Cel mai bătrân copac din Republica Moldova, stejarul lui Ștefan cel Mare din satul Cobîlea, raionul Șoldănești, a fost revigorat aproape complet. Potrivit lui Ion Roșca, directorul Grădinii Botanice Naționale „Alexandru Ciubotaru” din Chișinău, lucrările de restaurare ecologică a acestui exemplar au ajuns la penultima etapă.
„Am efectuat lucrările sanitare, înlăturând ramurile uscate și aplicând tratamente pentru asanarea stării de sănătate a copacului. Am îndepărtat betonul adăugat acum 20 de ani, neadecvat atât din punct de vedere ecologic, cât și estetic. După înlăturarea betonului, am tratat arborele pentru eliminarea patogenilor și a dăunătorilor care au afectat atât țesuturile vii, cât și cele moarte,” a declarat Roșca.
După tratarea stejarului, localnicii au umplut golurile rămase cu lut și paie, organizând o clacă moldovenească, unde au participat chiar și sătenii plecați în străinătate. Ultimul pas va fi aplicarea unui strat de protecție pentru a sigila plombarea și a preveni deteriorarea ulterioară.
Roșca a adăugat că, anul acesta, stejarul a dat o recoltă bogată de ghindă, din care vor fi plantați alți stejari. „Am administrat îngrășăminte organice pentru a-i întări imunitatea și a stimula creșterea. Acest stejar ne oferă o recoltă importantă de ghindă, pe care o vom planta în pepiniera Grădinii Botanice,” a subliniat Roșca.
Reamintim că stejarul lui Ștefan cel Mare are o vârstă estimată de 700 de ani și reprezintă un simbol istoric și cultural important pentru satul Cobîlea, alături de o biserică veche de aproximativ 800 de ani. Lucrările de revigorare a copacului, estimate la 117.500 lei, sunt sprijinite de moldovenii.md.
sursa:moldoveni.md