Și floarea soarelui cedează în fața secetei…

0
63

 Conform specialiștilor de la Ministerul agriculturii, în acest an roada de floarea-soarelui va fi mai redusă decât în anul trecut, cu cel puțin 30 la sută. Ba mai mult, roada de 21 chintale per hectare, după cum prognozează agricultorii, va fi cea mai mică din ultimii cinci ani.

Cea mai gravă situație se atestă în centrul și sudul țării, unde au căzut mai puține precipitații. „Ne așteptăm la o recoltă aproximativă ca în anul 2015, de pe aceiași suprafață, vorbim de 320 de mii de hectare, vorbim de 2,1 tone la hectar. Dacă continuă timpul de afară încă așa acestea 2,1 tone la hectar nu vor fi”, a comunicat șeful de direcție la Ministerul Agriculturii, Vasile Şarban.

Important este că autoritățile dau asigurări că o recolta mai mică nu va duce la scumpirea uleiului. „Nu poate să se scumpească uleiul doar din faptul că noi vom avea mai puțină producție de floarea-soarelui. La unele produse prețul nu-l dictează Republica Moldova. Dacă vorbim de ulei, suficiență de ulei va fi în țara noastră, adică cu mult vom acoperi necesitățile pieței interne”, a mai spus șeful de direcție la Ministerul Agriculturii, Vasile Şarban.

Vă reamintim că, în anul 2019 în Republica Moldova au fost recoltate 811 mii tone de semințe de floarea-soarelui de pe o suprafață de aproximativ 357 mii de hectare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.