Cancerul de col uterin poate fi prevenit, iar depistat la timp poate fi tratat

0
34

În Republica Moldova, conform ultimilor date statistice, o femeie decedează la fiecare 3 zile de această maladie. La nivel mondial cancerul de col uterin se află pe locul trei ca frecvență printre formele de cancer la femei.

Țările economic dezvoltate au ajuns la lipsa complectă a  cazurilor de deces în urma cancerului de col uterin, prin aplicarea procedurilor de screening cervical și vaccinarea fetițelor împotriva virusului HPV . În majoritatea cazurilor, cancerul de col uterin este provocat de virusul HPV, forma 16/18 cu transmitere preponderent pe cale sexuală.

Aproximativ 80% bărbați și femei pe parcursul vieții se pot infecta de acest virus, la marea majoritate virusul dispare din organism  fără tratament în timp de câteva luni până la 2 ani.

Cancerul de col uterin afectează preponderent femeile tinere , cu vârsta cuprinsă între 35-60 ani, nivelul maxim de depistare a formelor  invazive vârsta de 40-45 ani .

Face parte din grupa de  maladii oncologice vizibile și la efectuarea măsurilor de profilaxie:

  • Screeningul citologic al colului uterin;
  • Vaccinarea fetițelor de la 10-12 ani.

Screeningul citologic constă în prelevarea citologiei de pe colul uterin  la toate femeile cu vârsta de 25-61 ani o dată la 3 ani, în urma acestei proceduri se depistează stările preinvazive de afectare a colului uterin, care necesită investigație suplimentară colposcopică (examinare sub microscop al colului uterin) cu tratament în dependență de situația clinică.

A doua metodă efectivă de profilaxie este vaccinarea fetelor de la 10 ani cu vaccinul  Gardasil  împotriva virusului HPV  16/18 ,6/11.

Screeningul citologic cât și vaccinarea fetițelor se efectuează la nivelul medicinei primare și este gratis pentru toate femeile indiferent de prezența Poliței de Asigurare Medicală Obligatorie, de dumneavoastră depinde numai adresarea la timp.

Tatiana Rusnac, medic obstetrician-ginecolog, Centrul de Sănătate Soroca

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.