MATEMATICA BUGETULUI 2017: Bani planificați, cu lipsă de argumente (VIDEO)

0
30

Sume mari de bani și un șir de carențe au fost identificate în Bugetul Primăriei orașului Soroca pentru anul 2017 și discutate în cadrul Emisiunii „OBSERVATORUL”, din 25 ianuarie. Despre gravitatea situației a reiterat Liliana Babără, managerul Incubatorului de afaceri Soroca și invitata emisiunii.

„Până la 25 noiembrie trebuia să fie elaborat planul bugetului pentru anul viitor, în pre-etape și să fie organizate dezbateri publice. La noi s-au omis unele etape necesare pentru planificarea bugetului. Atunci când acesta este elaborat procesul începe minim din luna iunie, când aparatul Primăriei, împreună cu specialiștii identifică mai întâi sursele și totodată se verifică potrivit cu cheltuielile care trebuie efectuate și după aceasta se vine cu propuneri în fața consilierilor”, a comentat doamna Babără.

Un alt aspect la care a făcut referință consilierul orășenesc este suma de peste 5 mln de lei care revine potrivit bugetului pentru anul 2017 Secției de înverzire și amenajare. „Din bugetul pe care ei îl pretind ca să fie aprobat, pentru lubrifianți a fost planificat 1 mln de lei. Matematica o cunoaștem foarte bine. Din acești bani am putea lua 60 de tone de motorină. Din acestea, câți km putem face? În orașul Soroca sunt în total 123 de km de drumuri inclusiv cu cele adiacente. Ne punem întrebarea, acest tonaj este argumentat?”, după care doamna Babără a specificat că pentru a indica asemenea sume este necesar de a fi luată în calcul experiența anilor precedenți.

În timpul emisiunii, doamna Babără a enumerat și alte deficiențe care în opinia sa există în calculele bugetului pentru anul curent.

“Dacă Consiliul raional planifică pentru întreținerea drumurilor de iarnă 680 de mii de lei, iar la evidență sunt în total 294 de km, atunci Secția de înverzire Soroca planifică 500 mii de lei pentru 122 km de drum. Este o cifră dublă… ”, susține specialistul, care a mai precizat că  în acest an multe drumuri nu au fost presurate cu material antiderapant.

“2 mln 400 mii lei au fost planificate pentru reparația drumurilor, dar nu se știe despre care străzi concrete este vorba… De ce nu ar fi în acest caz un plan general unde am indica care străzi urmează să fie reparate? De când activez în calitate de consilier niciodată nu s-au prezentat la lucrări devizul de cheltuieli, ca după aceasta să fie alocați bani pentru efectuare. La noi se face invers. Mai întâi lucrările se fac, apoi suntem puși în situația că trebuie să achităm”, potrivit Lilianei Babără, aceasta fiind o încălcare a legislației.

Viceprimarul a menționat în cadrul dialogului că “situația politică face ca să nu mergem înainte și să discutăm, să progresăm, dar astfel ca întrebările care sunt cu virgulă să fie evitate”, a declarat Feodosie Bordian.

Bugetul orașului Soroca a fost aprobat în prima lectură. Despre volumul bugetului pentru anul curent și cum au fost repartizați banii pentru rezolvarea problemelor urbei s-a discutat în Emisiunea „Observatorul” din 25 ianuarie. Invitații acestei ediții sunt Liliana Babără, consilier orășenesc, managerul Incubatorului de Afaceri Soroca și viceprimarul orașului, Feodosie Bordian. Care au fost declarațiile acestora precum și ce răspunsuri au oferit la întrebările puse de moderatorul Emisiunii, jurnalistul Victor Cobăsneanu, aflați urmărind integral emisiunea AICI.

Emisiunea „OBSERVATORUL” este realizată cu suportul financiar al Ambasadei SUA la Chișinău în cadrul proiectului “Dezvoltare prin digitalizare”. Responsabilitatea pentru conținutul materialelor publicate aparține autorului și nu neapărat reflectă poziția Ambasadei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.