Demnitari publici în haine preoțești

0
196

Averi nedeclarate și conflicte de interese

Doi primari aleși la scrutinul din toamna anului 2019, care gestionează trebuirile administrative la Băxani și, respectiv, Gura Galbenei, sunt și preoți, oficializând slujbe și ținând alte ritualuri religioase în aceste localități, informează moldovacurata.md. Deși legislația națională le interzice persoanelor cu demnitate publică să aibă și alte ocupații remunerate decât cele didactice, științifice și de creație, totuși aceștia continuă să activeze fără a conștientiza că s-ar putea afla în situații de incompatibilitate de funcții. API și MoldovaCurata.md vor solicita Autorității Naționale de Integritate (ANI) să inițieze procedura de control și să clarifice situația.

Primar și preot cu două mandate

La 20 octombrie 2019, Ghenadie Pereteatcu a fost reales pentru al doilea mandat consecutiv, în calitate de primar al satului Băxani, raionul Soroca. Tot de atâta vreme, el oficializează slujbe și alte ritualuri religioase în această localitate. Solicitat de MoldovaCurata.md, acesta a spus că se descurcă, deoarece în localitate sunt doi slujitori ai bisericii: un preot-paroh și un preot-cleric.

„Eu sunt preot ajutor, îl ajut pe preotul paroh. Sunt situații diferite. Când nu poate veni preotul paroh, atunci vine cineva de la mănăstire, iar când nici de la mănăstire nu vine cineva, atunci se întâmplă că mă duc eu. Lumea nu rămâne fără slujbă, dar nici fără primar la primărie. E un sat foarte mic și nu au fost cazuri când oamenii să caute primarul sau preotul și să nu-l găsească”, explică Ghenadie Pereteatcu.

O preoteasă și două bibliotecare

Pe lângă eventuala incompatibilitate de funcții pe care ar putea-o avea, primarul ar putea fi suspectat și de încălcarea regimului juridic al conflictului de interese. În mandatul trecut, acesta și-a angajat soția-preoteasă în calitate de bibliotecară în sat. După o perioadă de timp, aceasta s-a concediat, dar funcția a rămas în familie, în locul ei, fără concurs public, fiind angajată fiica.  Ghenadie Pereteatcu recunoaște că a făcut aceste angajări și spune că nu vede aici conflict de interese, deoarece a fost impus de împrejurări, satul ducând lipsă de persoane calificate.

Mașina primarului plătită din banii primăriei

În ambele mandate, primarul de la Băxani a dat primăriei în arendă mașina sa personală, iar din buget sunt alocați lunar primarului suma de o mie de lei și 170 de litri de motorină.

Primar care oficializează înmormântări

Constantin Munteanu, proaspătul primar al comunei Gura Galbenei din raionul Cimișlia, este novice în acest domeniu. Deși a trecut două luni de când a fost ales primar, acesta spune că se descurcă bine și în poziția de preot al localității. Întrebat dacă nu vede la mijloc o incompatibilitate de funcții, acesta susține că doar poziția de ales local este funcție publică.

„Preotul nu e funcționar public. Din perspectiva timpului, noi suntem doi preoți. Este preot-paroh și eu, preot-cleric. Așa că nu sunt probleme. Nu m-am gândit la incompatibilitate. Eu periodic sunt în teritoriu”, a menționat Constantin Munteanu.

Acesta a confirmat că în timpul orelor de muncă, pleacă și la biserică pentru a oficializa slujbe. „Ba da, de ce nu? Câteodată e posibil să apară câte una. Slujirea de preot nu se anulează. Dacă nu este preot-paroh, merg eu la înmormântare”, a precizat Constantin Munteanu.

Inspectorii de integritate nu au examinat încă cazurile primarilor-preoți

În opinia lui Victor Moloșag, șeful Serviciului cooperare și relații cu publicul din cadrul ANI, în vizorul Inspectorilor de integritate ANI încă nu au fost aceste cazuri, când preotul satului să dețină și funcția de primar. Reprezentantul ANI precizează că nici în legislație nu este reglementată activitatea de preot ca ocupație remunerată.

Expertă: „Demnitarul nu este în drept să desfășoare orice altă activitate remunerată”

La rândul său, experta anticorupție Mariana Kalughin, specifică că persoanele care cumulează concomitent două poziții, de primar și de preot, ar trebui să renunțe la una.

„Cazurile ar trebui să fie în vizorul Inspectorilor de integritate ANI. Potrivit Legii cu privire la statutul persoanelor cu funcții de demnitate publică, funcția de primar este funcție de demnitate publică. Astfel, demnitarul nu este în drept să desfășoare orice altă activitate remunerată, cu excepția activităților didactice şi științifice. Legea privind administrația publică locală, care urmează să fie pusă în aplicare, este și mai restrictivă în acest sens. În condițiile legislației în vigoare situațiile de incompatibilitate urmează să înceteze în decursul unei luni din momentul apariției. Dacă demnitarii nu au întreprins acțiuni în vederea eliminării incompatibilității, iar starea de incompatibilitate este constatată prin acte de constatare rămase definitiv, mandatul acestora încetează înainte de termen”, conchide experta.

Incompatibilitate de funcții în România

Spre deosebire de R. Moldova, inspectorii de integritate din România au analizat o situație de incompatibilitate similară. Potrivit unui comunicat al Agenției Naționale de Integritate din România, în anul 2015, inspectorii de integritate au stabilit că un fost primar din comuna Criciova, judeţul Timiş a încălcat regimul juridic al incompatibilității, întrucât a deținut, simultan funcțiile de administrator al unei firme, preot paroh în cadrul Parohiei Criciova și reprezentant al Consiliului Local Criciova în cadrul Adunării acționarilor a unei societăți comerciale. Inspectorii de integritate au examinat această situația de incompatibilitate după ce persoana în cauză își finisase mandatul de primar.

Lilia Zaharia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.