CENTENAR: Ștefan cel Mare a fost domnitorul Moldovei întregite de până la poalele Carpaților…

Eu predau Istoria Românilor în primul rând, pentru că este istoria neamului nostru, a tradițiilor noastre. Nu putem să trăim în viitor, dacă nu cunoaștem trecutul sau vom dezinforma copiii și-i vom duce în eroare, fiindcă așa ei nu vor cunoaște adevărul.
Noi cultivăm la elevi dragostea față de istorie, fiindcă în prezent sunt foarte multe surse de dezinformare. Noi nu putem învăța doar istoria Republicii Moldova, fiindcă de la daci ne tragem și avem o istorie comună. Nu poate fi predată doar istoria dintre Nistru și Prut, cum nu am da, chiar și constituirea Țării Moldovei din epoca medievală, legenda pe care o cunoaștem și rămășițele culturii Cucuteni nu se rezumă doar la acest spațiu.
Geto-dacii, care au populat spațiul carpato-dunăreano-pontic, sunt poporul care ne-a creat, de la ei ne vin rădăcinile. Cultul lui Ștefan cel Mare în Republica Moldova este bine amplasat, este o personalitate centrală, în jurul căreia se învârte Istoria Moldovei.
Dar nu putem să-l considerăm doar al Moldovei dintre Nistru și Prut, totuși a fost domnitorul Moldovei întregite de până la poalele Carpaților. Îmi doresc Unirea pentru că suntem un popor, cu aceleași tradiții, cu același port național, cu aceleași datini de sărbători, inclusiv cele religioase.

Maria Stepanyants, profesoară de istorie, satul Rublenița

Vedeţi aici şi alte păreri despre UNIRE!

Preluarea știrilor, reportajelor și interviurilor de pe site-ul Observatorul.md se face doar până la 300 caractere cu indicarea sursei (www.observatorul.md – link activ la știrea respectivă ).

About Vadim Șterbate
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova Reporter la Revista Tinerilor Români de Pretutindeni „ACUM” (2002), Reporter la Publicaţia Periodică “Observatorul de Nord” (2002 – 2009, 2014-prezent), Reporter şi prezentator la Studioul de televiziune “Sor-TV” (2002 –2009), Reporter la “Jurnal TV” - Departamentul Ştiri, “Jurnal de Weekend” și “Asfalt de Moldova” (2009 – 2011), Reporter al emisiunii “Prima Oră” la “Prime TV” (2011- 2014)

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.