AGRICULTURĂ: RECORD înregistrat de agricultori la recoltare

0
112

Astăzi, în sala de ședințe a Consiliului raional Soroca, au fost prezentate totalurile recoltării culturilor cerealiere și leguminoase de I grupă, la acest capitol raionul Soroca a înregistrat cele mai înalte rezultate la nivel republican.

Serghei Slutu, șef al Direcției Agricultură și Alimentație, a precizat că raionul Soroca se regăsește pe locul doi în raport cu alte raioane din republică la acest capitol, pe primul loc fiind raionul Florești.

Mihai Mîțu, președintele raionului Soroca, a menționat că, în acest an a fost înregistrat un record al cantității de cereale de prima grupă colectate pe teritoriul raionului Soroca, care constituie în jur de 77 mii de tone.

Astfel, în urma unei analize efectuate în ansamblu pe republică, agricultorii din raionul Soroca ocupă locul II la capitolul productivității la hectar. Conform datelor operative, recolta medie pe țară la cultura grâului de toamnă a constituit 3,6 t/ha, iar raionul Soroca a obținut 4,72 t/ha (locul II, după raionul Florești, care a înregistrat 4,89 t/ha); orzul de toamnă a înregistrat indicele de 3,4 t/ha pe țară, iar raionul Soroca a recoltat câte 4,45 t/ha, clasificându-se la fel pe locul II, alături de raionul Nisporeni.

Media pe țară la recolta de mazăre constituie 3,36 t/ha. Cele mai bune rezultate a înregistrat la acestă cultură raionul Cahul – 4,3 t/ha și pe locul II, raionul Soroca – 4,18 t/ha.

Rezultatele recoltării culturilor cerealiere de I grupă arată astfel:

 • Suprafaţa total recoltată – 16214 ha
 • S-a treierat în total – 75615 tone
 • Productivitatea medie – 46,6 cnt/ha.

Agricultorii spun că atingerea acestor rezultate se datorează în mare parte noilor tehnologii, dar și condițiilor climaterice, care au fost favorabile în acest an. Cu toate acestea, un nivel de productivitate mai slab se așteaptă la culturile de grupa a doua. “Pe parcursul anului am întâmpinat greutăți financiare, în rest totul am finisat la timp și am fost pregătiți. În acest an agricultorii au avut o roadă bună, deoarece au fost ploi la timp”, spune Mihai Costin, șef de sector,  SRL „Prietenia Agro”. 

Potrivit datelor prezentate de către Serghei Slutu, șef al DAA, din 45 de întreprinderi agricole care au prezentat rezultatele recoltării, 12 au obţinut în medie peste 50 cnt/ha de cereale.

Totodată, Mihai Mîțu a precizat că nu au fost alocate resurse financiare pentru marcarea Zilei Secerișului 2016. Totuși, cu un bilanț mai detaliat se va reveni de Ziua Profesională a Agricultorului.

De asemenea, în cadrul ședinței au fost înmânate diplome pentru rezultate de excepție obținute la recoltarea culturilor cerealiere de I grupă și a rapiței în campania „Secerișul 2016” următorilor producători agricoli din raionul Soroca:

 1. Guțu Victor, director al SRL  „AMG Kernel ”;
 2. Florea Alexei, director al SRL  „Prietenia-Agro ”;
 3. Cebotari Pavel, director al SRL „Oclanda-Agro”;
 4. Harabara Anatol, director al SRL „Agrostoc Prim ”;
 5. Bacalîm Vitalie, director al GȚ „Bacalîm Vitalie”;
 6. Braga Petru, director al SRL „Silvitrans ”;
 7. Cobîlaș Silvia, director al GȚ   „Cobîlaș Silvia”;
 8. Andriuță Constantin, director al CP CVA  „Virocagro”;
 9. Muntean Ghenadie, director al SRL „Tehrubsor”;
 10. Cravciuc Ilie, director al CAP „ Gusacinschi”;
 11. Cebotari Mihail, director al GȚ „Cebotari Mihail”;
 12. Sochirca Vasile, director al SRL „Visagromag ”;
 13. Sapojnic Anatolie, director al SRL „Agro PSC ”;
 14. Tagadiuc Petru, director al GȚ „Pobeda Agro”;
 15. Ivanov Vladimir, director al SRL „Soragrovis ”;
 16. Bric Serghei, director al SRL „Scripta Prim ”;
 17. Terenti Cristina, director al SRL „Crister Agro ”;
 18. Avornicița Marin, director al GȚ „Avornicița Marin”;
 19. Mînzat Vitalie, director al SRL „Alvire Sor ”;
 20. Solovei Victor, director al GȚ „Solovei Victor”;
 21. Topală Larisa, director al SRL „Ilina ”;
 22. Eremița Vladimir, director al SRL „Cobgeancasor ”;
 23. Dragan Constantin, director al SRL „Limburg ”;
 24. Scînteianu Mircea,director al GȚ „ Scînteianu Mircea”;
 25. Spoială Nicolae, director al GȚ „ Spoială Nicolae”.

La ora actuală, pe 80% din suprafețele recoltate sunt efectuate lucrări de prelucrare a solului, dintre care aproape 3000 ha sunt pregătite pentru însămânțarea culturilor de toamnă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.