Despre creșterea și exploatarea albinelor

0
51

În goluri printre universul teilor în floare se aude o melodie ce nu seamănă cu vreuna creată de om — e un roi de albine, bâzâie descompusă în mii de priviri, aidoma unei civilizații alungate de pe tărâmul său.

Cred că ați înțeles că noi am revenit cu ceva nou și interesant despre albini. Cuvântul apicultură provine de la latinescul apis, ceea ce înseamnă albină+cultură+creștere și este o ramură a zootehniei ce se ocupă de studierea particularităților creșterii și exploatării albinelor. Dimitrie Cantemir în „Descrierea Moldovei” menționa că ”locuitorii acestei țări ar fi putut cu timpul să aibă un folos mult mai însemnat din acest ram de economie, deoarece câmpurile sunt pline cu cele mai alese flori, iar pe de altă parte pădurile încă oferă material abundent pentru ceară și miere”. Apropo, în primul articol v-am pomenit despre gospodarii pasionați de apicultură care din această pasiune și-au format o mică afacere de familie. Toți acești oameni au fost fascinați de frumusețea locurilor natale și, drept răsplată, Dumnezeu le-a deschis taina de a înțelege limbajul feericei insecte ce în afara venitului pe care îl aduc mai au și numeroase proprietăți curative și de recreație. Mulți psihologi ne recomandă autotreningul drept metodă de relax, dar noi am dori să vă propunem cu totul alte metode ce vor avea un efect miraculos asupra domniilor voastre. Imaginați-vă un colț de rai: pădurea, prisaca, în vale murmură un râușor, la câțiva metri un izvor cu apă lină și foarte gustoasă, o salcie îmbătrânită de ani (apropo, care a acoperit cu ramurile sale multe perechi de îndrăgostiți). Liniște totală. Se aude ciripitul păsărilor, susur, zumzet. Și toată natura este predispusă să-ți asculte durerea, problemele, dar albinuțele (vă asigur la 100%) îți vor da cel mai bun sfat din viața voastră: ascultă-lucrează, precum o facem și noi, că mai devreme ori mai târziu vine: ÎNȚELEGEREA, RESPECTUL, RECUNOȘTINȚA. Cineva va spune că albinele nu vorbesc. Să nu-l ascultați, fiindcă cine nu a fost niciodată în viață la Dealul Drăguței, Borta Turcului, Farfuria Verde, adică la Tătărăucile noastre, nu s-a odihnit niciodată în viață. Iar acum, ca să nu vă plictisesc, va propun o cură de tratament pe care am elaborat-o împreună cu albinele și care va avea efect uimitor asupra sănătății dumneavoastră:

1. LA SFAT CU ALBINELE — ce vă va restabili celulele nervoase;

2. AUDIEREA MURMURULUI DE IZVOR — ce aruncă toată energia negativă acumulată;

3. AROMOTERAPIA CU MIROS DE MIERE, NECTAR, PROPOLIS — ce curăță toate căile respiratorii, normalizează bătăile inimii și face ca sângele să curgă prin vene ca la șaisprezece ani.

Iar acum spuneți-mi, cine nu ar dori o astfel de cură de tratament plină de farmecul naturii, inspirația legendelor și dorința de a fi mai aproape de perfecțiune?

Valeriu Herţa,
apicultor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.