Strămoșii noștri, copleșiți de frumusețea regiunii, au decis să se așeze în acest amfiteatru natural, chiar pe malul Nistrului. Dar orașul nostru a cunoscut de-a lungul secolelor zeci de inundații, unele dintre care au adus transformări mai mici sau mai mari în infrastructura Sorocii. Râul, care a fost de-a lungul timpului hotarul Țării, era sursă de apă și alimentație, loc de răcorire, dar din când în când și pericol de potop. Ultima inundație a Sorocii a avut loc acum 10 ani, când apele Nistrului au inundat o regiune a orașului. Cu natura, desigur, nu te pui, dar ținând cont de inundațiile anterioare ale Sorocii și practica unor orașe riverane, am putea face municipiul nostru mai sigur, cu o infrastructură pregătită și pentru astfel de cazuri.
Vasile Popușoi s-a născut în satul Cosăuți, a învățat la Soroca, iar acum 55 de ani s-a stabilit cu traiul în orașul nostru. Ține minte și acum inundațiile din primăvara anului 1967, când apele au intrat iarăși în Soroca. “Nu am prins inundațiile din 1932, dar am auzit că atunci ghețarii distrugeau totul în calea lor, ei pluteau cu viteză la vale și dădeau jos casele. Atunci nu erau ca acum case din piatră, dar din saman. Țin bine minte inundațiile din primăvara anului 1967, apa a ajuns până la actuala stradă Vasile Alecsandri. Construcția zidului de protecție de pe malul Nistrului a început abia pe vremea lui Ivan Șincari, fost președinte al raispolkom-ului de cândva. În tot cazul, până atunci erau șanțuri pe unde se scurgea apa. Partea din vale a orașului Soroca și mai ales intrarea în oraș este zona cu pericol sporit de inundații. Apa de la podul lui Bechir vine încoace. Uneori ajunge și-n curțile oamenilor care locuiesc în această zonă a localității noastre. Am observat acest lucru de câteva ori în timpul inundațiilor”.
Am discutat la acest subiect și cu primarul municipiului Soroca, Victor Său, care era la conducerea primăriei și în timpul inundațiilor de acum un deceniu. L-am întrebat dacă municipiul Soroca este pregătit în prezent să facă față provocărilor naturii. “Orașul la ziua de astăzi este pregătit de astfel de situații excepționale, dacă, Doamne ferește, apar. Deja depinde de volumul de apă și înălțimea cu cât se ridică nivelul apei în râul Nistru. În 2008, a fost o neînțelegere între responsabilii de la barajul Novodnestrovsc și nu s-au dus din timp tratative cu guvernul, ceea ce a dus la faptul că rezervele de apă la acest dig au depășit toate normele și ei au fost nevoiți să deschidă (ecluzele — n.a.) la maximum. Atunci au fost inundate nu doar localități din Republica Moldova, dar și din Ucraina. Noi atunci am reacționat prompt, am ridicat diguri cu saci de nisip, dar aceasta nu a oprit apa, deoarece ea a mers deja pe deasupra. Partea de jos a orașului Soroca pe o suprafață aproximativ de 8 hectare a fost inundată, inclusiv a ajuns și la stadionul orășenesc. Apa s-a ridicat și prin afluenții Nistrului și a intrat în oraș și prin sistemul de canalizare și cel de scurgere a apelor pluviale. Atunci când în partea de jos a orașului apa mergea deasupra digului, nu mai era posibilitate de a opri această situație”.
Citiți articolul integral în ediția de astăzi a ziarului „Observatorul de Nord”.
Vedeți aici prima parte a articolului.