CENTENAR: Eu m-am născut în Țara Românească!

„Eu m-am născut în Țara Românească! Un consătean de al meu de la Cureșnița, fiind în consiliul bisericesc, mi-a adus certificatul de înregistrare a nașterii mele la biserică, semnată de preotul Gavriil Vâșcu. Și iată pe acea metrică scrie Regatul României. Eu când eram în clasa a treia, Mihail Revencu, învățător român, ne învăța cântece patriotice. Dar cât de frumos se petrecea Ziua Eroilor! Era o listă a ostașilor români din localitate căzuți undeva în Primul Război Mondial. Un elev striga, de exemplu: Ion Bulat!, și alt elev răspundea: mort pentru patrie!, Ion Revencu!, — mort pentru patrie! și tot așa. Țara mea, cum spunea Eminescu, este de la Nistru până la Tisa și nu se termină la Prut. Am avut ocazia să trecem Prutul cu învățătorii trimiși la cursurile de perfecționare. După ce am trecut de Sculeni am coborât din autobuz, iar o localnică se apropie de un copil și-i spune: ”Măi Vasilică, să te ia dracii, du-te și adu oile acasă!”. Dar eu îi întreb pe profesorii cu care eram, în ce limbă a vorbit doamna? În română, îmi spun ei. Și ați înțeles totul, așa-i?, fiindcă limba română nu se oprește la apele Prutului. La acele cursuri se dorea de a face un program unic de geografie și să nu fie geografia română sau moldovenească. Dar nu ne-am înțeles din cauza moldovenilor de dincoace, dar nu a profesorilor de dincolo. Eu sunt pentru Unire și aș vota pentru aceasta!”

Dumitru Andrieș, locuitor al municipiului Soroca

Vedeţi aici şi alte păreri despre UNIRE!

Preluarea știrilor, reportajelor și interviurilor de pe site-ul Observatorul.md se face doar până la 300 caractere cu indicarea sursei (www.observatorul.md – link activ la știrea respectivă ).

About Vadim Șterbate
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova Reporter la Revista Tinerilor Români de Pretutindeni „ACUM” (2002), Reporter la Publicaţia Periodică “Observatorul de Nord” (2002 – 2009, 2014-prezent), Reporter şi prezentator la Studioul de televiziune “Sor-TV” (2002 –2009), Reporter la “Jurnal TV” - Departamentul Ştiri, “Jurnal de Weekend” și “Asfalt de Moldova” (2009 – 2011), Reporter al emisiunii “Prima Oră” la “Prime TV” (2011- 2014)

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.