“Stejarul lui Gagarin” din Păuleşti

0
248

În satul Păuleşti, localitate din preajma oraşului Călăraşi, una dintre cărţile de vizită pe lângă platanii din curtea boierului este şi “Stejarul lui Gagarin” din ograda şcolii. Se zice că un sătean a plecat spre Moscova la aniversarea a 100 de ani de la naşterea lui Vladimir Lenin, şi nu a mers cu mâna goală, dar cu un coş mare de flori cules din grădina sa. Cei de acolo, ca mulţumire, i-au dat o ghindă despre care i-au spus că-i deosebită.

Atunci când Iurie Gagarin, primul cosmonaut al lumii, a zburat în cosmos, cercetătorii i-au pus în rachetă mai multe seminţe de plante, arbori şi arbuşti, printre care şi o ghindă. Apoi acestea au fost plantate pe pământ pentru a fi cercetate, iar una dintre ghindele stejarului cosmic se zice că a ajuns şi la Păuleşti. Generaţii de elevi au îngrijit de copăcelul botezat “Stejarul lui Gagarin” şi cu toţii aşteptau ca acesta să se înalţe cât mai sus. Sătenii erau curioşi să vadă cât de înalt va creşte stejarul, ba i s-a dus vestea şi în satele vecine, iar unii şi-au sădit în propriile ogrăzi ghindele găsite în preajma acestui copac faimos. Toţi localnicii, de la mic la mare, cunosc legenda acestui copac şi au grijă de el ca nu cumva să fie răpus de răuvoitori.

La poalele stejarului era cândva o tăbliţă care informa pe cei care treceau pe alături că acesta este un arbore cu o istorie aparte, iar ca să iasă în evidenţă doar el era văruit. Stejarul, al cărui “părinte” a ajuns în cosmos alături de primul astronaut, a devenit în câteva decenii vestit în toată regiunea. Unii i-au hărăzit o soartă luminată, şi chiar dacă nu are şanse să plece în cosmos, se pare că-şi doreşte cu tot dinadinsul să ajungă cu crengile sale până la stele.


Articolul precedentMai multe localități vor rămâne temporar fără curent electric: Află adresele
Articolul următorHOBBY: Nicolae Bulat – despre pasiunea pentru desenul în tuș și primul portret la 5 ani
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.