Mai multe grădinițe din raion vor fi reparate cu banii Guvernului Român, nu și grădinița din Visoca…

0
449

România va finanța renovarea a încă 244 de grădinițe din 33 de raioane ale țării. Printre acestea sunt și 18 instituții preșcolare din raionul Soroca, nu și grădinița din Visoca, unde autoritățile locale și comunitatea se roagă de câțiva ani să fie ajutați.

În funcție de necesitățile instituțiilor, va fi cumpărat mobilier, vor fi reparate acoperișurile, blocurile alimentare și sanitare. În același timp, vor fi procurate materiale didactice, construite terenuri de joacă, săli festive sau de sport.
Potrivit sursei menționate, proiectele finanțate de Guvernul României vor fi implementate de instituția publică Fondul de Investiții Sociale din Moldova, potrivit unei hotărâri a Guvernului de la Chișinău. În contul FISM a fost debursată suma de 3 milioane de euro, se arată într-un comunicat emis de Guvernul RM. Printre instituțiile norocoase din raionul nostru care vor beneficia de finanțare pentru diverse necesități sunt grădinițele din: Bulboci, Căinarii Vechi, Iorjnița, Dubna, Cerlina, Nimereuca, Vanțina, Redi-Cereșnovăț, Lugovoe, Rudi, Soloneț, Trifăuți, Slobozia-Vărăncău, Ruslanovca, Volovița, Rublenița, Dărcăuți, Malcăuți. În total, Guvernul României va oferi cca 1 600 000 lei pentru dezvoltarea infrastructurii de învățământ şi creării unor condiţii mai bune pentru copiii care frecventează instituţiile preşcolare din raionul Soroca.

Sursa: gov.md

Din păcate, printre acestea nu se regăsește grădinița din Visoca, unde de cca 20 de ani nu există grădiniță. O încăpere a școlii a fost adaptată pentru educația copiilor din grupa pregătitoare.  Grădinița așa și nu și-a deschis ușile pentru micuți, iar apelul autorităților locale să fie sprijinite financiar de APL de nivelul II nu este auzit. Astfel, cererile părinților celor 135 de copii de vârsta preșcolară de a rezolva situația și a înscrie copiii lor la grădiniță rămân fără un răspuns.
Guvernele de la Chișinău și București au semnat, la 27 aprilie 2010, un Acord cu privire la punerea în aplicare a Programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova. Până în prezent, din această sumă au fost deja renovate peste 900 de grădinițe din țara noastră, din cele circa 1500 existente.

MAI MULTE DETALII DESPRE LIPSA GRĂDINIȚEI LA VISOCA, AFLAȚI AICI:

Cine va rezolva problema picilor din Visoca?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.