O lenjerie de pat aleasă corect poate avea un impact semnificativ asupra calității somnului, reglând temperatura și permițând pielii să respire, ceea ce ajută la evitarea transpirației excesive și a disconfortului. Îți oferim 5 sfaturi utile de luat în considerare atunci când dorești să procuri lenjerie nouă de pat.
Sfatul nr. 1 Alegeți mărimea potrivită
Cunoaștem că există mai multe tipuri de mărimi pentru lenjeria de pat. Înainte de a cumpăra, măsurați-vă patul pentru a determina ce tip de cearșaf aveți nevoie. Trebuie să fie mai mare decât salteaua. După aceea, examinați pernele și plapuma. Va fi păcat să cumpărați un set frumos de lenjerie de pat și să descoperi că în loc de fețe de pernă pătrate ați cumpărat dreptunghiulare. Există mai multe sisteme de desemnare a lenjeriei de pat.
Mai jos sunt prezentate mărimile de la lenjeria de pat pentru copil, până la mărimea SuperEURO:
Dimensiunea lenjeriei | Cearșaf | Plic plapumă | Fața de perna |
Copil
|
110×145cm | 110×145 cm | 40×60 cm (1 bucată) |
1,5 persoane
|
150×220 cm
|
145×215 cm
|
70×70 cm (2 buc.)
|
2 persoane
|
180×220 cm | 175×215 cm | 70×70 cm (2 buc.) |
EURO
|
220×240 cm | 175×215 cm | 70×70 cm (2 buc.) |
SuperEURO:
|
220×240 cm | 200×220 cm | 50Х70 cm
70×70 cm (2 buc.) |
Euromaxi | 220×240 cm | 200×240 cm | 70×70 cm (2 buc.) |
Acestea sunt clasificări standard, dar unele mărci pot avea propriile măsurători. Prin urmare, înainte de a cumpăra, nu strica să verificați tabelul de mărimi al producătorului pentru a fi sigur. Și iată o ilustrare a cum arată de obicei seturile de pat populare.
Sfatul nr. 2: Atenție la calitate
Lenjeria de pat trebuie să permită circulația aerului, să „respire” și să absoarbă transpirația. Este mai bine să alegeți lenjeria din țesături naturale, cum ar fi mătasea, inul sau bumbacul. Trebuie să acordați atenție cât de rezistent este materialul – lenjeria de pat necesită spălări frecvente. Este preferabil ca țesătura să fie densă, altfel se poate rupe după câteva spălări. Densitatea materialului poate fi evaluată vizual.
Bumbac
Probabil cel mai comun material pentru așternut. Bumbacul este respirabil, absoarbe bine umezeala și este ușor de întreținut. Țesăturile de bumbac sunt de obicei destul de aerisite, dar se pot simți aspre și se boțesc des. Dar costul lenjeriei de pat din bumbac este destul de accesibil.
Bambus
Bambusul este similar cu bumbacul prin faptul că este un material ușor și respirabil, dar este mult mai moale și mai subțire. În plus, țesăturile din bambus sunt durabile și aproape că nu își pierd proprietățile în timp. Țesătura de bambus este de obicei puțin mai scumpă decât bumbacul.
Inul
Țesăturile de in au adesea o textură mai lejeră. Din acest motiv, ele pot părea mai aspre decât alte materiale naturale. În același timp, inul permite trecerea aerului și absoarbe mai bine umezeala. Țesătura de in necesită mai multa atenție, se poate micsa dupa spalare in apa fierbinte și se sifonează usor. Lenjeria, de asemenea, destul de scumpă.
Mătasea
Lenjeria de pat de mătase este bună pentru că elimină căldura mai bine decât altele. Prin urmare, este potrivit pentru nopțile fierbinți de vară. Lenjeria de pat din mătase este adesea recomandată celor cu pielea sensibilă sau părul fragil. Și o astfel de lenjerie de corp arată luxoasă. Adevărat, nu este ieftin.
Sfatul nr. 3: Verificați cusăturile
Inspectați lenjeria – cearceaful sau fețele de pernă – pe partea din spate. Lenjeria de calitate ar trebui să fie cusută cu un cusătură specială dublă, iar marginile ascunse în interior. Marginile neprelucrate sunt un semn al unui produs de calitate inferioară. Ațele cu care este cusută lenjeria ar trebui să fie rezistente și alese în ton cu materialul. Lenjeria ar trebui să fie cusută dintr-o singură bucată de material și să nu aibă cusături pe mijloc. Dacă setul are broderii sau volănașe, acestea de asemenea trebuie să fie de calitate și să nu zgârie pielea.
Sfatul nr. 4: Alegeți culoarea și modelul
Lenjeria de pat de astăzi este disponibilă într-o gamă atât de variată de culori și imprimeuri încât să alegi ceva anume poate fi dificil. Când alegeți paleta de culori a setului, luați în considerare culorile dominante din dormitor – ideal, lenjeria de pat ar trebui să se armonizeze cu culoarea perdelelor și a tapetului.
Pentru un somn odihnitor, sunt potrivite nuanțele calme, pastelate – roz, albastru, galben, verde deschis, alb. Pe de altă parte, culorile roșu, portocaliu și negru pot crea o atmosferă pasională și romantică. Prezența unui model mic pe lenjerie favorizează un somn liniștitor, în timp ce lenjeria cu un model mare poate fi stimulantă. Pentru relaxare după o zi de muncă, este mai bine să alegeți un ornament geometric. Nu se recomandă folosirea zilnică a lenjeriei de pat în nuanțe de negru și alb – aceasta poate fi percepută ca fiind agresivă și poate deveni obositoare.
Sfatul nr. 5: Evaluați coloristica țesăturii
Fiți atenți la cât de vibrant este modelul. O culoare prea saturată se poate decolora rapid după doar câteva spălări. Miroșiți lenjeria – țesătura ar trebui să miroasă a textil nou, iar un miros puternic de vopsea indică o calitate scăzută și lenjeria poate să-și piardă culoarea foarte repede. Comparati intensitatea coloritului pe partea față și pe cea dos – ar trebui să fie aproape identice. De asemenea, temperatura maximă admisă la spălare indicată pe etichetă este un indicator al calității vopselei. Dacă lenjeria rezistă la o temperatură de 60 de grade Celsius, înseamnă că vopseaua este rezistentă.
Cum să alegi lenjerie de pat de calitate într-un magazin
Nu ar trebui să cumpărați lengerie cu un miros puternic de substanțe chimice. La producția sa, ar fi putut fi folosiți coloranți de calitate scăzută, care provoacă alergii. Imprimarea trebuie să fie clară și nu vopsită.
Inspectați ambalajul: ar trebui să conțină informații despre producător, compoziția țesăturii și numărul de articole, precum și instrucțiuni de îngrijire.
Lenjeria de pat, atât pentru adulți cat si pentru copii, are propriul standard de calitate. Puteți cere producătorului un certificat de conformitate.
Ce trebuie să știi despre îngrijirea lenjeriilor de pat?
Lenjeriile de pat sunt produse pe care le utilizăm frecvent, drept pentru care și gradul de uzură este unul mare. Curățarea acestor lenjerii de pat cu ajutorul detergentului și a mijloacelor automate poate conduce în timp către deteriorare, însă există și câteva mici trucuri pe care le poți aplica astfel încât să îți protejezi lenjeriile.
Spală frecvent lenjeriile
Deși poate părea paradoxal, spălarea frecventă a lenjeriilor de pat înseamnă igienizarea și curățarea lor, prelungindu-le durata de viață. Spălarea elimină praful sau alte tipuri de pete și poate reîmprospăta culorile materialului.
Dacă folosești un uscător de rufe, împăturește rufele cât sunt calde
Uscătorul de rufe, setat pe un număr de rotații rezonabil, te poate ajuta să ai grijă de lenjeria ta de pat. Practic nu va mai fi nevoie să o calci, aplicându-i astfel și mai multe tratamente termice, deoarece poate fi suficient doar să folosești uscătorul și să scoți rufele calde, pentru a le împături. Vei vedea că acestea își păstrează mirosul plăcut și forma, iar acest lucru va conduce către prelungirea duratei de viață a lenjeriei.
Folosește oțet pentru clătire
Dacă vrei să reîmprospătezi culorile lenjeriei, sau dacă vrei să păstrezi mai bine culoarea, atunci poți adăuga în apa de limpezire puțin oțet. Atenție însă, vei avea nevoie de o cantitate foarte mică, pentru a nu deteriora țesătura.
Nu folosi înălbitori sau detergenți chimici foarte puternici
Clorul și alte grupe de înălbitori deteriorează firele țesăturilor, ducând în timp la ruperea acestora. De aceea, evită să folosești înălbitori, ci mai bine folosește un program de spălare mai eficient sau detergenți soft, care nu atacă țesăturile și care nu le deteriorează.