Valeriu Bordian: „Covid-19 nu s-a dus nicăieri, este mai periculos decât când în Soroca era carantină”

0
4678

Situația tot mai complicată din ultimele săptămâni când tot mai mulți concetățeni sunt depistați cu Covid-19, inclusiv și din Soroca, le face munca și mai grea medicilor noștri. Și dacă ar fi problema doar în virus, ar fi una, dar mari bătăi de cap le dau doctorilor cei dezinformați care mai degrabă cred unor postări fără argumente de pe internet, sau unor comentarii anonime, decât medicilor. Așa că mulți dintre concetățeni așa și nu înțeleg că relaxarea nu înseamnă și nepăsare. Iată ce ne spune privitor la majorarea numărului de infectări Valeriu Bordian, vice-director medical al Spitalului Raional Soroca. 

„Voi trăiți în Soroca? Mergeți la lucru, prin oraș și vedeți ce se face în jurul vostru? În plus vedeți că unele „știri” promovate intens spun că acest Covid-19 nu există, țările civilizate liberalizează regimul, că în alte părți lumea umblă prin restaurante și că totul e bine, ș.a. Lumea de la noi crede că acest Coronavirus s-a dus. Dar acest Covid-19 nu s-a dus nicăieri, din contra se mărește, acum este mult mai periculos și mai mare procentul de pacienți decât atunci când în Soroca era carantină. Vedeți și singuri că sunt depistați zilnic câte 400 de oameni în Republica Moldova, atunci deceda câte o persoană în trei zile, acum și câte zece pe zi. Închipuiți-vă, asta-i foarte serios. Dar lumea nu este responsabilă, vor restaurante, se îmbulzesc claie peste grămadă la piscine fără a respecta regulile de protecție”.

Cât privește numărul real al celor infectați, medicul crede că sunt mult mai mulți decât ce depistați în urma testărilor. „Luni și joi la noi se testează pacienții, și din ei cel puțin 50% sunt pozitivi. De exemplu vineri erau internați la Spitalul Raional Soroca 61 de pacienți. Alții vreo 150 se tratează ambulator la medicii de familie din Soroca. Alți încă vreo 300 de persoane infectate se plimbă prin oraș fără a fi testați și fără a ști cineva de dânșii. Dintre toți infectații vreo jumătate sunt asimptomatici, adică pacientul singur nu știe că este infectat. Dar el poate să-i molipsească pe alții. Mai sunt vreo 30 la sută care fac forme ușoare și se tratează acasă cu medicul de familie. 20 la sută fac forme medii și grele, fiind internați la spital, dintre ei 4-5 la sută fac forme critice, sunt internați în reanimare și necesită un suport ventilator.” 

În privința redeschiderii grădinițelor, medicul afirmă că este un pas prematur și periculos. „Unii vor să se redeschisă grădinițele, eu înțeleg că este o situație foarte complicată, dar copiii sunt purtători. Copilul merge la grădiniță și se poate infecta de la alt copil, chiar dacă ambii pot fi asimptomatici. Copilul infectat la grădiniță o infectează acasă pe mama și pe tata. Părinții pot face o formă ușoară, că-s tineri și au vreo 30 de ani. Dar mama și tata îi pot infecta deja pe bunei, care fac o formă severă, cu pneumonie, deficiență respiratorie. Iată care este pericolul”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.