A rămas plăcut surprinsă, când a auzit la alt capăt de fir, că a fost desemnată câștigătoare în cadrul Concursului Național, dedicat sărbătorii oamenilor în etate. Ceremonia de premiere urma să se desfășoare la Guvernul Republicii Moldova, evenimentul fiind organizat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova.
Câte emoții și lacrimi de bucurie a trăit distinsa soprană, se părea că a susținut cel mai serios examen din viața sa. Și, iată această zi a venit, aducându-i bucurie în suflet pentru rodul muncii sale de o viață. Ceremonia de premiere a celor mai activi seniori și seniore din țară, cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice a adus recunoaștere și apreciere pentru eforturile și contribuțiile deosebite ale reprezentanților din diverse domenii, în cadrul Concursului Național „Pentru o viață activă la orice vârstă” – ediția 2024. În cadrul concursului din cei 14 candidați, au fost selectate 8 persoane din toate ramurile.
„Este un privilegiu să recunoaștem realizările celor 8 laureați excepționali, care ne inspiră prin dedicația și pasiunea lor. Bunăstarea vârstnicilor este o prioritate fundamentală pentru acest Guvern. Am crescut pensiile, am investit în servicii sociale esențiale și continuăm să promovăm îmbătrânirea activă prin programe inovatoare, precum Universitatea pentru Vârsta a Treia. Recunoștința și respectul nostru pentru fiecare dintre voi sunt profunde și necondiționate!”- a declarat Alexei Buzu, Ministrul Muncii și Protecției Sociale. (sursa: pagina oficială a ministerului muncii)
Și iată, printre cei mai distinși și activi reprezentanți ai vârstei de aur a fost și soprana Tamara Balan din orașul Drochia, care a dus faima muzicii clasice, atât în țară, cât și peste hotarele ei. Dosarul pentru concurs a fost depus de Școala de Canto „Fii un Star”, din Chișinău, directoare Inna Bobeica, care întotdeauna a apreciat munca și profesionalismul distinsei profesoare, educând multe generații de discipoli, care au devenit Artiști Emeriți, interpreți cu renume, la nivel național și internațional. Pentru activitatea notorie și contribuție esențială în promovarea muzicii clasice și a culturii naționale, dar și pentru realizări frumoase după vârsta de 60 ani, Tamara Balan a fost nominalizată Laureată a Premiului Național pentru vârstnici „Pentru o viață activă la orice vârstă”, ediția a VIII-a (reprezentând domeniul Cultură), cu diplomă din partea Ministrului Muncii și Protecției Sociale și premiu bănesc de cinci mii lei.
„Sunt fericită că această guvernare s-a întors cu fața la persoanele în etate și sunt recunoscătoare, și după 50 de ani de activitate am fost apreciată la un nivel atât de înalt de țară, – a menționat Tamara Balan. – Am fost onorată să dau interviu multor jurnaliști, la diferite posturi de televiziune, emoțiile au fost nedescrise. Nu puteam să dirijez aceste emoții. Au fost cele mai plăcute momente, când m-am simțit apreciată pentru munca mea de o viață. Fiul meu, Viorel Balan, privind noutățile mesagerului în SUA, a privit cu sufletul la gură interviul, împreună cu familia. M-au felicitat cu toții, iar feciorul mi-a spus cu atâta mândrie: „Mămica, eu sunt atât de fericit, că tu ești mama mea! Tu ești deosebită! Te iubim și te îmbrățișăm cu Max, Daniel ș Milana!” După așa cuvinte, ce-i mai trebuie unei mame, pentru a fi fericită?”
Astfel și-a împărtășit emoțiile distinsa profesoară și soprană Tamara Balan, care este vocea de aur a nordului, dar și a țării, care a dus faima muzicii clasice și în SUA.
Dar pentru cei, care nu cunosc cine este Tamara Balan, aș vrea să vă împărtășesc puțin din povestea acestei personalități celebre, care e o legendă vie a muzicii clasice, toată viața fiind prea modestă din fire, dar care merită cea mai înaltă apreciere.
Tamara Balan este o soprană recunoscută la nivel național și internațional, care și acum, la onorabila vârstă de aur, continuă să dăruiască cu generozitate din harul său, sădind în sufletele discipolilor germenele dragostei față de măria sa Muzica, ghidându-i pe cele mai misterioase poteci ale cunoașterii, modelându-i până la perfecțiune în arta vocală.
Este cea, care a știut să trăiască viața frumos, plină de sens și culoare, purtând în brațe dragostea de cântec până acum. Născută pe 6 iunie 1954 în satul Mândâc, raionul Drochia, în familia lui Vasilii și Axenia Panteleev, a iubit să cânte de mică, iar în curtea casei părintești se adunau toți copiii din mahalaua Trei Ileni.
A mers la școala din sat în clasa I, iar profesorii au îndemnat-o să încerce măiestria vocală. La vârsta de 14 ani a participat la primul Festival republican în limbi străine cu un cântec indian, fiind apreciată cu Premiul Mare.
Pasiunea față de cântec au adus-o la Colegiul muzical „Ștefan Neaga” din Chișinău, secția canto academic, iar în anul III de studii se căsătorește cu alesul inimii sale, Ion Balan.
După absolvire a fost repartizată la Teatrul de Operă și Balet, dar așa a vrut destinul să revină la locul de baștină, alături de jumătatea vieții sale, căci i-a unit o dragoste ca o poveste de vis.
După un an de activitate ca lucrător muzical la grădinița „Scufița Roșie” din oraș, aduce pe lume un dulce fecioraș, care moștenește de la părinți dragostea față de artă, urmând școala de muzică pentru copii, trompetă; ansamblul vocal „Dianca” și dansul popular, care a marcat ulterior o strălucită carieră a tânărului dansator.
Din 1980 pornește activitatea prodigioasă a interpretei Tamara Balan, fiind angajată la școala de muzică Drochia, ca profesoară de solfegiu și literatură muzicală, instrument complimentar – pianul.
Cântă în ansamblul vocal al școlii de muzică, orchestra de muzică populară, ansamblul vocal-instrumental „Raduga”, dansează, activează ca dirijor al colectivelor corale: din s. Popești, s. Drochia și Inspectoratul de Poliție Drochia, după care urmează facultatea de muzică la Universitatea Pedagogică „Alecu Russo” din Bălți.
Când feciorul Viorel devine membrul ansamblului academic „JOC” din Chișinău, părinții decid să plece mai aproape de fecior, urmând jobul la Colegiul Pedagogic „Alexei Mateevici”, activând prin cumul și la Școala de Arte din comuna Ciorescu.
Și aici lasă urme frumoase, căci fiind o fire energică și un talent irevocabil formează ansamblul vocal „Lăstărașii”, ghidează multe promoții de discipoli la Școala de canto „Fii un Star” din Chișinău, câștigând numeroase trofee, locuri de frunte la concursuri republicane și internaționale, participând la diverse emisiuni televizate.
Munca de o viață a dat roade bogate, având copii realizați, nepoței împliniți și o pleiadă de foști discipoli, azi – personalități cu nume sonor, ce duc faima muzicii populare, clasice și ușoare în toată lumea.
Meritele acestei doamne minunate sunt remarcabile. Pe 6 iunie curent, s-a desfășurat spectacolul jubiliar „Pe aripi de cântec în La major”, cu prilejul celor 50 ani de activitate și vârstei de 70 ani din ziua nașterii, care a adunat cei mai selecți interpreți de muzică clasică, foști discipoli ai sopranei, dar și interpreți de muzică populară și muzică ușoară. Sărbătorita a fost decernată cu Testimoniu de Noblețe și Trofeul aniversar din partea Președintelui raionului Drochia, Vasile Cemortan, cu diplomă din partea Președintelui Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu; cu diplomă din partea primarei de Drochia, Nina Cereteu; cu diplomă Meritul Cultural din partea Academiei Națiunii Române de către Valeriu Mocanu, Președinte fondator și Diplomă de Gratitudine din partea Direcției Cultură și Turism Drochia, șefă Cristina Țurcanu.
După celebrarea frumoasei aniversări, a participat la un șir de evenimente culturale, bucurându-se de o primire caldă și aplauze îndelungate din partea publicului spectator. A participat în cadrul concertului festiv de Ziua orașului Călărași, cucerind ascultătorii cu vocea sa irepetabilă, fapt ce a fost confirmat la bis și în cadrul Cenaclului literar „Cât trăim pe-acest pământ”, eveniment In Memoriam Nicolae Dabija, ce s-a desfășurat în Sala Cupola din Iași, România, Palatul Braunstein. Apoi a fost invitată la concertul jubiliar al interpretului și cantautorului drochian Victor Cemortan și la concertul aniversar al îndrăgitei interprete Nina Crulicovschi, în municipiul Chișinău. Mereu activă, mereu în acțiune, căci, în pofida anilor, a păstrat în suflet tinerețea și dragostea de viață.
Mereu pasionată de tot ce e frumos, de baștină, de oameni, de cântec, Tamara Balan și azi, la o jumătate de secol de muncă prodigioasă, ne vrăjește cu vocea inconfundabilă, pentru că cântecul a fost și va rămâne esența desăvârșită a vieții, și, cine știe, rămâne să sperăm, că poate va zâmbi destinul, fiind onorată pentru munca merituoasă în promovarea muzicii clasice și cu titlul de Artistă Emerită din Republica Moldova, de ce nu? Oricum, această legendă vie a muzicii clasice, care este Tamara Balan, va răscoli sufletul multor generații, și este de datoria noastră ca astfel de celebrități să le prețuim, să le onorăm, să le slăvim în astă viață, să le oferim locul de cinste binemeritat în galeria celor mai distinse personalități ale culturii naționale.
Concursul Național „Pentru o viață activă la orice vârstă” este organizat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale anual, începând cu anul 2017.
Delia DUMITRESCU
Delia DUMITRESCU