Dropia, pasărea populară cândva în județul Soroca, a fost redescoperită după 30 de ani în România

0
257
sursa foto: Grupul Milvus

Dropia, pasăre considerată dispărută în ultimii 30 de ani în România, a fost văzută din nou. Un student la medicină veterinară a dat peste cuib pe o pajişte din Salonta, judeţul Bihor. Dropia are origini în Africa şi a apărut în Europa în urma cu 25 de milioane de ani. Este cea mai mare pasăre zburătoare din Europa şi s-a cuibărit bine în ultimii 13 ani.

În tot acest timp, specialiștii au au căutat-o neîncetat. Liniştea din ultima vreme a scos-o la iveală. Un student la medicină veterinară a dat peste cuibul cu trei ouă întâmplător, pe o pajişte din localitatea Salonta, judeţul Bihor. Este primul cuib consemnat în România din ultimele decenii.

După 1990, dropia a fost dată dispărută din România. Asociaţia „Grupul Milvus” din Târgu Mureş, care se ocupă de protecţia păsărilor şi a naturii, a arătat dovada că dropia trăieşte şi se cuibăreşte în România, potrivit Mediafax.

Dropia, o pasăre de dimensiuni mari
Dropia este o specie care trăiește în general în zonele de stepă, păşuni şi pe terenurile cu agricultură extensivă. Are o lungime a corpului de 75-105 cm şi o greutate de 8 – 16 kg (există unele cazuri în care măsoară 21 de kilograme) pentru masculi şi 3,5 – 8 kg pentru femele. Anvergura aripilor este cuprinsă între 210-240 cm la mascul şi 170-190 cm la femelă, potrivit specialiștilor de la Societatea Ornitologică Română (SOR). Este probabil cel mai greu zburător în lumea animală. Este o specie mare, înaltă, masculul fiind semnificativ mai mare decât femela, cu capul gri-albăstrui, iar gâtul şi pieptul maro-ruginii.

Dropiile se hrănesc în lunile calde cu insecte, râme, melci şi mai puţin cu vegetale. În lunile reci, frunzele, seminţele şi bulbii sunt componentele principale ale hranei zilnice.

Perioada de cuibărit a dropiilor începe în martie. Femela depune în mod obişnuit două ouă de culoare verzuie care cântăresc 150 g, având dimensiunea de 79,4 x 56,8 mm. Incubaţia durează 21-28 de zile şi este asigurată numai de către femelă. După 10 zile de la eclozare, puii se hrănesc singuri şi devin zburători la 30-35 de zile. Rata de supravieţuire a puilor de dropie în primul an este de 20%. Puii rămân în preajma femelelor până în anul următor.

sursa: www.descopera.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.