.

Or, în Anul Centenarului Marii Uniri, când în societate au loc un șir de evenimente cu un puternic impact simbolic și istoric, vrând-nevrând privirile noastre sunt îndreptate peste Prut, vrând-nevrând facem comparație cu ceea ce se spune și se face pe ambele maluri ale acestui multpătimit râu.

Multă lume, deprinsă să creadă în exemple concrete, dar nu în scenarii sentimentale, deprinsă mai mult să prefere pasărea din mână decât cioara de pe gard, când vede lupta fratricidă de la București, nu doar își face cruce, dar își pune mai multe întrebări la care nu găsește răspuns.

Absolut întâmplător, în zilele când ministrul Tudorel Toader și-a vociferat „istoricul” verdict, eram la București și am văzut ce impact a avut asupra societății românești decizia lui de a o scoate pe doamna Coveși „pe tușă”. Când, în astfel de cazuri, la noi lumea se conformează deciziilor luate și nu face „valuri”, fiindcă înțelege că acestea nu-și au rostul — ține minte cineva vreun exemplu când sub presiunea străzii autoritățile și-au schimbat decizia luată?, în România societatea fierbe aproape la propriu, iar autoritățile deja au început să bată în retragere.

Bunăoară, partidul de guvernământ, din care face parte și ministrul Tudorel Toader, se dă cu fundul la gard și, prin vocea liderului Liviu Dragnea, declară „că nu are nimic comun cu decizia luată de colegul de la justiție”, deși chiar în ziua declarației scandaloase același Dragnea își exprima încrederea că „domnul Tudorel Toader nu se va face de rușine”, ceea ce în traducere din limba politicului în limba română ar însemna „să ducă lucrurile până la capăt și s-o demită pe doamna Coveși”…

La fel întâmplător în acele zile în parlamentul de la București a mai avut loc un eveniment care a stârnit furia mai multor oameni, de la politicieni și comentatori politici și până la bucătărese și muncitorii de pe șantiere. Aceleași partide aflate la putere, PSD, ALDE și UDMR, au blocat proiectul de lege cu privire la steagul românesc.

Acest proiect prevedea un lucru simplu și pur simbolic — să oblige toate localitățile (inclusiv în cele cu populație preponderent maghiară) din țară să arboreze, în anul Marii Uniri, steagul României, or, la 1 decembrie 2017, de Ziua Națională a României, în majoritatea localităților din județele Harghita și Covasna principalul simbol al statului a fost ignorat cu nerușinare. Să fi văzut Dvs. ce atac a declanșat prezentatorul Tv Rareș Bogdan asupra celor care, chipurile, nici nu au înțeles pentru ce nu votează!

În fine, răspunsul la întrebarea din titlu rămâne deschisă, dar sunt șanse mari ca demersul lui Tudorel Toader să rămână doar pe hârtie. Cel puțin președintele Klaus Iohannis a declarat că n-o sacrifică pe Laura Codruța Coveși pentru a menține la putere gașca de penali.

Și, ce-i mai interesant, și Liviu Dragnea a declarat că nu-l va pedepsi în nici un fel (adică, nu-i va cere demiterea) pe președintele Iohannis pentru curajul de a „ridica mâna” asupra măriei sale MAFIA…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.