Sute de soroceni au participat la ,,Ziua Internațională a Curățeniei”

0
156

Sâmbătă, 15 septembrie, echipa ,,Hai Moldova” la fel ca alte echipe din 149 de țări au organizat ,,Ziua Internațională a Curățeniei”, în cadrul căreia a avut loc o amplă acțiune de salubrizare.

După cum informează organizatorii, au participat aproximativ 1400 de voluntari din municipiul Soroca. Voluntarii ghidați de coordonatoarele proiectului: Spînu Dana, Brîjataia Tatiana, Nadia Gordik și Laurenția Ursache împreună cu Clubul sportiv ,,Lion” și Consiliu Raional Soroca, au fost repartizați în câteva locații: parcul Central, parcul ,,Ion și Doina Aldea-Teodorovici”, parcul ,,Mihai Eminescu”, Plaja (sectorul din preajma umbrelelor galbene de pe malul Nistrului), parcul ,,Paradis” (Soroca Nouă) și ,,Lumânarea Recunoștinței”, pentru a aduna deșeurile.

,,În orașul Soroca este gunoi, și încă foarte mult, pe de o parte nu este vina primarului că nu îl colectează și nu întreprinde nimic împotriva deșeurilor, ci este vina cetățenilor, deoarece ei nu protejează mediul în care locuiesc. De exemplu, când pleacă la picnic, fac frigărui și după aceasta lasă în urma lor sticle, pungi etc. Acest lucru nu este bun, noi trebuie să conștietizăm faptele noastre și să strângem după noi, iar cum ne-a relatat și o statistică că dacă în următorii ani vom face dezordine și nu vom recicla, este posibil ca unul din totalele continente să fie doar de deșeuri. De aceea, noi astăzi ne-am adunat ca să deșteptăm conștiința oamenilor, atât din oraș, cât și din întreaga  Republică, ca să schimbăm societatea în care locuim în una mai curată”, menționează Spînu Dana, elevă la IPLT ,,P. Rareș” și coordonatoare a proiectului ,,Hai Moldova”.

,,În calitate de participantă la această acțiune de salubrizare am rămas surprinsă la receptivitatea copiilor din diferite școli. Mi-a plăcut mult echipa cu care am conlucrat, voluntarii au fost foarte muncitori, dornici de a face o schimbare în societate. Dar, pe lângă aceasta, am rămas complet dezamăgită de cantitatea de gunoi pe care o avem în oraș. În unele locuri nu era un simplu gunoi, ci chiar o ,,groapă de gunoi”. Aș dori ca pe viitor să se organizeze cât mai des acțiuni de genul acesta, pentru a menține un oraș mai curat”, opinează Alina Bostan, participantă la salubrizare.

În cadrul evenimentului au fost colectați circa 80 de saci cu gunoi.

Autoare: Virginia Cernopolc, elevă la  Colegiului “Mihai Eminescu”

Foto: Facebook.com/Nadiushka Gordik

Articolul rezultă din proiectul „Jurnalismul cetățenesc – curaj și implicare, dorință și responsabilitate”. Acest proiect este implementat de IREX Europe în parteneriat cu Centrul Media pentru Tineri, cu suportul financiar al Uniunii Europeane. Opiniile exprimate în această publicație nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.